el-3

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08/05/2016 το απόγευμα η προγραμματισμένη εκδήλωση στήριξης προσφύγων και μεταναστών στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή του ντοκιμαντέρ «LUDLOW Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» και μαθητική συναυλία με τους «REFUSION» (2o ΓΕΛ Καλύμνου).

Τα υλικά που μαζεύτηκαν δόθηκαν  στην Ομάδα Στήριξης Μεταναστών Καλύμνου.

Η ομιλία του προέδρου της Β΄ ΕΛΜΕ

Ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ κ. Μιχάλης Ρούσσος στην ομιλία του προσπάθησε αρχικά να απαντήσει στα ερωτήματα:

Ποιός είναι ο μετανάστης; «Στο πρόσωπο του πατέρα που έχασε το παιδί του, στο πρόσωπο της μάνας που έχασε το σύζυγο της, στο πρόσωπο του παιδιού που έχασε την παιδική του αθωότητα σίγουρα δεν θα γνωρίσουμε κάποιον εφοπλιστή ή βιομήχανο, κάποιον τραπεζίτη ή κάποιον μεγαλοαστό. Μήπως αναγνωρίσατε κάποιον επενδυτή; Όχι βέβαια. Είναι σίγουρο ότι στο πρόσωπο τους θα δούμε γνώριμες φυσιογνωμίες σχεδόν σαν τις δικές μας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Είναι η δική μας απεικόνιση σε άλλη χώρα. Είναι εργαζόμενοι, απλοί πολίτες, νοικοκυραίοι να τους πούμε λαϊκά, εργατική τάξη της χώρας τους να τους πούμε με πολιτικούς όρους».

Πώς έγινε μετανάστης; «Μήπως μια φυσική καταστροφή τους ανάγκασε να φύγουν; Ένα τσουνάμι ας πούμε. Βέβαια τσουνάμι από βόμβες δεν το λες και φυσική καταστροφή. Άρα τι τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα του;»

Στη συνέχεια  υπογράμμισε πως «οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κομμάτι της παγκόσμιας εργατικής τάξης και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε, μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί τους, να νιώσουμε τη θέση που έχουμε σε αυτό το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, ώστε και να βοηθήσουμε πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους, μαζί τους να ορθώσουμε ένα τοίχος απέναντι σε αυτά τα παράσιτα του μόχθου μας, να αποκαλύψουμε τον πραγματικό εχθρό, να προσανατολίσουμε τις εργατικές τάξεις των χωρών σε ριζική ρήξη και ανατροπή αυτού του συστήματος. Δεν αρκεί να δώσουμε ένα πιάτο φαί και ένα στεγνό ρούχο, πρέπει ταυτόχρονα να ξεριζώσουμε το σύστημα που επενδύει στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

 Το ντοκιμαντέρ

Την απάντηση πήρε το κοινό παρακολουθώντας ττο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε παρακολουθώντας την πορεία των Ελλήνων μεταναστών στα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο στις αρχές του 20ου αιώνα. «Σε μια περίοδο όπου το καπιταλιστικό σύστημα βρισκόταν σε κρίση, γεννούσε τοπικούς, μικρής έκτασης πολέμους, έδωσε τον δεύτερο βαλκανικό πόλεμο και κλιμακώθηκε με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι λαοί, όπως και ο δικός μας βρισκόταν σε εξαθλίωση με αποτέλεσμα τα μεταναστευτικά καραβάνια να πυκνώνουν. Ο φτωχός εργαζόμενος που δεν είχε δουλειά ξεπούλησε ότι είχε και δεν είχε, χρεώθηκε, για να φύγει σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Αυτό που αντίκρισε βέβαια ήταν η σκληρή εκμετάλλευση με τη μορφή της «επί συμβάσει δουλείας». Σε άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής, με το χρέος του παρόλη τη σκληρή δουλειά αντί να μειώνεται αυξανόταν συνεχώς.

Όμως αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο και μάλιστα σε μετανάστες ήταν να αντιταχθεί και να υπερασπιστεί το δίκιο του. Οργανώθηκε στο σωματείο του και πολέμησε από τις γραμμές του και ιδεολογικά αλλά και με το όπλο στο χέρι. Αποφάσισε να ενωθεί, με αιτήματα που δεν διαχώριζαν αλλά ένωναν παραμερίζοντας εθνικιστικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό μας δείχνει πιο δρόμο έχουν να ακολουθήσουν οι εργάτες για να γίνουν κύριοι του εαυτού τους και του πλούτου που παράγουν».

Τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Καλύμνου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s