12705735_10206916491083234_5084703559282504803_n«Η ταινία είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν με την αγάπη τους, τον πόνο αλληλεγγύη και σε όλους τους μαθητές μας που μεταμόρφωσαν την τέχνη σε άγγιγμα ψυχής». Μ’ αυτή τη σημείωση στο εξώφυλλο του DVD, “έφυγε” προ ημερών για τον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, η ταινία του ΕΠΑΛ Καλύμνου με τίτλο «Ψηφίδες Ονείρων».

Μια ταινία που συγκεντρώνει έναν θησαυρό υλικού πάνω σε θέματα που απασχολούν και χαρακτηρίζουν τους νέους. Αρχής γενομένης από το προσφυγικό, όντας κάτοικοι ενός νησιού που γράφει ιστορία με την αλληλεγγύη του στη μεγάλη αυτή προσφυγική κρίση. Ακολουθούν η αναμόχλευση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, ο σχολικός εκφοβισμός, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη (φιλία, αποδοχή, κατανόηση, αλληλεγγύη), αλλά και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι της εφηβείας.

Κι όλα αυτά μέσα από την ιστορία του Μοχάμετ που έφτασε στην Κάλυμνο από τη Συρία με τους γονείς του, έχοντας χάσει στο θαλάσσιο ταξίδι το μικρό αδελφάκι του. Ο φακός παρακολουθεί τον έφηβο στην προσπάθειά του να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και δη στη σχολική κοινότητα, να γίνει αποδεκτός από τους συνομήλικούς του, βρίσκοντας συμπαραστάτες στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία περνούν μηνύματα αδελφοσύνης και ανθρωπιάς, βοηθώντας τους μαθητές τους «να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη».

«Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» είναι άλλωστε και ο τίτλος του εν λόγω διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού.

Παράδοση στα πολιτιστικά δρώμενα

tainia-2Αυτή τη φορά το ΕΠΑΛ Καλύμνου, με παράδοση στα πολιτιστικά δρώμενα (βλ. παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις), θέλησε να κινηθεί σε νέες ατραπούς, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών του πέρα από τα στενά όρια του νησιού και στον πειραματισμό-δοκιμασία του σε πρωτότυπες δημιουργίες, μας εξηγεί η φιλόλογος κ. Μαρία Σπυροπούλου.

Με τον συνάδελφό της κ. Μιχάλη Πάου υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας και δηλώνουν αμφότεροι ενθουσιασμένοι τόσο από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή των μαθητών όσο και με την βοήθεια που τους προσφέρθηκε αφειδώς όπου κι αν απευθύνθηκαν για να περατώσουν την ταινία: στο προσφυγικό καταφύγιο όπου οι μαθητές έκαναν μαθήματα στη συριακή διάλεκτο, στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε να γυριστούν κάποιες σκηνές, στους ηλικιωμένους που κλήθηκαν να αφηγηθούν στιγμές της παλαιότερης αλλά και σύγχρονης προσφυσικής και μεταναστευτικής ιστορίας του νησιού, στους συγγραφείς και ποιητές των οποίων επικαλέστηκαν συγκεκριμένα έργα, αλλά και σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν να πάρει σάρκα και οστά η κινηματογραφική αυτή δουλειά.

Το ταξίδι ήταν συναρπαστικό

Η… παγκόσμια πρώτη προβολή έγινε στην αίθουσα του συλλόγου διδασκόντων και οι αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κοινού, έδωσαν φτερά στους συντελεστές, αλλά και μεγάλη χαρά για την αποδοχή της, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Όλοι τους το χάρηκαν, το διασκέδασαν, έζησαν μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, ανέπτυξαν την ενσυναίσθηση, αισθάνθηκαν όμορφα για τα μηνύματα αγάπης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που περνούν μέσα από την ταινία και εστίασαν με τον φακό τους στα ομορφότερα μέρη του νησιού κάνοντας τη δική τους…τουριστική καμπάνια. Ταυτόχρονα πειραματίστηκαν, δούλεψαν ομαδικά, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, έγιναν δημιουργοί, εξοικειώθηκαν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και απέκτησαν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Το ταξίδι τους ήταν συναρπαστικό, γεμάτο εμπειρίες και εκπλήξεις. Τώρα αν καταφέρουν να φτάσουν και στην Ιθάκη, κατακτώντας κάποιο από τα βραβεία του διαγωνισμού, αυτό θα ήταν το ιδανικό…

Οι συντελεστές της ταινίας

tainia-4-Πρωταγωνιστούν οι μαθητές: Καλόμοιρος Νικήτας, Καμπουράκης Γεώργιος, Καρύδη Αναστασία,Κουλλιά Μαρία, Λέριος Σακελλάριος, Μάγκου Καλλιόπη, Πλακωτάρης Κωνσταντίνος-Σάββας, Σαμάρκου Καλλιόπη, Σκυλλάς Πρόδρομος, Στάντζος Άγγελος, Τσαγκάρης Δημήτριος

