OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Στη “νέα” Καλυμνιά νοικοκυρά που γεύεται το φαγητό της μάνας και της γιαγιάς και θέλει να διαφυλάξει αυτές τις γευστικές παραδόσεις της οικογένειας, του τόπου μας, με μνήμες και συναισθήματα και θέλει να τις μοιραστεί με τα παιδιά της και εκείνα με τη σειρά τους με τα δικά τους παιδιά” είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο (2016-2017) του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Καλύμνου “Ο Άγιος Παντελεήμων”.

Το ημερολόγιο φέρει τον τίτλο “Στα μονοπάτια της Καλύμνικης Γαστρονομίας” και περιλαμβάνει διαχρονικές, βιωματικές και αγαπημένες γευστικές επιλογές της Καλύμνικης Οικογένειας από το χθες στο σήμερα.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ελένη Βάλλα- Σταυροπούλου, τη σφραγίδα της οποίας φέρει η εν λόγω έκδοση, έκανε μια πολύ προσεκτική επιλογή γευστικών συνθέσεων που παραπέμπουν αβίαστα στην Καλύμνικη κουζίνα όπως είναι το Καλύμνικο γαλακτομπούρικο, τα λαζαράκια, το μουούρι, τα φύλλα, το μιρμιζέλλι-αχινοσαλάτα, το ψάρι πλακί, οι παραδοσιακές γυριστές, η μαρμελάδα μανταρίνι, τα πουγγιά, τα αμυγδαλωτά, τα ρεβίθια φούρνου, οι χταποδοκεφτέδες, η ψευτό-σαλτσα ντομάτας με ανάμα, το κοπεγχάϊ κ.α.

“Επειδή η αναζήτηση και η ανάδειξη της γευστικής μας κουλτούρας αποτελεί διαχρονικά ένα ζητούμενο, τόλμησα με αυτή την έκδοση να προβάλλω ένα μικρό μέρος της “Νέας Καλύμνικης Παραδοσιακής Κουζίνας” υπογραμμίζει στο σημείωμά της και προσθέτει:

“Ανάμεσα σε δεκάδες μυρωδιές και γεύσεις που ξυπνούν νοσταλγικές αναμνήσεις από την κουζίνα της Μαμάς και της Γιαγιάς, επέλεξα αυτές τις λίγες που για μας τους Καλύμνιους αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από απλά πιάτα. Καθρεφτίζουν τη φιλοσοφία μας, τον τρόπο ζωής μας, την κουλτούρα μας, το ταμπεραμέντο μας”.

Η κ. Βάλλα- Σταυροπούλου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα “τον χορηγό και μεγάλο ευεργέτη του Συλλόγου Γιάννη Αντ. Χαλίκο για την ευκαιρία που μου έδωσε να μοιραστώ με την Καλυμνιά νοικοκυρά τη Νέα Καλυμνιακή Παραδοσιακή Κουζίνα”.

Μαζί με το ημερολόγιο διανέμεται και ένα DVD με το μουσικό και φωτογραφικό έργο “Μικρή μου Πατρίδα” του γιατρού Γιάννη Μιχ. Κουλλιά και ως εκ τούτου η πρόεδρος του συλλόγου ευχαριστεί ιδιαίτερα και τον δημιουργό του και τέως ταμία του συλλόγου, για την γενναιοδωρία του καθώς και για “την εθελοντική, επιμελημένη, καλλιτεχνική φωτογράφισή του που συνετέλεσε στην καλύτερη δυνατή παρουσίαση των παραδοσιακών μας φαγητών και ανέδειξε την όλη προσπάθεια”.

Το ημερολόγιο (τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του συλλόγου) θα “ταξιδέψει” και στην μακρινή Αυστραλία ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των χιλιάδων Καλυμνίων που- σε πείσμα των καιρών- αγωνίζονται να παραδώσουν ατόφια τη γευστική κουλτούρα της γενέθλιας γης στα παιδιά και στα εγγόνια τους!

Η συγκεκριμένη έκδοση θα διατεθεί προς πώληση από τα καταστήματα των: ΠΑΥΛΟΥ ΖΑΙΡΗ και ΠΡΕΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και από τα βιβλιοπωλεία των: ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ «ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» , ΣΟΥΛΑΣ ΟΛΥΜΠΙΤΟΥ «ΠΑΠΥΡΟΣ» και  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΤΑΡΗ «ΕΝΤΟΣ».

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s