13133107_1685722745011071_7256095093963363416_n

φωτο αρχείου

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σε πλαγιά στην περιοχή Αργινώντα Καλύμνου. Άμεσα στο σημείο έσπευσε ένα όχημα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου με τρεις εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι έθεσαν την φωτιά υπό έλεγχο μετά από λίγη ώρα.

Τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι άγνωστα ενώ καταστράφηκε περίπου ένα στρέμμα χαμηλής βλάστησης

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω ανακοινώνει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω εξέδωσε σήμερα το παρακάτω δελτίο Τύπου σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών:

ghjji-744x570Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου και η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες, να παίρνουν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, για τα αίτια των πυρκαγιών, είναι:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
 • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 • Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
 • Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
 • Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
 • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών

Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

 • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 22420-22199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
 • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
 • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
 • Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Φέτος απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων μας προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρό μας, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων της περασμένης χειμερινής περιόδου αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες διάδοσης πυρκαγιάς λόγω πρόωρης ξήρανσης της βλάστησης.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται δε ότι η εκούσια ή ακούσια πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται ποινικά.

Τηλέφωνα πυρκαγιάς:

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΩ : 22420 22199

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Β΄ΤΑΞΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: 22430 22222

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ: 22420 31000

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s