OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν; Ποια είναι η θέση μας μέσα σ’ αυτό; Από τι υλικό είμαστε πλασμένοι οι άνθρωποι; Τι είναι η «σκοτεινή ύλη»; Υπάρχουν παράλληλα Σύμπαντα; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και στα οποία έδωσε τις δικές του επιστημονικές απαντήσεις  ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, μιλώντας απόψε στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου και αναπτύσσοντας το θέμα «Ψίθυροι από το Σύμπαν».

Ο κ. Σιμόπουλος βρίσκεται από χθες στην Κάλυμνο δεδομένου ότι είναι ένας από τους ομιλητές στο 2ο Θερινό Σχολείο Φυσικής που λαμβάει χώρα στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου και συνδιοργανώνουν η Ένωση Φυσικών Ελλάδας και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Ο βραβευμένος, για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, Έλληνας αστροφυσικός, ο οποίος για περισσότερο από μισό αιώνα παρατηρεί το Σύμπαν, μετέφερε στο κοινό του Αναγνωστηρίου τις γνώσεις του με απλό και κατανοητό τρόπο, βοηθώντας το να γνωρίσει κάποια από τα μυστικά του Σύμπαντος.

Αναφέρθηκε αρχικώς στη γέννηση των άστρων και στις διάφορες θεωρίες που επικρατούν, ενώ επεκτάθηκε στην-έως τώρα- γνωστή στην επιστήμη διάρθρωση του σύμπαντος με τα ηλιακά συστήματα, τους γαλαξίες αλλά και την άγνωστη ύλη, τις γνωστές μαύρες τρύπες.

Μίλησε για αστρονομικά μεγέθη που είναι αδύνατον να αντιληφθούμε όπως οι αποστάσεις βάση ετών φωτός, η πυκνότητα κ.α. για να σημειώσει εμφαντικά πως όλα αυτά που βλέπουμε, άστρα, πλανήτες, γαλαξίες δεν αποτελούν παρά μόνο το 5% των συστατικών του Σύμπαντος. Το 27% είναι υλικά, που ονομάζουμε «σκοτεινή ύλη», που δεν γνωρίζουμε τι είναι, και το υπόλοιπο 68% είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενο. Η επιτάχυνση αυτή μάλλον οφείλεται σε κάποια απωθητική ίσως δύναμη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι και γι’ αυτό την έχουμε ονομάσει «σκοτεινή ενέργεια». Ολα αυτά σημαίνουν ότι το 95% των συστατικών του Σύμπαντος μάς είναι ακόμη άγνωστο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην πρόσφατη κορυφαία ανακάλυψη όλων των εποχών, τα βαρυτικά κύματα  (την ύπαρξή τους είχε προβλέψει από το 1916 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν), η  ανίχνευση των οποίων  έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 από τα παρατητηρήρια LIGO στη Λουιζιάνα και στην Ουάσιγκτον, προβλέποντας πως θα βραβευθεί με Νόμπελ, αν όχι φέτος του χρόνου.

Τώρα για το αν υπάρχουν εξωγήινοι  ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη ή έστω ένδειξη για κάτι τέτοιο. Επικαλέστηκε όμως τα συμπεράσματα στα οποία χρόνια τώρα μας οδηγεί η αστροφυσική και τα οποία έχει κατα καιρούς διατυπώσει ως εξής:

«Από τα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άστρα, γαλαξίες και πλανήτες που υπάρχουν στο διάστημα, μόνο σε ένα τυχαίνει να υπάρχει ζωή; Φυσικά και όχι! Έτσι το Σύμπαν είναι δυνατόν να περιέχει τρισεκατομμύρια ίσως φυλές όντων που θα ψάχνουν με τα μάτια τους το κενό, για να δουν αυτά που βλέπουμε κι εμείς, για να σκεφτούν αυτά που σκεφτόμαστε κι εμείς, και να αναρωτηθούν και αυτοί αν είναι μόνοι τους στο Σύμπαν. Το ότι πρέπει να υπάρχει ζωή στο Διάστημα, όμως, το ότι κατά καιρούς θα πρέπει να έχουν ανθήσει διάφοροι διαστημικοί πολιτισμοί στο Σύμπαν, και το ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι το μοναδικό λογικό ον ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των γαλαξιών, είναι κάτι που όλοι σχεδόν οι επιστήμονες αποδέχονται σήμερα σαν κάτι το πιθανό. Οι αποστάσεις όμως που μας χωρίζουν από τ’ άλλα άστρα και τους άλλους πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα όσο αναπτυγμένος τεχνολογικά κι αν είναι ένας εξωγήινος πολιτισμός. Μέσα σε ένα Σύμπαν, δηλαδή, που ίσως να σφύζει από ζωή, είμαστε περιέργως πως απομονωμένοι σαν σε καραντίνα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s