db248a52-165f-4589-b88c-9f2c189f2a5cΗ πιθανότητα να δημιουργηθεί και στην Κάλυνμνο ένα επιπλέον Hot spot (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) για τους πρόσφυγες, από τα πέντε που έχει αποφασιστεί ήδη να λειτουργήσουν σε αντίστοιχα νησιά του Αιγαίου, συζητήθηκε στη σημερινή τετράωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη  στο Μέγαρο Μαξίμου  συμμετείχαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, και οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου καθώς και οι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών, ενώ παρόντες ήταν ακόμη: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους  – κοινό αίτημα από τους δημάρχους – Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία [συνδιαχείριση] με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν [62 εκ. ευρώ] θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

fd448fd8-d282-464e-8e7b-8ef5bac02324Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές θα υπάρχει, είτε οργανωθούμε και ανταποκριθούμε, είτε όχι, καθώς δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, είτε το «αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενωμένοι, είτε όχι», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όπως:

  • Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.
  • Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση.
  • Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.
  • Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  • Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά [πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.]. Μόνο στη Λέσβος, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών!
  • Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.
  • Πρόσληψη εποχικού προσωπικού [οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων] και πολλά άλλα.

Τα πέντε, αυτά, νησιά –πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα- έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης [Hot Spots], τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα δημιουργούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα] τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες. Η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης [relocation] στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 04.11.2015 με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων.

Υπέρ της δημιουργίας Hot spot ο μητροπολίτης κ. Παϊσιος

matankosΟ μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, μετά τη σύσκεψη, είπε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε όλες τις υποβληθείσες προτάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη προσφορά της Εκκλησίας είπε πως εξασφαλίζει 300 μερίδες φαγητού ημερησίως για τους πρόσφυγες.

Επέρριψε ευθύνες σε «κάποιους από απέναντι», που στέλνουν τους ανθρώπους με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα «το Αιγαίο να είναι γεμάτο από σωσίβια μικρών παιδιών και τα νεκροτομεία μας γεμάτα από νεκρούς».
Επίσης, ζήτησε στο πρόγραμμα των 5 νησιών να συμπεριληφθεί και η Κάλυμνος για τη δημιουργία hot spot, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Πηγές: aftodioikisi.gr και newsbomb.gr

One response »

  1. H εύλογη απορία είναι γιατί δεν προσεκλήθη και ο δήμαρχος Καλυμνίων, ο οποίος, σημειωτέον, έχει κάνει και προτάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού κύματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s