OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι άνθρωποι που παλεύουν με τις φλόγες στην Κάλυμνο για να σώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους, την περιουσία τους και το φυσικό περιβάλλον

Στην τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Καμάρι, η παρέμβαση των μελών του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου ήταν καταλυτική στην αντιμετώπισή της και στον γρήγορο έλεγχό της, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η εξάπλωσή της στις κοντινές κατοικίες.

Σ’ εκείνη τη φωτιά ένας εκ των εθελοντών πυροσβεστών εισήχθη στο νοσοκομείο του νησιού με αναπνευστικά προβλήματα. Από μόνο του το γεγονός κάνει ανυπολόγιστη την άμισθη προσφορά αυτών των ανθρώπων που είναι διαθέσιμοι ολόκληρο το 24ωρο, παρατώντας δουλειές και οικογενειακές υποχρεώσεις προκειμένου να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες των συμπατριωτών τους, να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο του νησιού τους, να απεγκλωβίσουν συνανθρώπους τους που εμπλέκονται σε τροχαία, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστροφών  και γενικώς  να τρέξουν όπου και όποτε τους ζητηθεί.

Κι όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που για τους περισσότερους είναι δύσκολο να σκεφτούν την προσφορά στον συνάνθρωπο, όταν καθημερινά έχεις να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις για τη δική σου επιβίωση.

Με αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Εβούλη Λουκατάρη είναι η γνώριμη φωνή στο τηλεφωνικό κέντρο του Σταθμού απαντώντας νύχτα μέρα σε κάθε κλήση για βοήθεια

Η Εβούλη Λουκατάρη, ο Πέτρος Μαμουζέλος, ο Πέτρος Στεφανίδης, η Μαρία Βαπόρη, ο Θεοφίλης Πατέρας, ο Γιώργος Σβουρένος, ο Μπάμπης Πέρος, ο Αντώνης Σβουρένος και ο Μιχάλης Κλάψης είναι οι 9 εθελοντές πυροσβέστες που στελεχώνουν τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καλύμνου.

Είναι οι 9 άνθρωποι που τα τελευταία δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2014 που πρωτολειτούργησε ο Σταθμός μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, επενέβησαν σε 160 συμβάντα στην Κάλυμνο και συγκεκριμένα: σε 75 αστικές πυρκαγιές (σε σπίτια, αυτοκίνητα, μηχανές κ.λπ.) σε 40 δασικές και αγροτικές πυρκαγιές και σε 45 κλήσεις για παροχή βοήθειας (τροχαία ατυχήματα, διασώσεις / ανευρέσεις ατόμων, αναρριχητών, μεταναστών & προσφύγων ).

Οι αριθμοί αυτοί αγγίζουν τον μέσο όρο των συμβάντων που αντιμετωπίζουν κάθε έτος αντίστοιχες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μεσαίων, μικρών πόλεων και κωμοπόλεων σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες μάλιστα στελεχώνονται κατά 90% από μονίμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες και 10% από εθελοντές πυροσβέστες.

Είναι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκπαίδευσή τους διήρκησε 120 ώρες και κάποιοι εξ αυτών, όταν μπορούν, παρακολουθούν επιπλέον εκπαιδευτικά σεμινάρια. Κάνουν 3 οκτάωρα υποχρεωτικά τον μήνα, αλλά καθημερινά βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Σταθμός στεγάζεται προσωρινά στο κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλυμνίων, ο οποίος έχει και την ευθύνη λειτουργίας του.

Επιχειρησιακά και διοικητικά υπάγεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω. Οι εθελοντές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια τον διοικητή της ΠΥ Κω κ. Γεώργιο Τσιάμη για τη συνεργασία, τη βοήθεια και τον συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης στο νησί της Καλύμνου.

Αιτήματα, χορηγίες και δωρεές

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τα βασικά αιτήματα του Σταθμού είναι η εξασφάλιση ενός αυτόνομου χώρου που θα τον στεγάσει, η αγορά συγκεκριμένων ειδών εξοπλισμού για την προστασία των εθελοντών, όπως επίσης και η απόκτηση ενός μεγαλύτερου υδροφόρου οχήματος.

Τα αιτήματα αυτά έχουν διατυπωθεί στην δημοτική αρχή Καλυμνίων «με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία» υπογραμμίζει ο κ. Γεώργιος Τσιάμης σπεύδοντας ταυτόχρονα να σημειώσει πως κατανοεί και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΟΤΑ της χώρας.

Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες της Καλύμνου- αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη σπουδαιότητα της καλής και εύρυθμης λειτουργίας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στο νησί, αλλά και την αυτοθυσία των εθελοντών πυροσβεστών που επιχειρούν με κίνδυνο τη ζωή τους- ενημερώνονται από τους ίδιους για τις ανάγκες τους και με δικά τους έξοδα αγοράζουν και τους προσφέρουν διάφορα είδη εξοπλισμού που χρειάζονται.

Γίνε και εσύ Εθελοντής Πυροσβέστης. Το νησί σου σε έχει ανάγκη!

Οι εθελοντές και εθελόντριες του Σταθμού καλούν τους συμπατριώτες τους, γυναίκες, άνδρες, ιδιώτες, άνεργους, δημόσιους υπαλλήλους, από 18 έως 55 ετών να στελεχώσουν τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό της Καλύμνου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το νησί σου σε έχει ανάγκη».

Άλλωστε κοινή πεποίθηση είναι πως καμία σύγχρονη πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου χωρίς την ύπαρξη εθελοντών.

Όσον αφορά τώρα στη δική τους επιλογή να ενταχθούν στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σώμα, όλοι τους υπογραμμίζουν πως αυτό έγινε συνειδητά όταν αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου προσπαθώντας πάνω από όλα να προστατεύσεις τη ζωή του, την περιουσία του και το φυσικό περιβάλλον που ζει και κινείται.

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s