THEO ATHANASIADIS/VIEWS OF GREECEΤο χιονοδρομικό κέντρο στο… Ντουμπάι (στον τόπο όπου η ματαιοδοξία συναντά την υπερβολή), ήρθε στο μυαλό μου όταν διάβασα στην πρόσκληση σύγκλησης του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων, το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης παραχώρησης χώρου για την εγκατάσταση και λειτουργία Παγοδρομίου στην πίσω πλατεία Επαρχείου από 19/12/15 έως 06/01/16».

Στην Ελλάδα της κρίσης, στο νησί απάγκιο της προσφυγιάς, στο νησί της μετανάστευσης, οι τοπικοί άρχοντες επιλέγουν να δημιουργήσουν εορταστική ατμόσφαιρα με ένα παγοδρόμιο.

Δεν θα προσπαθήσω να αναζητήσω τα ερείσματα αυτής της πρότασης, απλά θα καταθέσω κάποιες σκέψεις:

Η Κάλυμνος θα μπορούσε να φορέσει τα καλά της και να υποδεχτεί με έναν ξεχωριστό τρόπο τα Χριστούγεννα. Τι πιο όμορφο, εορταστικό και ατμοσφαιρικό από το να φωτιστούν με λαμπιόνια όλα τα βαρκάκια, μικρά και μεγάλα που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Θα μπορούσε να γίνει μια χορηγία στο Δήμο από καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό. Ή και να γινόταν πρόταση στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να φροντίσουν οι ίδιοι για τη φωταγώγησή τους. Η αντανάκλασή των φώτων στο νερό θα δημιουργούσε μια ονειρεμένη εικόνα. Μια εικόνα που θα ταξίδευε την Κάλυμνο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και θα έδινε μια άλλη διάσταση στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, αυτόν του νησιού, της Δωδεκανήσου.

Μια μικρή ανέξοδη κίνηση που θα παρακινούσε μικρούς και μεγάλους και κυρίως γονείς με τα παιδάκια τους να κατέβουν στο λιμάνι μόλις βραδυάσει για να χαζέψουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Να κάνουν τη βόλτα τους, να κάτσουν να πιουν τον καφέ τους έχοντας απέναντί τους αυτή την όμορφη εικόνα, αυξάνοντας και την κίνηση στα καταστήματα.

Μια πρόταση που συνάδει με τον τόπο, με την παράδοσή του, με τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Μια πρόταση που δεν θα στερήσει από κανέναν το εορταστικό κλίμα, που δεν θα θα φέρει σε δυσχερή θέση γονείς που τα βγάζουν πέρα με δυσκολία.

Ποιος επισκέπτης δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να απαθανατίσει μια τέτοια εικόνα; Ακόμη κι εκείνος που θα βγει για λίγο το βράδυ στο κατάστρωμα του επιβατηγού πλοίου, όταν πιάσει λιμάνι στην Κάλυμνο…

Μια εικόνα που θα ζεστάνει και τις καρδιές των προσφύγων που θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο νησί και τις ημέρες των Χριστουγέννων, που θα δώσει χαρά στα προσφυγόπουλα, χωρίς την επίδειξη της υπερβολής και της κατανάλωσης.

Οι εποχές είναι δύσκολες, το εορταστικό κλίμα αναγκαίο για όλους μας, ως ένα μικρό διάλειμμα από την ζοφερή πραγματικότητα. Αλλά καλό θα είναι να μην είμαστε αυτιστικοί, να μπορούμε να αφουγκραστούμε την αγωνία και το πρόβλημα του γείτονα, του φίλου, του πρόσφυγα και να φροντίσουμε αν μη τι άλλο το κλίμα και το πνεύμα των εορτών να αγγίξει τις καδριές και τις ψυχές όλων…

 

 

 

2 responses »

  1. Συγχαρητήρια για την υπέροχη ιδέα για τη φωταγώγηση όλων των πλεούμενων στο λιμάνι. Συμφωνώ & υπερθεματίζω !

  2. Ο/Η Φανή Καπελλά- Κουτούζη λέει:

    Πολύ εύστοχο το σχόλιό σας,κυρία Νανάκη και εν συνεχεία η πρότασή σας ,αντί του παγοδρομίου.Έχω δει το σκηνικό παγοδρομίου σε πλατείες της Αθήνας, με κάτι πρόχειρες και αντι αισθητικές κατασκευές και ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου από τα καταλύματα των ανθρώπων της επιχείρησης.Οι ιδέες για την Κάλυμνο πρέπει να περιστραφούν γύρω από την » εκμετάλλευση»του θαλασσινού στοιχείου που μας περιβάλλει.

    Φανή Κουτούζη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s