fb_postΗ Κάλυμνος έχοντας πλέον ξεχωρίσει σαν ο 1ος  αναρριχητικός προορισμός σε παγκόσμια κλίμακα, έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει κατά πολύ ακόμα αυτό το προβάδισμα, να το διαφυλάξει  και να αναπτύξει  επί πλέον προοπτικές για την διαχρονικότητα  της σχέσης της και των δεσμών της με την αγορά της αναρρίχησης και τους αναρριχητές επισκέπτες της.

Στα πλαίσια όλων αυτών των συλλογισμών, αναζητήσεων,  στόχων και διερεύνησης των τάσεων στις αγορές του εναλλακτικού τουρισμού , αποφασίσαμε τον περασμένο Ιούνιο  να επιχειρήσουμε την διοργάνωση ενός Πειραματικού Φεστιβάλ Ταινιών Αναρρίχησης για το φετινό φθινόπωρο, απευθυνόμενοι στο αναρριχητικό κοινό που θα βρίσκεται έτσι και αλλιώς στην Κάλυμνο  αυτή την περίοδο και βέβαια  με τελείως άγνωστο τον ορίζοντα τόσο σε ότι αφορά τον βαθμό της ανταπόκρισης αυτού του αναρριχητικού κοινού, όσο και της ανταπόκρισης δημιουργών ταινιών μικρού μήκους που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετέχουν με τις ταινίες τους.

Ενώ ο βαθμός απήχησης του δρώμενου προς το αναρριχητικό κοινό θα εξακολουθήσει να παραμένει άγνωστος μέχρι την ημέρα την έναρξης του φεστιβάλ, ο βαθμός ενδιαφέροντος εκ μέρους αναγνωρισμένων δημιουργών ταινιών με θέματα γύρω από την αναρρίχηση και η επιθυμία τους για συμμετοχή στο φεστιβάλ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Το γεγονός μας ενθαρρύνει και μας εμπνέει για την συνέχεια που στοχεύουμε να έχει το δρώμενο στο άμεσο μέλλον.

Στόχος μας λοιπόν είναι το «πείραμα» να πετύχει και από την άνοιξη 2016 , τόσο η διεθνής κοινότητα των αναρριχητών όσο και η κοινότητα των δημιουργών ντοκιμαντέρ να αναφέρεται με ενδιαφέρον στο γεγονός του «Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Αναρρίχησης Καλύμνου».

Εάν λοιπόν το εγχείρημα έχει επιτυχία, θα υπάρξει ήδη ένας επαναληπτικός κύκλος προβολών σε δύο εβδομάδες και από την ερχόμενη άνοιξη 2016, το φεστιβάλ ταινιών αναρρίχησης στην Κάλυμνο,  θα αρχίσει επίσημα την διαδρομή του για να εξελιχθεί σε  ένα επί πλέον σημαντικό γεγονός που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού, θα προσθέσει ενδιαφέρον και αναψυχή στην διαμονή των επισκεπτών-αναρριχητών, θα εμπλουτίσει με συγκριτικά πλεονεκτήματα το προορισμό και ως εκ τούτου θα προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες ακόμα πιο εξειδικευμένου ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, ένα  φεστιβάλ ταινιών-ντοκιμαντέρ , ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του, δεν είναι ένα απλά ένα γεγονός αναψυχής. Είναι πολιτιστικό και εκπαιδευτικό δρώμενο, ιδιαίτερα εγκυκλοπαιδικό για όσους το παρακολουθήσουν. Αποτελεί τρόπο «μετάβασης» σε κόσμους άγνωστους, με ανθρώπους και τρόπους ζωής διαφορετικούς από τον δικό μας. Αυτό σαν γεγονός συντελεί στο να κατανοήσουμε βασικούς κανόνες άλλων κοινωνιών και τρόπου ζωής, να εμπνευστούμε δημιουργικά από αυτή την διαφορετικότητα, να αναπτύξουμε ευεργετικούς δεσμούς, να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε μοναδικά αγαθά και γενικότερα να πληροφορηθούμε σωστά για να προβλέψουμε ανάλογα και να πράξουμε κατάλληλα.

kalymnos-experimental-climbing-film-festival-autumn-2015-2Το πειραματικό φεστιβάλ ταινιών αναρρίχησης στην Κάλυμνο, στοχεύει:

  • Από την σκοπιά του αναρριχητή:

Να εμπλουτίσει σε ενδιαφέρον και αναψυχή την διαμονή των ήδη παρευρισκόμενων εδώ επισκεπτών – αναρριχητών με ταινίες συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις αναζητήσεις ενός αναρριχητή, τις προσδοκίες, το πάθος για την αναρρίχηση, τις τεχνικές δυσκολίες, τους κινδύνους του αθλήματος κ.α.

  • Από την σκοπιά του ντόπιου:

Να προσφέρει πληροφόρηση και εγκυκλοπαιδική γνώση στον κόσμο της τοπικής κοινωνίας, η οποία τα τελευταία χρόνια, έχει ωφεληθεί σημαντικά από την αναρρίχηση και τους αναρριχητές επισκέπτες.

Κατανοώντας βαθύτερα και ευρύτερα το τουριστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται, θα μπορέσουν να στοχεύσουν διαφορετικά, να εμπνευστούν και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα. Συγκεκριμένα θα πάρουν πληροφορίες σε θέματα όπως:

Ποια είναι η αγορά αναρρίχησης στον κόσμο; Με ποιους αναρριχητικούς προορισμούς συγκρίνεται η Κάλυμνος; Τι μερίδιο της αγοράς έχει κερδίσει και ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα; Τα φεστιβάλ αναρρίχησης παντού στον κόσμο.

Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι μεγαλύτεροι αριθμοί αναρριχητών, ποια είναι τα πρότυπα ζωής τους και ποια τα πρότυπα οργάνωσης των χωρών και πόλεων που ζούνε; Πως σκέφτονται, ποιες είναι οι αναζητήσεις τους, με ποια κριτήρια επιλέγουνε προορισμούς, προϊόντα και υπηρεσίες. Τεχνικά προβλήματα και μέτρα ασφάλειας. Ποιοι είναι οι κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο σήμερα κ.α.

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ ξεκινά αύριο Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Οasis art café and wine bar και το κόστος εισόδου στις προβολές είναι 5 ευρώ /κινηματογραφική βραδιά  και 10 ευρώ, τιμή πακέτου για όλο το φεστιβάλ.  

 Alternet Greece

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s