img_0978.jpgΑπό προχθές το διαδίκτυο έχει γεμίσει αναρτήσεις σχετικά με μια ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου στη Νίσυρο.

Δεκαπέντε μουσικοί θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά μαζί για 10 ώρες και 34 λεπτά (από τη δύση μέχρι την ανατολή), στο υπέροχα απόκοσμο και φαντασιακό περιβάλλον ενός ενεργού ηφαιστειακού κρατήρα, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας λουσμένης στο φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Είσοδος ελεύθερη.

Στη Νίσυρο έχουν το ηφαίστειο και γύρω από αυτό περιστρέφονται όλες οι πρωτοβουλίες τους για την ανάδειξη και προβολή του νησιού τους, καθώς και για την προσέλκυση επισκεπτών.

Στην Κάλυμνο η καθιέρωση κάθε Αύγουστο μιας γιορτής που έχει να κάνει με τη σφουγγαράδικη ιστορία του τόπου, θα έπρεπε ήδη να έχει καθιερωθεί ως θεσμός.

Μια γεύση πήραμε όλοι τον περασμένη Αύγουστο (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) με την καθέλκυση του νεότευκτου σφουγγαροκάικου, πιστό αντίγραφο του αχταρμά «Γεώργιος Τριπολίτης» της οικογένειας Μιχαήλ και Νικολάου Σαρούκου (Τριπολίτη).

Το πανηγύρι που στήθηκε στο λιμάνι, ο κόσμος της σφουγγαροδουλειάς που έσπευσε να αναβιώσει στιγμές του παρελθόντος και οι νέοι που μέχρι πρότινος είχαν μόνο ακούσματα από πατεράδες και παππούδες, έζησαν απαράμιλλες στιγμές συγκίνησης από την αναπαράσταση της όλης προετοιμασίας και του αποχαιρετισμού.

Ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σημείωσε πως είναι στους στόχους της δημοτικής αρχής η διοργάνωση μιας εβδομάδας αφιερωμένης στην σφουγγαράδικη παράδοση.

Νωρίτερτα ο κ. Γιάννης Νομικάριος που έφερε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης είχε καλέσει τη δημοτική αρχή να κάνει θεσμό την εκδήλωση με την αναχώρηση καϊκιών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να έχουν δέκα νησιά γιορτή του σφουγγαρά και να μην έχει η Κάλυμνος».

Αρκεί να «φύγει»ένα δελτίο Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) για να κάνει η είδηση τη διαδρομή που πρέπει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κόσμος απ΄ όλη την Ελλάδα θα έσπευδε να παρακολουθήσει και να βιώσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής ιστορίας της χώρας του, που στους περισσότερους είναι άγνωστη.

Όλοι, μικροί και μεγάλοι Καλύμνιοι και Καλυμνιές, θα ήθελαν να λάβουν  μέρος στην διοργάνωση αναβιώνοντας μνήμες αλλοτινών, δύσκολων και συνάμα όμορφων εποχών της Καλύμνου, ταυτισμένες με την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Ακόμη θυμάμαι την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη με τον τελευταίο  να δηλώνει πως αν και ερχόταν στην Κάλυμνο για τους ψαράδες, τον έπιασε από τον ώμο η ιστορία του νησιού και τον ταρακούνησε.

Και πως να μην ταρακουνηθεί κανείς ακούγοντας την ολοζώντανη περιγραφή της Φανερωμένης Σκυλλά από το «Καλύμνικο Σπίτι» (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ):

«Όταν φεύγαν οι σφουγγαράδες μόνιαζαν κάτω όλες οι οικογένειες. Οι γυναίκες κατέβαιναν κάτω αλλά τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους γιατί δεν ξέραν αν θα ξαναδούν τους άντρες τους, τους γιούς τους και τους πατεράδες τους. Όλες φορούσαν λευκά τσεμπέρια για να πάει τυχερό η αναχώρηση των αντρών τους. Όταν λοιπόν έμπαιναν μέσα στα καίκια οι άντρες- τα καίκια βέβαια έκαναν το σημείο του σταυρού μέσα στο λιμάνι, να σταυρώσουν τη θάλασσα να πάει τυχερό να γυρίσουν πίσω ζωντανοί – και εκεί στο μουράγιο που δεν  φαινόταν πια στο λιμάνι, έβλεπες τις γυναίκες κατευθείαν να βγάζουν τα άσπρα τσεμπέρια, να βάζουνε τα μαύρα και μαυροφορεμένες να γυρνούν στα σπίτια τους. Και όλο το καλοκαίρι έβλεπες αυτές τις εικόνες.  Δεν είχαμε πλέον ούτε γλέντια, ούτε χορούς, του βαφτίσεις, ούτε γάμους, τίποτα.

