74b86dcc26c244809a2d05b4445147f5Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι» παρουσίασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, το βιβλίο της αείμνηστης Ευδοκίας Φ. Ολυμπίτου με τίτλο: « Σπογγαλιευτική δραστηριότητα και κοινωνική συγκρότηση στο νησί της Καλύμνου (19ος – 20ος αι.)».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν με τη σειρά οι κ.κ.: Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, δ/ντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Θεμιστοκλής Καρπάθιος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσκεκλημένοι του Διοικητικού Συμβουλίου των «ΜΟΥΣΩΝ».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, καλωσορίζοντας τους ομιλητές και το πυκνό ακροατήριο, κάνοντας, παράλληλα, μια σύντομη αναφορά στο νέο εξαιρετικό πόνημα αλλά και στην πρόωρα εκδημήσασα συγγραφέα του βιβλίου Εύη Ολυμπίτου. Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό, συγκινημένος, ο πατέρας της Εύης, Φίλιππος Ολυμπίτης.

Το βιβλίο αυτό το εξέδωσε το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, και συγκεκριμένα ο Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τη συγγραφή αυτής της μελέτης ανέλαβε επιστημονική ομάδα, στηριγμένη στο υλικό που συγκέντρωσε με μεγάλο κόπο την τελευταία δεκαετία η αείμνηστη συγγραφέας, αφού δεν πρόλαβε η ίδια να το εκδώσει.

Με την εκδήλωση αυτή αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος τιμής στη δημιουργό του νέου βιβλίου αλλά και στην έχουσα την ευθύνη της αρχικής καταλογογράφησης και ταξινόμησης του Αρχείου της Δημογεροντίας – Δημαρχίας του νησιού μας. Είχε το χαρακτήρα πνευματικού μνημόσυνου, όπως είπε και ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου.

Οι τρεις πρώτοι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στον εξαιρετικά μεθοδικό κι επιστημονικό τρόπο με τον οποίο η Εύη Ολυμπίτου έκτισε την εξαιρετική της μελέτη με υλικό από πρωτογενείς πηγές. Ιδιαιτέρως, υπογράμμισαν το πόσο τη βοήθησε η μελέτη του Δημοτικού Αρχείου της Καλύμνου με τη βοήθεια ομάδας φοιτητών της από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την εγκυρότητα και την πιστότητα των στοιχείων που παραθέτει σε σχέση με το θέμα που πραγματεύεται, τεκμηριώνοντας τις καταγραφές της με αναφορές σε τεράστια βιβλιογραφία, νομοθετικές ρυθμίσεις τριών περιόδων ( Οθωμανικής, Ιταλικής κι Ελληνικής) αλλά και σε προφορικές μαρτυρίες. Τόνισαν, επίσης, τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο … πάντρεψε τη λαογραφία με την ιστορία του τόπου μας, κάνοντας αυτό το πετυχημένο μείγμα εύληπτο και άκρως ενδιαφέρον στον κάθε αναγνώστη.

Ο κ. Θεμιστοκλής Καρπάθιος μίλησε περισσότερο με συναίσθημα. Υπήρξε συμμαθητής του πατέρα της, συγγενής από την πλευρά της μητέρας του, οικογενειακός φίλος, που παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξη της μικρής Εύης ως παιδίατρος αλλά και την επιστημονική της εξέλιξη στη συνέχεια μέχρι την πανεπιστημιακή της καταξίωση. Οι αναφορές του στη συγγραφέα ήταν βαθύτατα βιωματικές και ξεχείλιζαν από θαυμασμό για την επιστημονική συγκρότηση της τιμωμένης αλλά και την αποδεδειγμένη αγάπη της στην Κάλυμνο και τους ανθρώπους της.

Στο εισαγωγικό της σημείωμα η εκδοτική ομάδα, ως επίλογο, καταθέτει τούτο: « Το βιβλίο αυτό αποτελεί τεκμήριο του σπάνιου επιστημονικού ήθους, της κατάρτισης και ερευνητικής της συνέπειας, που μαζί με την ανιδιοτέλεια και την ευγένεια του χαρακτήρα, την αφειδώλευτη διάθεση να μοιραστεί και να προσφέρει σε όλους, χαρακτήριζαν την Εύη, που υπηρέτησε την επιστήμη και λάτρεψε τη ζωή. Η Εύη δινόταν με πάθος σε ό,τι πίστευε και συνδεόταν με τους ανθρώπους γύρω της με μια γενναιοδωρία ψυχής που άφησε τα ίχνη της στον επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο και βέβαια ακόμη περισσότερο σε όλους όσοι την αγάπησαν».

Πράγματι, αν θέλει κανείς να περιγράψει με μια φράση αυτό το βιβλίο, μπορεί να πει τούτο: Είναι μια άρτια από κάθε πλευρά επιστημονική μελέτη, το Α και το Ω της σπογγαλιείας, ένας πραγματικός πανδέκτης, που διαπνέεται από τη βαθιά ΑΓΑΠΗ της Εύης Ολυμπίτου στην αγαπημένη της Κάλυμνο, στην πατρίδα του πατέρα της, στον οποίο, εξάλλου, αφιερώνει το βιβλίο της.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και το « αιωνία η μνήμη» που έψαλαν όλοι οι παριστάμενοι για την Εύη Ολυμπίτου, με την υπόδειξη του μητροπολίτη μας κ. Παϊσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας 5ης Οκτωβρίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, επισκέφτηκε στο Χωριό το οίκημα στο οποίο φυλάσσεται το Αρχείο της Δημογεροντίας – Δημαρχίας του νησιού μας. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την οργάνωση και τη λειτουργία του και βεβαίωσε ότι μπορεί να βοηθήσει από τη θεσμική του θέση σε ό,τι του ζητηθεί που θα αφορά στον εμπλουτισμό, στη βελτίωση της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του τοπικού μας Ιστορικού Αρχείου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» ευχαριστεί θερμά τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων ΠΛΑΖΑ και ΕΛΕΝΑ, κ. Σταμάτη Κουτούζη και κ. Γιώργο Ντόβελλο, αντίστοιχα, οι οποίοι πρόσφεραν δωρεάν ζεστή φιλοξενία στους καθηγητές πανεπιστημίου που επισκέφτηκαν το νησί μας, για να παρουσιάσουν το βιβλίο της αείμνηστης Εύης Ολυμπίτου, με θέμα τη σπογγαλιεία στο νησί μας.

Τέτοιες προσφορές ανακουφίζουν οικονομικά το πνευματικό μας ίδρυμα, σε μια πολύ δύσκολη- ίσως τη δυσκολότερη- οικονομική περίοδο. Έτσι το διευκολύνουν να πραγματοποιεί ποιοτικές εκδηλώσεις και, παράλληλα, δίνουν κουράγιο και δύναμη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσουν να προσπαθούν για το καλύτερο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Γιαμαίος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s