-Εμφανίζονται οι μαθητές: Αλαχούζος Γεώργιος, Γαλουζής Αλέξιος, Δεδεθάτος Εμμανουήλ, Εκμεκτζιάν Ιωάννα, Μαμουζέλλος Νικόλαος, Πουλλάς Νικόλαος, Σβουρένου Ευδοκία, Παρμάρ Ιωάννης, Σουλούνιας Νομικός, Τρικοίλης Σάββας-Χριστόδουλος, Χατζηιωάννου Ιωάννης, Χουρδάς Δημήτριος

Συμμετέχουν και οι: Αρβανίτη Παρασκευή, Καμαράκης Χαράλαμπος, Καλόμοιρος Νικόλαος, Λέριος Γεώργιος, Λία Αντιγόνη, Λισγάρη Μπαλασώ, Μακαρούνα Καλλιόπη, Πάου Μιχαήλ, Πιλάτου Καλοτίνα, Σκαρούλη Καλλιόπη, Σπυροπούλου Μαρία, Τσαπαδίκου Μαρία, Χατζημιχάλης Αθανάσιος, Χριστοφής Αντώνιος

Εμφανίζεται και η μικρή: Αλιμπέρτη Κωνσταντία

-Αφηγούνται οι: Τυρίκος-Εργάς Πανορμίτης, Πάου Γαλατιανή

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σπυροπούλου Μαρία, Πάου Μιχαήλ

Κάμερα- Μοντάζ- Επεξεργασία Ήχου: Πάου Μιχαήλ, Πλακωτάρης Κωνσταντίνος-Σάββας

Ενδυμασία- Σκηνικά- Μακιγιάζ: Σπυροπούλου Μαρία, Αρβανίτη Παρασκευή

-Εξώφυλλο Ταινίας: Πάου Μιχαήλ, Σπυροπούλου Μαρία, Καλόμοιρος Νικήτας, Λέριος Σακελλάριος

Μουσική:Κοκκίνης Γεώργιος

-Διεύθυνση Παραγωγής: Ιακώβου Ιωάννης, Τσαπαδίκου Μαρία

-Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ιακώβου Ιωάννης, Πάου Μιχαήλ, Σπυροπούλου Μαρία, Τσαπαδίκου Μαρία

Ευχαριστίες

Οι συντελεστές της ταινίες αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν ολόψυχα:

-Τις Εκδόσεις Πατάκη που τους παραχώρησαν το δικαίωμα να προβληθεί το εξώφυλλο του βιβλίου «Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν» και να γίνει αναφορά στο εν λόγω βιβλίο (Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος- Εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση- Εκδόσεις Πατάκη).

-Τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ που τους παραχώρησαν την άδεια χρήσης με την αφήγηση δύο αποσπασμάτων από το βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη «Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα».

Την κα. Σαραντίτη Ελένη που τους επέτρεψε να  αναγνωστούν στο πλαίσιο της ταινίας  αποσπάσματα από το βιβλίο της «Κάποτε ο κυνηγός…», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Καλύμνου, κ. Παρασκευόπουλο Διονύσιο, καθώς και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

-Την Α.Ν.Ε.Μ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Μαστιχαρίου) και ιδιαίτερα τον κ. Τηλιακό Σακελλάριο για τη μετάβασή τους στην Κω.

-Τον κ. Μανώλη Μακρυλλό για τη διάθεση του επαγγελματικού του χώρου (PHYSIS –φυσικά σφουγγάρια).

-Το φωτογραφείο του κ. Γιάννη Μηνιώτη για την εκτύπωση των εξώφυλλων του DVD της ταινίας.

Τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλύμνου για την πολύτιμη βοήθειά τους: Αρβανίτη Παρασκευή, Βρεττό Αλέξιο, Δημούδη Μυρτώ, Τυρίκο-Εργά Πανορμίτη.

Πατήστε ΕΔΩ  για να δείτε ολόκληρη την ταινία 

2 responses »

  1. […] Το ΕΠΑΛ Καλύμνου πήρε μέρος στο 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με θέμα «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» με την ταινία «Ψηφίδες Ονείρου». Ο Μοχάμετ φτάνει από τη Συρία στην Κάλυμνο με τους γονείς του αλλά χωρίς το μικρό αδερφάκι του. Μαζί με τη δική του ιστορία θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα των νέων της Καλύμνου και το ίδιο το νησί. (Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ) […]

  2. […] Το ΕΠΑΛ Καλύμνου πήρε μέρος στο 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με θέμα «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» με την ταινία «Ψηφίδες Ονείρου». Ο Μοχάμετ φτάνει από τη Συρία στην Κάλυμνο με τους γονείς του αλλά χωρίς το μικρό αδερφάκι του. Μαζί με τη δική του ιστορία θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα των νέων της Καλύμνου και το ίδιο το νησί. (Διαβάστε περισσ&… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s