OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Τις προάλλες σώσαμε το πόδι ενός νεαρού διαβητικού από την Κω. Ήμασταν η τελευταία του ελπίδα, πριν τον ακρωτηριασμό. Ευτυχώς ο γιατρός του ήταν ενήμερος για τον θάλαμο αποσυμπίεσης και τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο μας, όπου μετά τις απαιτούμενες συνεδρίες ο ασθενής απέκτησε πάλι ένα υγιέστατο κάτω άκρο”.

Μέχρι πρότινος είχα την λαμνθασμένη εντύπωση πως ο θάλαμος αποσυμπίεσης που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλύμνου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στους δύτες. Αυτήκοος μάρτυρας του περιστατικού, άρχισα να βομβαρδίζω με ερωτήσεις τη νοσηλεύτρια Φωτεινή Γερακιού, για να βρεθώ λίγες μέρες μετά απέναντι από τον διευθυντή της Μονάδας Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας κ. Νικόλαο Κουντούρη και να πληροφορηθώ πως:

ο συγκεκριμένος θάλαμος συμβάλει στη θεραπεία αλλά και στην αποκατάσταση οξειών και χρόνιων παθήσεων, όπως αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση. Ειδικότερα σύμφωνα με τις ιατρικές ενδείξεις που έχουν καθοριστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) η εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας προβλέπεται στα παρακάτω περιστατικά:

 • Νόσος των Δυτών (θεραπεία των νέων κρουσμάτων και ανακούφιση των παλαιοτέρων περιπτώσεων)
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας (όχι θεραπεία αλλά ανακούφιση των πόνων)
 • Αγγειακά προβλήματα
 • Διαβήτη
 • Λοιμώξεις από αναερόβια μικρόβια
 • Τραυματιολογία
 • Κατάγματα
 • Εγκαύματα
 • Δηλητηρίαση από CO2
 • Μετακτινικές επιπλοκές (εντερίτιδες, εγκαύματα)
 • Φλεγμονές (αναλόγως του μικροβίου)
 • Οξεία κόφωση
 • Καλλωπιστικούς λόγους (η θεραπεία αυτή δεν εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Καλύμνου).

Εκείνο δε που με προβλημάτισε ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως και οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την υπερβαρική ιατρική η οποία σημειωτέον δεν διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο και είναι λίγοι εκείνοι που συστήνουν τη θεραπεία στον θάλαμο αποσυμπίεσης για μια σειρά συχνών παθήσεων, πέραν αυτών που αφορούν τους δύτες.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν τρεις μονάδες υπερβαρικής ιατρικής: στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος” στη Θεσσαλονίκη, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Νοσοκομείο Καλύμνου, ενώ πολλές είναι και οι ιδωτικές μονάδες που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια.

Πώς λειτουργεί ο Θάλαμος Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Νικόλαος Κουντούρης

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κουντούρης “πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα προσομοίωσης των συνθηκών πίεσης που επικρατούν σε διάφορα βάθη τα οποία επιτυγχάνονται με την εφαρμογή πίεσης αέρα σε ένα κλειστό θάλαμο. Με απλά λόγια θα σας έλεγα πως αν στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον εισπνέουμε σε μια ατμοσφαιρική πίεση 20% οξυγόνο και 80% άζωτο, στον θάλαμο αποσυμπίεσης εισπνέουμε 100% οξυγόνο σε δυο ατμοσφαιρικές πιέσεις”.

Η αύξηση της πίεσης (άνω των 1.5 ατμοσφαιρών) αυξάνει το ποσό του οξυγόνου που είναι παρόν στην αιματική κυκλοφορία και διαθέσιμο για τους ιστούς, έως και στο 10πλάσιο από το φυσιολογικό. Ως εκ τούτου η δράση του υπερβαρικού οξυγόνου είναι καταλυτική, δεδομένου ότι παρέχει άμεση υποστήριξη σε ταλαιπωρημένες περιοχές του σώματος με οριακή παροχή αίματος.

Περιμένοντας την ολοκλήρωση της συνεδρίας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την ημέρα που βρεθήκαμε στην μονάδα υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας στον λευκό θάλαμο γερμανικής κατασκευής, που μοιάζει με χρονοκάψουλα και καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο μέσα στην αίθουσα, υπήρχαν δυο ασθενείς. Από το φινιστρίνι τους είδαμε να φορούν μάσκες και να κάθονται αντικριστά στις δυο από τις οκτώ θέσεις περιμένοντας να ολοκληρωθεί η συνεδρία τους. Όταν χρειαζόταν ακούγανε από το σύστημα ενδοσυνεννόησης τις οδηγίες από τις νοσηλεύτριες και το γιατρό οι οποίοι επιτηρούσαν το εσωτερικό του θαλάμου από τις κάμερες του κοντρόλ, καθισμένοι πίσω από οθόνες με διάφορες ενδείξεις πίεσης και άλλων δεδομένων.

