12316172_10207275944713157_3924902867614817420_nΧαλιά, κάλτσες, μπλουζάκια, μαγιό και άλλα είδη καθημερινής χρήσης θα παραχθούν σε μονάδες ανακύκλωσης της Σλοβενίας και της Σμύρνης από το νάιλον στους 1,5 τόνους «δίχτυα φάντασμα» που ανασύρθηκαν στις αρχές του μήνα από τον βυθό (15-35 μ.) της Καλύμνου.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα» την οποία συντονίζει η Medasset Ελλάδας (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών), με στόχο τον καθαρισμό από τα εγκαταλειμμένα δίχτυα-φαντάσματα που ευθύνονται για τη θανάτωση θαλάσσιων ζώων, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου απομακρύνθηκαν από την Τέλενδο και το ακρωτήρι Πνιμένος 1,5 τόνοι εγκαταλελειμμένων στο βυθό διχτυών.

Το τμήμα καταδύσεων συντονίστηκε από το BIDE (Buck Institute for  Divers  Education), το καταδυτικό κέντρο Sea Breaze και τον εκπαιδευτή καταδύσεων Σπύρο Κόλλα, ενώ πολύτιμη και καταλυτική ήταν η φιλοξενία και η υποστήριξη του καταδυτικού κέντρου Diver’s Island Kalymnos  και του διευθυντή του Μιχάλη Κουμπάρου.

Ghost Fishing Kalymnos - Sea Breaze«Τα απόβλητα είναι πολύτιμα για να σπαταλούνται»

Σταχυολογούμε από την επίσημη ιστοσελίδα της medasset:

Τα απορρίμματα στη θάλασσα αποτελούν σύμβολο της αποτυχίας της κοινωνίας μας να διαχειριστεί τους διαθέσιμους πόρους. Τα απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες μας, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται για καλύτερη χρήση ως πρώτη ύλη για νέα προϊόντα, αλλά βλάπτουν σημαντικά τη θαλάσσια ζωή αφού πολλά θαλάσσια είδη είτε ξεψυχούν παλεύοντας να ελευθερωθούν, παγιδευμένα σε απορρίμματα, είτε πεθαίνουν αφού τραφούν με αυτά. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δύσκολος και δαπανηρός ο καθαρισμός από τέτοιου είδους απορρίμματα.

Οι επιστημονικές μελέτες για τη σημαντικότητα του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων και ειδικά των εγκαταλειμμένων διχτυών ή αλλιώς δίχτυα «φαντάσματα» συνεχώς αυξάνονται και αποδεικνύουν τις αρνητικές προεκτάσεις που υπάρχουν για το περιβάλλον, την επιβίωση των θαλάσσιων ζώων, την ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, μας αφορά όλους και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Τι είναι το Healthy Seas;

Το Healthy Seas είναι μια κοινοπραξία της οργάνωσης ECNC Group (Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διατήρηση της Φύσης) με δύο επιχειρήσεις: τον όμιλο Aquafil και τη Star Sock. Και τα τρία μέλη της κοινοπραξίας μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλειμμένα δίχτυα-«φαντάσματα» τα οποία ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση θαλάσσιων ζώων. Το Healthy Seas στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων προϊόντων όπως κάλτσες, μαγιό, χαλιά κ.α.

Οι δράσεις του Healthy Seas περιλαμβάνουν τρεις φάσεις:

1) Ανάκτηση των εγκαταλειμμένων διχτυών αλιείας από ειδικούς δύτες και αποθήκευση τους σε ειδικές εγκαταστάσεις. Παράλληλη υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόληψης.
2) Ανακύκλωση των ανασυρμένων διχτυών αλιείας και άλλων απορριμμάτων σε πρώτης ποιότητας νάιλον ECONYL®.
3) Παραγωγή: Στο τελικό στάδιο δημιουργούνται οικολογικά και όμορφα προϊόντα.

Το Healthy Seas είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υπογραμμίζει ότι «τα απόβλητα είναι πολύ πολύτιμα για να σπαταλούνται».

Από το 2013, στο πλαίσιο του Healthy Seas έχουν ανασυρθεί 51 τόνοι διχτυών από το βυθό σε 4 χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 δυτών. Η ανάσυρση διχτυών αυξήθηκε κατά 55% μεταξύ 2013 (20 τόνοι) και 2014 (31 τόνοι). Τα περισσότερα δίχτυα είναι φτιαγμένα από νάιλον, ένα πολύτιμο πολυμερές πλαστικό, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί στην κλωστοϋφαντουργία. Η «αναγέννηση» των διχτυών αλιείας μπορεί να υποστηρίξει επιχειρηματικά μοντέλα που προσφέρουν μια αυτοτροφοδοτούμενη και επεκτάσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριπτέων διχτυών αλιείας σε όλη την Ευρώπη.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό βίντεο από τη δράση στην Κάλυμνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s