1.PNG

Από την ξενάγησή μας στην Δρέσδη

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων για την ολοκλήρωση του έργου i-Deal του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, αποστολή του 1ου ΓΕ.Λ. Καλύμνου μετέβη στην πόλη Senftenberg της Γερμανίας. Η αποστολή αποτελούνταν από τρεις καθηγητές: τους κ. Μιχάλη Γιαννικουρή, καθηγητή πληροφορικής, κ. Νεκτάριο Τριαντάφυλλο, καθηγητή Χημείας, την κ. Ειρήνη Πουγούνια, συντονίστρια του προγράμματος, καθώς και από τρεις μαθητές, τους Αντώνη Χατζηαντωνίου, Μανώλη Τεζάρη και Παναγιούλα Στεφανιδάκη.

Το Senftenberg είναι μία κωμόπολη, 25.000 κατοίκων, στην περιοχή του Βραδενβούργου, στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, καθώς έχουν αξιοποιηθεί τα παλαιά ορυχεία εξόρυξης άνθρακα και έχουν μετατραπεί σε τεχνητές λίμνες. Η κωμόπολη είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γερμανίας καθώς προσφέρει ευκαιρίες για ηρεμία, επαφή με τη φύση αλλά και ενασχόληση με πολλά αθλήματα.

Το σχολείο που μας φιλοξένησε, το Friedrich-Engels Gymnasium, είναι κτισμένο στις όχθες μίας λίμνης, σε ένα κυριολεκτικά ειδυλλιακό τοπίο. Σε αυτό φοιτούν περίπου 700 μαθητές οι οποίοι προορίζονται να φοιτήσουν, με το πέρας των σπουδών τους στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο. Αυτό που εκπλήσσει στο συγκεκριμένο σχολείο είναι η τάξη και η ηρεμία που το διέπει. Τα μαθήματα διαρκούν από τις 7.30 έως τις 13.00. Μία διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά και υπάρχουν αίθουσες αφιερωμένες για ένα συγκεκριμένο μάθημα (αίθουσα μουσικής, χημείας, αγγλικών, κτλ) κατάλληλα εφοδιασμένες. Οι μαθητές μεταβαίνουν από τη μία τάξη στην άλλη με υποδειγματική τάξη, χωρίς την επίβλεψη κάποιου διδάσκοντα, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές μπορούν να βγουν στον μεγάλο υπαίθριο χώρο και να απολαύσουν τη μουσική που αναμεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του σχολείου.

13082687_10154027972042707_9056069208671827316_nΤόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί μας υποδέχθηκαν με πολλή ευγένεια και με μεγάλη χαρά στις τάξεις τους. Στη διάρκεια της επίσκεψής μας, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δίδαξαν μαθήματα της ειδικότητάς τους, ο κ. Τριαντάφυλλος παρουσίασε διάφορα θέματα χημείας ενώ ο. κ. Γιαννικουρής δίδαξε προγραμματισμό στους γερμανούς μαθητές. Ο ίδιος καθηγητής, μάλιστα, σε ειδική παρουσίαση έδειξε στους συναδέλφους που εμπλέκονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus δύο εφαρμογές για κινητά και τάμπλετ που δημιούργησε με τους μαθητές του Νικηφορείου Λυκείου. Η παρουσίαση ενθουσίασε τους συμμετέχοντες καθώς οι εν λόγω εφαρμογές δεν απαιτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

12107179_10205909398475395_487405295832050660_nΟι μαθητές μας εργάστηκαν για δύο ημέρες σε τοπικές επιχειρήσεις για να αποκτήσουν την εμπειρία της λειτουργίας μίας επιχείρησης. Συν τοις άλλοις, κάθε χώρα παρουσίασε μία εργασία που είχε αναλάβει με συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες μαθητές μίλησαν για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και για την επίδρασή της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για βελτιώσεις στο νομοθετικό σύστημα. Ομολογουμένως, οι μαθητές μας εντυπωσίασαν για την ευχέρεια στην παρουσίαση του θέματος και για το πολύ καλό επίπεδο στην αγγλική γλώσσα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μας το σχολείο είχε προνοήσει να οργανώσει μία επίσκεψη διάρκειας μίας ημέρας σε μία πόλη-κόσμημα, τη Δρέσδη. Δικαιολογημένα θεωρείται η «Βενετία του Βορρά», παρά τους βομβαρδισμούς που υπέστη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην πόλη από έμπειρους ξεναγούς που φορούσαν κοστούμια εποχής και ενέπλεξαν ενεργά στην ξενάγηση τους μαθητές, καθιστώντας την λίαν ενδιαφέρουσα.

Για την όλη φιλοξενία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το διευθυντή του σχολείου, κύριο Eckhard Bethge, τον συντονιστή για το Erasmus+, κύριο Maik Lesker, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς του Friedrich-Engels Gymnasium. Η επίσκεψή μας θα μας μείνει αξέχαστη και ανυπομονούμε να ανταμώσουμε τους εταίρους μας στην επόμενη συνάντησή μας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Oberpullendorf της Αυστρίας.

Ειρήνη Πουγούνια

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s