Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι ο κύκλος μαθημάτων του Θερινού Σχολείου Φυσικής που έλαβε χώρα στο 1ο Λύκειο Καλύμνου με τη συμμετοχή 26 μαθητών από την Κάλυμνο και 4 από την γειτονική Κω.

Ο θαυμαστός κόσμος της αστροφυσικής, της αστρονομίας, των φυσικών νόμων που διέπουν το πλανητικό σύστημα (Κέπλερ), του μηχανισμού των Αντικυθήρων (ο πρώτος υπολογιστής) κ.α. ξεδιπλώθηκαν στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με τον πλέον θεαματικό τρόπο, καθώς η θεωρία συνοδεύονταν και από πειράματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα μαθήματα έγιναν από πανεπιστημιακούς δασκάλους, αλλά και από φυσικούς του 1ου Λυκείου, ενώ όσον αφορά στον βασικό στόχο του Θερινού Σχολείου ήταν τα παιδιά να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν από την παρατήρηση  και την πειραματική διαδικασία, να χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση και μέθοδο καθώς και τις έννοιες που τις περιέχουν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ένας εκ των δασκάλων με τους οποίους συνομίλησε το “Kalymnosola” ο κ. Κ. Ζώκος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο, καλώντας τους συναδέλφους του ανα την Ελλάδα να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στις τοπικές κοινωνίες, ώστε όλη αυτή η γνώση να βρει πεδίο εφαρμογής στην καθημερινότητα των ανθρώπων, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «έτσι ο δάσκαλος θα πάρει και τον ρόλο που του αξίζει».

Παρών ήταν σήμερα στο 1ο Λύκειο και ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών με έδρα την Κω κ. Γ. Παπαδάκης.

Να σημειώσουμε επίσης πως τα μαθήματα έγιναν από τους κ.κ. Ξ. Μουσά καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π. Παπασπύρου επίσης καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από τους φυσικούς Κ. Μαϊστρο και Δ. Τρικοίλη. Τους συναδέλφους τους βοήθησαν και οι φυσικοί κ.κ. Στάθης Κλήμης και Βασίλης Καλογεράκης.

Οργανωτικός υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου στην Κάλυμνο ήταν ο εκπαιδευτικός κ. Ποθητός Μαγκούλιας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s