Όταν η συνεδρία τους έφθασε στο τέλος, οι συνθήκες ομαλοποιήθηκαν σταδιακά και οι δύο ασθενείς βγήκαν από τον θάλαμο σαν να γύρισαν όχι… από τον βυθό, αλλά από την πιο συνηθισμένη ιατρική εξέταση.

Αν δεν υπήρχε ο θάλαμος θα ήμασταν πεθαμένοι”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Μικές Καρακατσάνης προσφέρει στον γιατρό που τον βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια ένα σφουγγάρι (δισκοπότηρο) που ο ίδιος έβγαλε από τον βυθό της θάλασσας

Ο 60χρονος Μικές Καρακατσάνης, ο οποίος από τότε που θυμάται τον εαυτό του βουτάει στη θάλασσα για σφουγγάρια, είναι κατηγορηματικός ως προς την χρησιμότητα του θαλάμου στο νησί: “αν δεν υπήρχε θα ήμασταν πεθαμένοι”, χωρίς βέβαια να παραλείψει να συμπληρώσει πως η άγνοια τα πρώτα χρόνια και εν συνεχεία η μη τήρηση των κανόνων ανάδυσης δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα υγείας και κινητικότητας στον ίδιο καθώς και σε μεγάλο μέρος του σφουγγαράδικου πληθυσμού.

Ο ίδιος πάσχει από δυσβαρική οστεονέκρωση (βλάβη στα οστά) και έχει κάνει αρθροπλαστική στα χέρια και στα πόδια. Όλα αυτά τα χρόνια μπαίνει στο θάλαμο δεδομένου ότι στην περίπτωσή του οι συνεδρίες σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστούνται από τους γιατρούς του.

Μέγιστη η συμβολή του θαλάμου στην οικονομία του νοσοκομείου Καλύμνου

Σύμφωνα με τον κ. Κουντούρη ο θάλαμος αποσυμπίεσης συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία του νοσοκομείου. Τα έξοδά του αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αγορά φιαλών οξυγόνου, ενώ τα χρήματα που πληρώνουν τα ταμεία για κάθε συνεδρία ασφαλισμένου ξεπερνούν τα 180 ευρώ, πράγμα που σημαίνει σημαντικά έσοδα για το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Εκτός αυτού η μονάδα βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα όλο το χρόνο για τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν από καταδυτικά ατυχήματα, καλύπτοντας όλο το Ανατολικό Αιγαίο στις επιχειρήσεις του στρατού και του ΝΑΤΟ.

Καταλυτική η λειτουργία του στην αύξηση του καταδυτικού τουρισμού

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο διευθυντής της Μονάδας Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας με τις δύο νοσηλεύτριες του θαλάμου κ. Φωτεινή Γερακιού (όρθια) και κ. Καλλιόπη Τσγκάρη επί το έργον. Τη μονάδα στελεχώνει και η επικουρική γιατρός κ. Βασιλική Γαβαλά

Το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και η λειτουργία της εν λόγω μονάδας στο νησί μπορεί να την κατανοήσει κανείς και αν αναλογιστεί τον ρόλο που παίζει για όσους ασχολούνται με την κατάδυση, στην επιλογή της Καλύμνου. Ήδη λειτουργούν στην Κάλυμνο και όχι μόνο, αρκετές σχετικές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Η μονάδα διατηρεί το αίσθημα ασφάλειας των ντόπιων επαγγελματιών (αλιέων αλλά και ερασιτεχνών) δυτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού καταδυτικού τουρισμού. Μεγάλες εταιρείες που θέλουν να φέρουν δύτες στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό είτε για επιστημονικούς και επαγγελματικούς λόγους, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν υπάρχει κάλυψη υπερβαρικού θαλάμου για κάποιο έκτακτο περιστατικό. Και τούτο γιατί η εν λόγω θεραπεία πρέπει να γίνει γρήγορα. Σε περιπτώσεις καθυστέρησης, η χρήση της είναι μόνο παρηγορητική.

Το πρώτο συνέδριο υπερβαρικής ιατρικής θα πρέπει να γίνει στην Κάλυμνο

Η διοίκηση του νοσοκομείου, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό του θαλάμου, ο Ιατρικός Σύλλογος Καλύμνου και γενικότερα οι τοπικές αρχές θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου υπερβαρικής ιατρικής στην Κάλυμνο, σε συνεργασία και με τις άλλες δύο μονάδες που λειτουργούν στη χώρα.

Ένα συνέδριο στο οποίο θα προσκληθεί όλος ο ιατρικός κόσμος προκειμένου να ενημερωθεί για τη την εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας σε μια σειρά από περιστατικά η οποία θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα βελτίωνε τις συνθήκες ζωής ανθρώπων που είναι δυσλειτουργικοί εξαιτίας διαφόρων παθήσεων.

Η Κάλυμνος μπορεί και πρέπει να δείξει το δρόμο….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s