OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σπάνια τεκμήρια της μαθητικής ζωής στην Κάλυμνο, εκτίθενται από χθες στο «Νεοκλασικό» σε μια προσπάθεια του Μιχάλη Κυράννη και του Νικόλα Κουτελλά να διαφυλάξουν και να αναδείξουν μνήμες και στιγμιότυπα του παρελθόντος. Το αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και φέρει τον τίτλο «Η Κάλυμνος των γραμμάτων», συνθέτει καρέ-καρέ μια σημαντική ιστορική διαδρομή, που διήρκεσε από το 1890 έως το 1980.

Τότε που κυριαρχούσε η μπλε ποδιά με το λευκό γιακά και το σηματάκι του σχολείου στο πέτο, το πηλήκιο και η σάκα που συντρόφευε μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής.

Τότε που στη Νικηφόρειο Ελληνική Σχολή φοιτούσαν μαθητές από την Κω, την Αστυπάλαια, τη Λέρο, την Πάτμο, δεδομένου ότι ήταν μια από τις δυο που υπήρχαν σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Τότε που στο νησί λειτουργούσε Επαγγελματική και Εμπορική Σχολή, Οικονομικό Γυμνάσιο, Παρθεναγωγείο, Σπίτι Στοργής (για τα αγόρια) και Στέγη Θηλέων.

Τότε που το γήπεδο ήταν στην Ανάσταση και το σχολείο του Μπροστά λειτουργούσε στα κελιά του Αγίου Γεωργίου Πανόρμου.

Πλήθος φωτογραφιών μέσα στις σχολικές αίθουσες, ομαδικές μπροστά στα σχολικά κτίρια (σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, εξατάξια Γυμνάσια και Σχολές), φωτογραφίες από γυμναστικές επιδείξεις, από εκδρομές και εξορμήσεις, από επισκέψεις, από παρελάσεις, από διαδηλώσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μοναδικό αυτό ταξίδι συμπληρώνει η έκθεση αναγνωστικών και άλλων σχολικών εγχειριδίων όπως μαθητικά τετράδια, περιοδικά, σηματάκια, σφραγίδες, άβακες, πινακάκια, πρακτικά συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων, κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Νικηφόρειο Ελληνική Σχολή, η οποία χτίστηκε με δαπάνη του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ζερβού,  κατασκευάστηκε από τον Βασίλειο Αντιμησσάρη (στην έκθεση παρουσιάζονται και κάποια από τα εργαλεία του) και επεκτάθηκε (σημερινό Λύκειο) με πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη Δρόσου Κωλέττη. Υπάρχουν φωτογραφίες από τα εγκαίνιά της, παρουσία του σχολάρχη της Νικόλαου Καλαβρού, από διάφορες εκδηλώσεις, όπως επίσης και πολύτιμο αρχειακό υλικό του σχολείου.

«Όλοι και κυρίως οι νεότεροι αξίζει να δουν πως ήταν η μαθητική ζωή κατά το παρελθόν» υπογραμμίζει ο κ. Κυράννης προσθέτοντας πως «παράλληλος στόχος μας είναι να θυμηθούν οι παλαιότεροι στιγμές από τη σχολική τους ζωή».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο σημείο αυτό αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δανιήλ Αντ. Ζερβό, τον Νικόλαο Κυράννη, την Μαρία και τον Μιχάλη Μακρυλλό, αλλά και όλους εκείνους που άνοιξαν τα μπαούλα τους όπου κρύβουν το θησαυρό της μαθητικής τους ζωής και προσφέρθηκαν να εμπλουτίσουν με τις δικές τους μνήμες την έκθεση.

Αν μάλιστα κάποιος επιθυμεί να προσθέσει κι άλλα κομμάτια στο παζλ των φωτογραφιών (ομαδικές πάντα) δεν έχει παρά να απευθυνθεί στους διοργανωτές.

Η έκθεση- η οποία διοργανώθηκε ενόψει της γιορτής των γραμμάτων, των Τριών Ιεραρχών, λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να την επισκεφθεί απογεύματα ή Κυριακές θα πρέπει να τηλεφωνήσει προηγουμένως στο 6946-465882.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s