fl 

Γράφει ο Γιάννης Θ. Πατέλλης

Στο ράφι των χρόνων που πέρασαν, βρίσκονται στοιβαγμένα λογίς-λογίς ενθυμήματα: Γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή τους, άνθρωποι που άφησαν τη σφραγίδα τους ή απλώς έζησαν τα χρόνια τους και απήλθαν,  αντικείμενα που τους εξυπηρέτησαν, όρισαν τις ζωές τους, διέγραψαν τη χρηστική προσφορά τους και πήραν πλέον τη θέση τους στο χώρο της μουσειακής ανάμνησης.

Μια βιτρίνα ήταν η αιτία που με ώθησε, άλλη μια φορά, για ένα μικρό περίπατο στο άλσος των αναμνήσεων.

Για λίγες μέρες παρεπίδημος, ως συνήθως, στο κλεινόν άστυ, ανεβαίνοντας τη Μιχαλακοπούλου, λίγο πριν τη διασταύρωση των Αμπελοκήπων, τράβηξε  την προσοχή μου μια έκθεση δικύκλων. Ανάμεσα στην αστραφτερή παρουσία  της ασιατικής τεχνολογίας, στο βάθος της αίθουσας και σε περίοπτη θέση, αναπαύονταν μια «κυρία» της δεκαετίας του ‘60. Ο κάτοχός της, προφανώς συλλέκτης, ίσως και νοσταλγός μιας ζωής που ένα κομμάτι της πρόλαβε να γευτεί, θέλησε να το αναστήσει με τον τρόπο του. Ξέθαψε την παλιά «Kreidler florett» από κάποια μάντρα που πιθανόν σάπιζε, το πασίγνωστο για μας τους παλαιότερους μοτοποδήλατο, που έγραψε τη δική του αλλά και τη δική μας  ιστορία, και το έστησε σαν εκθετήριο του παρελθόντος.

Σταμάτησα για λίγο στη βιτρίνα για να χαζέψω την παλιά  «Φλωρέττα», το κλου της έκθεσης. Στέκονταν σ’ ένα μικρό ξύλινο βάθρο, περιποιημένη και γυαλισμένη, στο κλασσικό χρώμα του γραφίτη,  καλοστεκούμενη παρά τα χρόνια της, απόκοσμο λείψανο μιας ζωής που κάποτε έτρεχε, παράλληλα με τις ρόδες της, στους δρόμους άλλων δεκαετιών.

Θες γιατί η έκθεση ήταν σε ένα από τα λίγα νεοκλασικά κτίρια που απόμειναν στον κεντρικό αυτό αθηναϊκό δρόμο, θες γιατί ο απογευματινός ήλιος που έδυε έδινε στις προσόψεις των κτιρίων μια απόκοσμη αίσθηση, θες η θέα του ξεχασμένου πια δικύκλου που κάποτε κι’ εγώ οδηγούσα, όλα τούτα μαζί και το καθένα χωριστά, με παράσερναν σε μια συνειρμική ροή εικόνων και αισθημάτων μιας άλλης εποχής.

Ήταν τότε που έφτασα στο νησί για μόνιμη εγκατάσταση, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Τα ταξί ήταν λιγοστά, ως αποκλειστικό μέσο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, είχαν συμβολική παρουσία σε μια εποχή με περιορισμένους οικονομικούς ορίζοντες. Η Φλωρέττα, μερικά Zundapp και βέσπες της Piaggio, ήταν οι κυρίαρχοι των δρόμων. «Φλωρέττα» όμως ήταν το ένα στα δύο δίκυκλα που κυκλοφορούσαν, το αγαπημένο, ας πούμε, μέσο μεταφοράς των Καλυμνίων.

Ατενίζοντάς την στη βιτρίνα είχα την αίσθηση ότι η Κάλυμνος, εκείνης της εποχής, ξεδιπλωνόταν στις στρώσεις του χρόνου σαν μια παλιά ασπρόμαυρη ιταλική ταινία, με εκείνη την μποέμικη νιότη της μεταπολεμικής φτώχειας και την ορμή του έρωτα : «η Φλωρέττα, το κορίτσι μου, κι εγώ».

Εκείνη η παλιά Κάλυμνος στήριζε τις μεταφορικές της ανάγκες, επαγγελματικές, οικογενειακές, αλλά και τη ψυχαγωγική διέξοδο, στο δίκυκλο και ιδιαίτερα στη  Φλωρέττα. Ο τεχνίτης βόλευε το σάκο των εργαλείων στο καλάθι της, ο γιατρός όργωνε τις γειτονιές και τα μαράσια για τις επισκέψεις του πάνω στη σέλα της, ο οικογενειάρχης κρέμαγε τις σακούλες με τα ψώνια γύρω της, στολίζοντάς την σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ήταν γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν πια η αστική ορμή του νησιού μπόρεσε να υποκαταστήσει τη Φλωρέττα με το αυτοκίνητο. Άλλωστε, κάπου τότε, η ιαπωνική επέλαση στο χώρο του δικύκλου έστειλε στη σύνταξη και το εργοστάσιο της Kreidler στη Στουγγάρδη.

Αποχωρώντας με αργά βήματα από τη βιτρίνα με τη Φλωρέττα, είχα την αίσθηση πως άφηνα πίσω μου, ακέραια, τα κομμάτια μιας παλιάς ζωής, που τώρα πια σαρώθηκαν από τη σκούπα του χρόνου, αφήνοντας ελάχιστα ίχνη πίσω τους.

Αθήνα, Μάιος 2016            

ioannispatellis@hotmail.com

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s