pegasus_LARGE_t_242261_54496167

Το κάστρο της Χώρας από ψηλά

Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασε και η Κάλυμνος για μια ακόμη χρονιά δε μπόρεσε να εκμεταλλευτεί κανέναν από τους πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της.

Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που μένουν στις παρυφές του κάστρου της Χώρας θα σου απαντήσουν πως καθημερινά όλο το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι περνούσαν μπροστά από τα σπίτια τους ανηφορίζοντας  για να θαυμάσουν την πανέμορφη καστροπολιτεία και να ατενίσουν τη θέα μέσα από τα τείχη της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η θέα του λιμανιού της Πόθιας μέσα από τα τείχη της καστροπολιτείας

Η εικόνα εγκατάλειψης κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτούργησε για τον κόσμο ο οποίος δρασκελούσε τα χτιστά σκαλοπάτια για να εισέλθει στο εσωτερικό του κάστρου από την νοτιοανατολική πλευρά του.

Και τούτο γιατί πάντα υπήρχαν άνθρωποι που επισκέπτονταν ένα τόπο μόνο για την ιστορία και τον πολιτισμό του. Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και σε ένα νησί όπως αυτό της Καλύμνου που αποτελούν στην κυριολεξία έναν απέραντο αρχαιολογικό χώρο, με τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού να βρίσκονται παντού.

Τι θα συνέβαινε άραγε αν αναδεικνύονταν η ιστορική, τεχνολογική, καλλιτεχνική, θρησκευτική και εκπαιδευτική διάσταση της μεσαιωνικής καστροπολιτείας της Καλύμνου με τα δέκα γραφικά εκκλησάκια της (διοργάνωση εκδηλώσεων, λειτουργία χώρων περιπάτου, αναψυχής και διδακτικής εμπειρίας κ.α.);

Πόσο θα απέδιδε στο νησί ένα τέτοιο αξιοποιημένο  και ενταγμένο στη σύγχρονη ζωή μνημειακό σύνολο;

Για να μην αναφερθούμε στους υπόλοιπους θησαυρούς του νησιού όπως είναι το Κάστρο της Χρυσοχεριάς με τους τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, η παλαιοχριστιανική βασιλική «Χριστός της Ιερουσαλήμ» η οποία ιδρύθηκε πάνω στο αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Δαλίου, το Ναυτικό Μουσείο και το σπίτι-μουσείο του Βουβάλη (Πατήστε ΕΔΩ) στην Πόθια, τα σπήλαιά της όπως αυτό στην Κεφάλα και άλλα πολλά θαυμαστά μνημεία που δεσπόζουν αγέρωχα δαμάζοντας τη φθορά του χρόνου, εξιστορώντας το παρελθόν του τόπου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το κάστρο της Χρυσοχεριάς

Η κρατική ολιγωρία σχετικά την αρχαιολογική περιουσία της Ελλάδας, είναι λίγο-πολύ δεδομένη σε πανελλαδικό επίπεδο. Η «οικονομική κρίση» δε, τη μεγέθυνε ως το σημείο της εγκληματικής αμέλειας σε πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των Καλύμνιων.

Είναι μεν οι εποχές δύσκολες, αλλά σχεδόν πάντα οι δύσκολες εποχές έδιναν το έναυσμα για να γίνουν οι άνθρωποι και οι – μικρότερες ή μεγαλύτερες – κοινότητες που σχηματίζουν, καλύτεροι.  Να ενώσουν τις δυνάμεις τους επιδιώκοντας το κοινό όφελος. Και η ανάδειξη και ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού του νησιού είναι προς το κοινό όφελος.

 

 

 

 

One response »

  1. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ λέει:

    Δυστυχώς εδώ στην Κάλυμνο,συνεχίσουμε σταθερά την γενική καθοδική πορεία του Κράτους μας,με τη διαφορά ότι αυτή η καθοδική μας πορεία είναι συνεχιζόμενη ακόμα και μεταξύ των ομόρων μας νησιών,με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη «ενταχθεί , με το σπαθί μας «,ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά τον πολιτισμό,
    στην τελευταία ίσως ταχύτητα ανάπτυξης των νησιών του δωδεκανησιακού συμπλέγματος…Και αυτό.σε αντίθεση με το θαυμάσιο ανθρώπινο ,μα και ιστορικο και φυσικό δυναμικό που διαθέτει το νησί μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s