OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αν γίνει σεισμός στην Κάλυμνο, το νησί κινδυνεύει από τσουνάμι και κατολισθήσεις σε επικλινείς περιοχές. Αυτή την πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής  Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, με θέμα «Γεωδυναμικό πλαίσιο της Δωδεκανήσου και αντισεισμική προστασία της Καλύμνου».

Ο κ. Λέκκας ανέλυσε τους κινδύνους από την πρόκληση μιας σεισμικής δόνησης στην Κάλυμνο, στάθηκε ιδιαίτερα στους στενούς κόλπους του νησιού, όπως στον Βαθύ, όπου το τσουνάμι παίρνει μεγάλο ύψος και παρομοίασε τον ιστό του νησιού που εκτείνεται μεταξύ λιμανιού και τουριστικών περιοχών με αυτόν της Φουκοσίμα, αν και υπογράμμισε πως στη χώρα μας  δεν μπορεί να έχουμε σεισμούς 9 ή 8 ρίχτερ. Ένας σεισμός των 6 ρίχτερ είναι πολύ πιθανός, το πολύ μέχρι 6,4. Για να πάμε στους 7 οι πιθανότητες μειώνονται πάρα πολύ, είναι εξωπραγματικό νούμερο για την Ελλάδα.

Αναλύοντας στη συνέχεια τους κινδύνους από την πιθανή πρόκληση ενός σεισμού στην Κάλυμνο, ο ομιλητής επεσήμανε πως προβλήματα θα σημειωθούν αρχικά στις μεταφορές και στην επικοινωνία (για τη μεταφορά τραυματιών, κλιμακίων διάσωσης, γιατρών κ.λπ.), δεδομένου ότι τα λιμάνια όλου του κόσμου παρουσιάζουν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μεγάλη τρωτότητα. Στα θετικά συμπεριέλαβε την ύπαρξη αεροδρομίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα καθορισμού –αν δεν υπάρχουν- και συντήρησης των καταυλισμών για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων που θα πληγούν, αν και όπως είπε χαρακτηριστικά στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς στη Λευκάδα και στην Κεφαλονιά χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό μεγάλα κρουαζερόπλοια.

Αναφορά έγινε επίσης και στην καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων που βοηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς και σε έναν καλύτερο προγραμματισμό για το θέμα των τουριστών, σε περίπτωση που ένας σεισμός προκληθεί σε καλοκαιρινή περίοδο.

Ο κ. Λέκκας είχε ξεκινήσει την ομιλία του με την  ιστορία της γης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί στην δημιουργία της  ατμόσφαιρας και της ζωής στον πλανήτη. Έδωσε πληροφορίες για μεγάλους σεισμούς που έγιναν σε όλο τον κόσμο και παρουσίασε παραδείγματα συμπεριφοράς κτηρίων και ανθρώπων μετά από σεισμικές δονήσεις.

Τέλος όσον αφορά στην έγκαιρη πρόγνωση των σεισμικών φαινομένων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είπε πως παγκοσμίως έχουν αναπτυχθεί εκατό μεθοδολογίες πρόγνωσης σεισμών, αλλά καμιά δεν έχει επαληθευτεί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφιέρωσε την ομιλία του στην Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου

Στην Περιβαλλοντική Ομάδα του Νικηφόρειου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, αφιέρωσε την ομιλία του ο κ. Λέκκας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη δουλειά των παιδιών που αφορά στο καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Κάλυμνο το 1956. «Θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί σε ένα διεθνές συνέδριο» είπε επικαλούμενος το υλικό που χρησιμοποίησαν και την τεκμηρίωση της εργασίας τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έφυγε με δώρα

Ο πρόεδρος του Αναγωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παρουσία του στην Κάλυμνο προσφέροντάς του στο τέλος της εκδήλωσης ως αναμνηστικά δώρα το βιβλίο «Η Κάλυμνος του νόστου και της καρδιάς μας» (Νικητάδαινα Ρεϊση και Καλλιόπη Μαύρου), ένα σφουγγάρι και θυμαρίσιο μέλι.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s