2856357Περνούσε λοιπόν το καλοκαίρι με τα καλά και τ’ ασχημά του κι όταν πια έφτανε ο Σεπτέμβρης τότες πια οι γυναίκες άρχιζαν να σκιρτούν από αισιοδοξία και το καταλάβαινες από ένα τραγούδι που λέγανε:

«Πότε θα έρθει του Σταυρού, να ’ρθει του Αη Νικήτα

να ΄ρθουν να ξεμπαρκάρουσι καλύμνικα καίκια».

Αρχίζαν λοιπόν οι γυναίκες να ασβεστώνουν το νησί, να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, να μοσχοβολάει η ντομάτα, να μοσχοβολάει το σταφύλι και να βλέπουν με αγωνία τη θάλασσα. Όταν επιτέλους το καίκι άρχισε να φαίνεται,  γρήγορα γρήγορα η ματιά των γυναικών ήταν να δει τη σημαία. Και αν την έβλεπαν ψηλά, καταλάβαιναν πως αυτοί εκεί μέσα όλοι ήταν ζωντανοί.

Άκουγες λοιπόν στριγκλιά δυνατή να φωνάζει: «Τα καίκιααααααα». Αυτή η φωνή πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και έτσι άρχιζε η καμπάνα του Αγίου Στεφάνου να χτυπάει πάρα πολύ χαρούμενα και κατευθείαν απαντούσε η Παναγιά Υπαπαντή που ήταν δίπλα, η Ευαγγελίστρα, ο Άγιος Μάμμας και έφτανε το χαρούμενο νέο μέσα από τις καμπάνες που χτυπούσαν χαρούμενα και τις φωνές των γυναικών στη Χώρα, πάνω εκεί  που ήταν οι περισσότεροι σφουγγαράδες. Εκεί άρχιζαν να χτυπούν όλες οι καμπάνες μαζί αναστάσημα και χαρούμενα και των τριών ενοριών.

Οι σφουγγαράδες μπαίνοντας στο λιμάνι έβαζαν τα χέρια στο στόμα και ξεσήκωναν την Κάλυμνο, να σφυρίζουν, να βλέπεις να γίνεται ένα πανηγύρι. Τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να το νιώσει κανένας αν δεν το έχει ζήσει.

Η ζωή όμως πάντα έχει και θλίψεις και χαρές και αλοίμονο όταν η σημαία ήταν μεσίστια. Πάγωνε όλο το νησί. Καταλάβαιναν  ότι ήρθε μόνο η είδηση του θανάτου, δεν ήταν ο σφουγγαράς μέσα, γιατί τον σφουγγαρά τον είχαν ρίξει ή στη θάλασσα μέσα σε τσουβάλι με πέτρες ή τον είχαν θάψει στην άμμο, στα άγονα νησιά της Μπαρμπαριάς . Οι σφουγγαράδες ερχόταν βουβοί όλοι τιμώντας έτσι όλη η Κάλυμνος τον απόντα».

Ποιος μένει ασυγκίνητος από τέτοιες περιγραφές;

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ για να δείτε τα σχετικά βίντεο από το αρχείο arxipelagos.org

One response »

  1. Η πρόταση για την αναβίωση του τυπικού ως δρώμενο-αναπαράσταση, ενταγμένη στο πακέτο πασχαλινών διακοπών στο νησί, με συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης, καθώς και πρόταση κινητοποίησης ομάδων πληθυσμού, υποβλήθηκε από τον γράφοντα σε 3 (!) υποψήφιους δημάρχους. Αν εξαιρέσω τον νυν, με την κάπως τροποποιημένη αόριστη αντιπρόταση, οι προηγούμενοι πανηγυρικώς εκώφευσαν, διότι κάποιοι έπρεπε να…δουλέψουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s