par«Την περσινή χρονιά ξεκίνησα να γράφω τα κείμενα που σε κάποια στιγμή ονομάστηκαν «Ημερολόγια Αγκαλιάς». Μέσα εκεί, σχεδόν κάθε βράδυ, καταθέταμε το χρονικό άλλης μιας μέρας που πέρασε μαζί με τους πρόσφυγες” γράφει ο Καλύμνιος συγγραφέας Γιώργος Τυρίκος Εργάς και συνεχίζει: Τα κείμενα πήραν έναν αναπάντεχο δρόμο, διαβάστηκαν, διασκευάστηκαν, μεταφράστηκαν, έγιναν ντοκιμαντέρ και τώρα παρουσιάζονται στο σανίδι στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Ελαιώνα”, με πρεμιέρα στις 11 Ιουνίου και έπειτα στο “Κάρολος Κουν”».  Η πρωτοβουλία είναι του Χρήστου Αγγελάκου, που ήρθε στη Λέσβο να βοηθήσει στην Αγκαλιά και κατέθεσε και εκείνος τη μαρτυρία του – κάτι που δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί μέρος της παράστασης».

Περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος»:

Τώρα, με τα «Ημερολόγια Αλληλεγγύης», μια παράσταση για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη μέσα από τα ημερολόγια των Χρήστου Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, μας επισημαίνει ότι «η «Οδύσσεια» δεν είναι πια ένα κείμενο παλιό, των σχολικών μας χρόνων. Είναι το απόλυτο παρόν ανθρώπων που είναι δίπλα μας σήμερα – που μέχρι χθες ήταν ακριβώς σαν εμάς-, που μπήκαν στις ίδιες θάλασσες και βγήκαν ή δεν βγήκαν μέσα από τα ίδια κύματα, που εμείς μέχρι τώρα είχαμε μάθει μόνο να κολυμπάμε τα καλοκαίρια. Ποτέ μετά από όλα αυτά το Αιγαίο δεν θα ΄ναι μόνο ένα «απέραντο γαλάζιο»».

Η παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 11 Ιουνίου στο «Ελαιώνας Festival 2016», ενώ παρουσιάζεται από 13 έως 17 Ιουνίου στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» της οδού Φρυνίχου.

assets_LARGE_t_420_54687605_type13145Πέντε ηθοποιοί αφηγητές μάς μεταφέρουν μέσα από την τέχνη της μουσικής αφήγησης -υπό τους ήχους των ρυθμών, των μελωδιών και του τραγουδιού της Φένιας Παπαδόδημα- το αίσθημα της «αγωνίας απέναντι στον θάνατο που προσπαθείς να αποτρέψεις, της οργής απέναντι στο ανείπωτο άδικο που γεννά ο πόλεμος, της αγάπης και του ελέους για τον διπλανό που είναι ζωογόνος δύναμη».

Το τεράστιο έργο των κατοίκων της Λέσβου από τη μία, αλλά και των εθελοντών που έτρεξαν τον πρώτο καιρό της μεγάλης προσφυγικής ροής στο νησί από την άλλη, πρωταγωνιστούν σε αυτά τα «Ημερολόγια».

Βρισκόμαστε στη Μυτιλήνη, Καλοκαίρι του 2015. «Τα χρόνια αυτά έμελλε να μας δοκιμάσουν με έναν τρόπο που ποτέ ίσως δεν είχαμε φανταστεί» λέει η Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία ευχαριστεί τη Μαριάννα Κάλμπαρη που αγκάλιασε το εγχείρημα.

«Οι ιστορίες είναι σκοτεινές. Οι ιστορίες είναι φωτεινές. Είμαστε ρατσιστές και δεν είμαστε. Είμαστε απάνθρωποι και ελεήμονες. Απέναντι στους αδιάφορους, είμαστε εκείνοι που συνδράμουν. Απέναντι στα σκοτάδια της ψυχής, είμαστε ο παρήγορος λόγος, η παρήγορη κίνηση. Η θλίψη για τον χαμό του ενός, αντάμα με χαρά για τη σωτηρία του άλλου» τονίζει.

Έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων. Όσοι θεατές επιθυμούν μπορούν επιπλέον της αγοράς του εισιτηρίου τους να καταθέσουν απευθείας και τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης.«Ο εθελοντής σαν ένας γιατρός που βλέπει, κρίνει και δρα. Και ο ηθοποιός που σαν αφηγητής βαθαίνει στο συναίσθημα, το ξεπερνά και συνεχίζει να διαβάζει για να μεταφέρει στον κόσμο ένα μήνυμα ζωής».

 Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μάνια Παπαδημητρίου, τη μουσική σύνθεση η Φένια Παπαδόδημα και την επεξεργασία του βίντεο η Ιρις Κατσούλα.

Τα σκηνικά-κοστούμια επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά. Ερμηνεύουν: Φένια Παπαδόδημα, Τάσος Κορκός, Χριστίνα Κωστέα, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s