OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το τρίπτυχο αυτό ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας με ομιλήτρια τη σχολική σύμβουλο 5ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου κ. Ειρήνη Λουλακάκη.

Της ομιλίας προηγήθηκε η προβολή ενός βίντεο με τίτλο “Θα μάθεις παδί μου γράμματα” από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Μαθήματα Παθήματα”, όπου οι γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του διευθυντή του σχολείου κ. Μικέ Κόκκινου, είδαν γνωστές εικόνες ελληνικών σπιτιών όπου εκτυλίσσονται καθημερινά πολύωρες “μάχες” για να ολοκληρώσουν οι μικροί, αλλά και μεγαλύτεροι μαθητές, τα μαθήματα για το σχολείο.

Σκηνές με έκδηλο το άγχος των γονιών για την επίδοση των παιδιών τους στο σχολείο, μετατρέποντας τελικά το καθήκον σε τιμωρία, το κίνητρο για επιτυχία σε πίεση και τη δίψα για μάθηση σε απέχθεια.

Τι στόχο έχουν οι εργασίες στο σπίτι;

Η κ. Λουλακάκη αρχικά εξήγησε στους γονείς πως οι λόγοι που οι δάσκαλοι βάζουν εργασίες στους μαθητές τους για το σπίτι είναι:

-για να θυμηθεί και να εμπεδώσει το παιδί τα πιο σημαντικά πράγματα που έκανε στο σχολείο

-για να ανατροφοδοτείται ο δάσκαλος (να δει τι κατάλαβε το παιδί και να σχεδιάσει την διδασκαλία του)

-για να μάθει το παιδί να οργανώνει την ημέρα του, το χρόνο και το χώρο του και το πιο σημαντικό

-για να αποκτήσει ο μαθητής σταδιακά αυτονομία στη μάθηση

“Το σχολείο θέλει την ευθύνη για την μάθηση να την έχει ο μαθητής

Ο δάσκαλος έχει την ευθύνη να διδάξει σωστά, με πολλούς τρόπους μέχρι να καταλάβουν.

Ο μαθητής έχει την ευθύνη να μάθει”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Προτεινόμενοι τρόπο εμπλοκής των γονιών στο διάβασμα

Ακολούθησε η παράθεση προτεινόμενων τρόπων εμπλοκής των γονιών:

Αν είστε αγχωμένοι/αναστατωμένοι ή θυμωμένοι, μην πάτε κοντά στο παιδί για βοήθεια. Δεν θα το βοηθήσετε, αντίθετα θα κάνετε κακό. Προσπαθήσετε να το βοηθήσετε μόνο όταν θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Να θυμάστε ότι βοηθάμε το παιδί πρώτα πρώτα στο σπίτι για να νιώθει καλά με τον εαυτό του, να αγαπήσει τη μάθηση, να αγαπήσει το σχολείο. Γι’ αυτό βοηθάμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με γνώσεις ακριβώς αλλά είναι μια στάση απέναντι στη γνώση. Αυτή η στάση είναι πιο σημαντική από το να γίνουμε δάσκαλοι του παιδιού στο σπίτι.

Συνεργαστείτε με τη δασκάλα

Ενθαρρύνετε την περιέργεια. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Ενθαρρύνετέ τα λοιπόν να κάνουν ερωτήσεις. Στη συνέχεια θα τους δείξετε πώς να βρίσκουν και να κατανοούν τις πληροφορίες.

-Δραστηριότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας πράγματα. Γι αυτό είναι καλό να τα πηγαίνουμε σε δραστηριότητες και να παίρνουμε κι εμείς μέρος σε αυτές, όπως π.χ. εργαστήρι πηλού, κατασκευές, αλλά και ανάγνωση βιβλίων.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Με έλεγχο.

Του μαθαίνουμε μεταγνωστικές στρατηγικές: Ρωτάμε πώς έφτασες σε αυτή τη λύση; Πώς επέλεξες να γράψεις για αυτή την ιστορία;

Στις ερωτήσεις απαντούμε με ερωτήσεις για να μάθουν να σκέφτονται μεθοδικά: «Πώς γράφεται το ανεβαίνω;» «Πώς γράφονται τα ρήματα σε – αίνω;», «Πώς γράφεται το νυχτώνει; Η νύχτα πώς γράφεται;» Δουλεύουμε την ορθογραφία με βάση τις καταλήξεις και τις οικογένειες λέξεων. Τα μαθαίνουμε να ψάχνουν το λεξικό.

Είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε από πάνω. Να μας φωνάζουν τα παιδιά, όταν δυσκολεύονται. Έτσι συνειδητοποιούν τι πραγματικά ξέρουν και τι δεν ξέρουν.

Τα βοηθάμε να διαχειρίζονται συναισθήματα αντίδρασης στην εργασία. (π.χ. παιδιά που σχίζουν την εργασία στην Α΄ τάξη, ειδικά όταν είμαστε πολύ από πάνω τους). Τους μαθαίνουμε να βρίσκουν τη λύση σιγά-σιγά με βήματα: ένα βήμα τη φορά.

“Η σωστή εμπλοκή των γονέων βελτιώνει τη δέσμευση και την επιμονή και κάνει το παιδί ανθεκτικό. Το μαθαίνει να αναζητά προκλήσεις να μην αποφεύγει τη δυσκολία”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μας ενδιαφέρει η επιτυχία, αλλά πιο σημαντική είναι η ευτυχία του παιδιού

“Οι ψυχολόγοι λένε ότι πάνω και από τη μάθηση μετράει (ειδικά στις μικρές τάξεις) να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα. Τόσο η δουλειά στο σχολείο όσο και η δουλειά στο σπίτι πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Για να γίνει αυτό δύο είναι οι συμβουλές: σιγά-σιγά και χωρίς άγχος” υπογράμμισε η σχολική σύμβουλος και συνέχισε προσθέτοντας πως στην Α΄ τάξη πρέπει να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Δεν είναι κανένα παιδί υποχρεωμένο να ξέρει από πριν. Αλλά πρέπει να μάθουν κιόλας να τους αρέσει, να τα ευχαριστεί.

Δεν πρέπει να μπούμε από την αρχή του σχολείου στη συνήθεια να διαβάζουμε τα παιδιά μας. Είναι λάθος. Είναι παράλογο και τους κάνει κακό.

Συνήθως αρχίζουμε από την πρώτη και τους προσφέρουμε βοήθεια θέλουν δεν θέλουν και αυτό γίνεται συνήθεια που είναι δύσκολο να κοπεί.

Όταν αφήνεις ένα παιδί να διαβάσει μόνο του, του δίνεις ένα σιωπηλό μήνυμα (και αυτά είναι τα δυνατότερα μηνύματα) ότι πιστεύεις πώς το διάβασμα είναι δική του δουλειά και πρέπει να πάρει την απόλυτη ευθύνη. Ακόμη πιο σημαντικό: του δίνεις το μήνυμα ότι πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Φτάνει να ξέρει το παιδί ότι κυκλοφορεί γύρω, στο άλλο δωμάτιο η μαμά, ή κάποιος που με εμπιστεύεται. Θα βάλει τα δυνατά του. Θα έρθει να σας ρωτήσει όταν πραγματικά έχει ανάγκη.

Όταν ξέρει ότι το διάβασμα είναι ευθύνη της μαμάς, αυτή θα μου το θυμίσει, αυτή θα βάλει τις φωνές, γιατί να πάρει εκείνο την ευθύνη;

Μήπως η ανάγκη να τα βοηθήσουμε δείχνει τη δική μας δυσκολία να τα αποχωριστούμε. Όταν θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν μόνα τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με κάποιες οδηγίες για την αποφυγή του σχολικού στρες και την ομιλήτρια να τονίζει πως “ο αόρατος παράγων που δημιουργεί το στρες είναι εμείς οι ίδιοι με τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες μας και την κριτική μας”:

Να οργανώνουν το χώρο και το χρόνο τους στο σπίτι. Να βάζουν προτεραιότητες.

-Να κοιμούνται αρκετά.

-Να έχουν σωστή διατροφή (όχι συχνά «ετοιματζίδικα»)

-Να μην τα φορτώνουμε με πολλές δραστηριότητες (μπαλέτο, πιάνο, γαλλικά, ζωγραφική, υπολογιστές, κλπ)

-Να ξεκουράζονται. Ανάπαυλα, διακοπές άθληση!

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s