OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί  στο κέντρο επιχειρήσεων της Ομάδας Διάσωσης Καλύμνου, καθώς ενημερώθηκε για την πτώση ενός… μικρού αναρριχητή στ’ Αργινώντα και συγκεκριμένα στο πεδίο «Ο τοίχος με τις τσέπες» (pocket wall).

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Σύσσωμη η Ομάδα  έφθασε στο σημείο του ατυχήματος προσφέροντας στον 11χρονο τις πρώτες βοήθειες, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μεταφερθεί και να παραδοθεί με ασφάλεια στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτό ήταν το… σενάριο της εικονικής επιχείρησης διάσωσης αναρριχητή που πραγματοποιήθηκε το πρωί από την τοπική Ομάδα Διάσωσης  Rescue Team”, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου.

Τα παιδιά που συνοδεύονταν από δασκάλους και γονείς είχαν την μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν σε πραγματικές συνθήκες τη σπουδαιότητα του έργου και της προσφοράς της εθελοντικής ομάδας.

Τα μέλη της πληροφόρησαν αρχικά τους μαθητές για την αναγκαιότητα ίδρυσής της, δεδομένου ότι δεν νοείται ένα νησί που βρίσκεται στην κορυφή της αναρρίχησης παγκοσμίως, να μην διαθέτει Ομάδα Διάσωσης. Αναφέρθηκαν στην εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους, στον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη και επικεντρώθηκαν κυρίως στην σπουδαιότητα της εθελοντικής προσφοράς, εξηγώντας στα παιδιά πως ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Πόσο μάλλον όταν αυτό το κάτι –στην προκειμένη περίπτωση η αναρρίχηση- είναι τόσο σημαντικό για τη ζωή και την ανάπτυξη του τόπου τους.

Στη συνέχεια πέρασαν στο πρακτικό μέρος της επίδειξης με τον Γρηγόρη και τον Λευτέρη να υποδύονται το ρόλο των σχοινοσυντρόφων και τον πρώτο να τραυματίζεται λόγω πτώσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παιδιά παρακολούθησαν βήμα βήμα την επιχείρηση διάσωσης, κάνοντας απανωτές ερωτήσεις στους διασώστες, φανερά εντυπωσιασμένα από τις γνώσεις τους, τη συντονισμένη δράση τους και τη ζωτικής σημασίας επέμβασή τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου αποτελεί μία από τις προγραμματισμένες δράσεις του που στόχο έχουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά το έργο και την προσφορά των εθελοντικών ομάδων του νησιού και κατ’ επέκταση τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού που βασίζεται ουσιαστικά στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας με κύρια στοιχεία την αυθόρμητη, ευσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιτυχείς και οι πρώτες αναρριχητικές απόπειρες

Και επειδή το σχολείο είναι το μοναδικό στο νησί που διαθέτει πίστα αναρρίχησης, οι μικροί μαθητές, ακόμη και τα νήπια του Νηπιαγωγείου Πανόρμου, δεν έχασαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον «Τοίχο με τις τσέπες». Κοντά στα παιδιά το τόλμησαν και οι γονείς και οι δάσκαλοί τους με τις ιαχές επιδοκιμασίας να… ταράζουν την ηρεμία του φυσικού τοπίου.

Η παρουσία και βοήθεια του δασκάλου αναρρίχησης Λουκά Ντουρντουρέκα και των υπολοίπων μελών του Συλλόγου Αναρριχητών Καλύμνου, αν μη τι αποτελούσε ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας για όλους.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s