ΕΚΦΕ ΚωΤο Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Βόρεια Δωδεκάνησα με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ) ο τοπικός διαγωνισμός 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών‐ EUSO 2016.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές, η επιτροπή του διαγωνισμού και οι επιτηρητές-αξιολογητές.

Συμμετείχαν συνολικά 35 μαθητές από όλα τα Γενικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου. Όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος, γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες και από την πειραματική σκοπιά. Διαγωνίστηκαν σε τριμελείς ομάδες, ενθαρρύνοντας την συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

Η τελική κατάταξη των τριών ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

Σχολείο – ομάδα βαθμολογία
1η θέση ΓΕΛ Αντιμάχειας – 1η ομάδα
(Σαρρή Δέσποινα, Τσίχλας Ευριπίδης, Φώτης Νικόλας)
266/300
2η θέση 2ο ΓΕΛ Καλύμνου – 2η ομάδα
(Μάγκου Σαββίνα, Μπαλαφέτας Χρήστος, Στεφαδούρου Ευανθία)
244/300
3η θέση 2ο ΓΕΛ Καλύμνου – 1η ομάδα
(Βούης Θεοφίλης, Κουλλιά Αντωνία, Καλικάτζαρος Μιχάλης)
228/300

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Το εργαστήριο πλέον είναι έτοιμο και επισκέψιμο. Λειτουργεί κανονικά για χρήση των δασκάλων, των καθηγητών και των μαθητών της Κω αλλά και των γύρω νησιών.

Και δυο λόγια για το περιεχόμενο και τους στόχους του διαγωνισμού:

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO (www.euso.ie) και στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στον διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α ́ και Β ́ τάξης Λυκείου), που ο καθένας έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική‐ Χημεία‐ Βιολογία), από όλες τις χώρες‐μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα , δηλαδή στην επίλυση προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων‐χρήση πειραματικής διάταξης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών διαγωνίζεται σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Ο υπεύθυνος του εργαστηριακού κέντρου φυσικών επιστημών

Παπαδάκης Γιάννης φυσικός

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s