pariΣτις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη ο δάσκαλος Στέργιος Παρίζας, αναπληρωτής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου, θα είναι ένας από τους ομιλητές του TEDx Thess16, προκειμένου να αφηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία εκπαίδευσης.

Μια ιστορία που έχει να κάνει με τον ίδιο και τη μουσική που υπεραγαπά, την οποία χρησιμοποίησε από την αρχή της καριέρας του ως εργαλείο για να κάνει πιο άμεση και οικεία στους μαθητές του την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέχρι που το 2014, στη Ρόδο, με όχημα πάντα τη μουσική, έκανε το πιο υπέροχο ταξίδι γνώσης και προόδου με έναν ξεχωριστό μαθητή του!

Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα αυθεντικής σχέσης δασκάλου – μαθητή

Ο 24χρονος δάσκαλος από τη Νάουσα κλήθηκε να αναλάβει (ελλείψει Δασκάλων Ειδικής Αγωγής) ένα μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Μαριτσά της Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

par-2Μη έχοντας καμία γνώση και εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο αυτό επένδυσε στο χτίσιμο μιας σχέσης αγάπης και αλληλοεκτίμησης. Προσπάθησε να φέρει το μαθητή πιο κοντά στο σχολείο κάνοντας το όσο το δυνατόν ελκυστικότερο. Ενέταξε και πάλι τη μουσική ως μέσο επίδρασης στην ψυχολογία του. Στο τέλος της χρονιάς δημιούργησαν ένα τραγούδι στο οποίο τραγουδούν μαζί για όσα διδάχθηκαν από το κοινό τους ταξίδι.

Το τραγούδι έχει τον τίτλο «Να μην ξεχνάς να αγαπάς» (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε το video) και μέσα σε λίγες μέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας συγκινητικά σχόλια για τον δάσκαλο που μπόρεσε με μια κιθάρα και μερικούς αληθινούς στίχους να αποκαλύψει στον μικρό Μιχάλη τη συνταγή της ευτυχισμένης ζωής, και να διδάξει σε όλους μας τι σημαίνει δύναμη ψυχής!

Φέτος ο Στέργιος Παρίζας εργάζεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλύμνου και για άλλη μια φορά η τάξη του «μαγειρεύει» κάτι μουσικό!

Πιστεύει στην μάθηση μέσω κινήτρων, μέσω δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης.

Πιστεύει πως εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φτιάξουν έναν πιο όμορφο και εμπνευσμένο κόσμο.

Τι είναι το TED

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 30  περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και πλέον η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία, καθώς παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.

Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα παγκοσμίως πρόσωπα της διανόησης και της δράσης και μιλούν για 18 λεπτά, για ιδέες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “τροφή” για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό.  Είναι μια εκδήλωση που αποτελείται από ένα ετερόκλητο, αλλά ταυτόχρονα σημαντικό και μοναδικό κοινό που μαζί με τους ομιλητές των εκδηλώσεων αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια δεξαμενή σκέψης, ικανή να καινοτομήσει και να κάνει τη διαφορά.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s