14485097_10154685800851953_8667139828960431562_nΨυχή και σώμα έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τόσο μεγάλης και σημαντικής πολιτιστικής διοργάνωσης στο νησί, όπως είναι η 28η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η διαμόρφωση χώρων που θα στεγάσουν τις θεατρικές παραστάσεις των 23 θιάσων- που θα βρίσκονται στην Κάλυμνο από την Πέμπτη 13 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου– αλλά και τα παράλληλα δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί,  απαίτησε πολύ προσωπική-εθελοντική δουλειά φίλων και μελών της ΘΟΚ και την οικονομική συνδρομή του Δήμου Καλυμνίων.

Καθημερινά θα παρουσιάζονται δύο με τρεις θεατρικές παραστάσεις,  ενώ η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου έχει βάλει τα δυνατά της για να μείνουν αξέχαστες αυτές οι έντεκα ημέρες παραμονής των φιλοξενούμενων θιάσων στο νησί, προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων όπως:

τα εγκαίνια της έκθεσης κουστουμιών της ΘΟΚ στη “Gallery” στις Πατήθριες όπου οι δυο ενδυματολόγοι της ομάδας Βασιλεία Νομικαρίου και Αϊντα Ταυλαρίου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τριών περίπου δεκαετιών, που δεν ήταν άλλη από το να ντύνουν με κουστούμια τους ρόλους

το καλύμνικο γλέντι στον Βαθύ όπου τα μέλη της ΘΟΚ θα δραματοποιήσουν κείμενα των λαογράφων Νίκης Μπιλλήρη και Θεμελίνας Καπελά, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες ένα μικρό δείγμα της ντοπιολαλιάς τους μέσα από χαρακτηριστικές καλύμνικες φιγούρες

η παρέλαση των θεατρικών ομάδων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του νησιού

το βαριετέ στο μπαρ Del Mar που θα περιλαμβάνει πολύ σάτιρα και  άφθονο γέλιο

ο αρχαιολογικός περίπατος στην πόλη και τα μουσεία με ξεναγό τον αρχαιολόγο Μιχάλη Κουτελλά

η διασκευή του παραμυθιού του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Οι καλοί και οι κακοί ιππότες» από τη ΘΟΚ και η παρουσίασή του στους μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατρόφιλους στο κάστρο της Χρυσοχεριάς, καθώς και

Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση Χορών και Γεύσεων, όπου όλες οι θεατρικές ομάδες έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν τους χορούς και τις γεύσεις που έχουν ταυτιστεί με τα νησιά τους.

«Ο στόχος μας ήταν διττός ως διοργανώτρια ομάδα» σημειώνει μιλώντας στο “Kalymnosola” η ιδρύτρια και σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου κ. Κατερίνα Κλωνάρη και εξηγεί: “Αφενός να διαμορφωθούν οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις θεατρικές παραστάσεις και αφετέρου να προσφέρουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα φτάσουν στο νησί μας από κάθε γωνιά του Αιγαίου ένα απολαυστικό εντεκαήμερο, γεμάτο θέατρο, ψυχαγωγία και μουσική. Έντεκα ημέρες που θα μείνουν αξέχαστες σε όλους μας».

syros-864x400_c-864x400_cΤο πρόγραμμα του θεατρικού εντεκαημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ομοσποδνία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

-18.00: Η Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» θα παρουσίασει το έργο «Κοντζές και Διωματάρης» του Γιάννη Νιωτάκη, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

-21.00: Η Θεατρική Ομάδα Λέρου θα παρουσιάσει τη «Φαύστα» του Μπόστ, στο Θεατράκι του Δήμου.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

-18.00: Εγκαίνια έκθεσης κουστουμιών Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου, στην “Gallery” στον πεζόδρομο Πατήθριες στην Πόθια.

-19.00: Τελετή Έναρξης, στο Χώρο Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-19.30: Το acTa- Θεατρικό Εργαστήρι Κω παρουσιάζει το «Χαροτολογώντας» σε σύνθεση acTa,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

21.30: Καλύμνικο γλέντι στον Βαθύ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

-11.00: Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου παρουσιάζει το έργο «Η Θλιμμένη μαριονέτα» της Φένιας Μάγιου,   στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-13.00: Παρέλαση Θεατρικών Ομάδων στην πόλη

-18.00: Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσιάζει «Το αταίριαστο ζευγάρι» του Νηλ Σάιμον, στο Αμφιθέατρο του 1ου ΓυμνασίουΚαλύμνου

-21.00: Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τα μονόπρακτα «Ρε, πού πάμε;» των Δ. Κεχαϊδη, Ν. Περέλη και Κ. Μουρσελά,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

-11.00: Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» παρουσιάζει την «Κωμοδύσσεια» της Μαρίας Κίτρα,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-18.00: Η Θεατρική Σκηνή των Παραλόγων παρουσιάζει τα «Τρία μονόπρακτα» του Άντον Τσέχωφ, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

-21.00: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών- Θεατρική Ομάδα παρουσιάζει το έργο «Οίκος Ανοχής» των Μ. Ρέππα- Θ. Παπαθανασίου,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου

-10.00: Συζήτηση μεταξύ των ομάδων για τις παραστάσεις, στο Elena Village

-18.00: Η Θεατρική Ομάδα Πάτμου παρουσιάζει «Το δείπνο των ηλιθίων» του Francis Veber, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

-21.00: Ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» παρουσιάζει το «Γκρουπ Θέραπι» του Laurent Baffie,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

Τρίτη 18 Οκτωβρίου

-17.00: Ο Ερασιτεχνικός Όμιλος Καλλονής Λέσβου (ΕΘΟΚ) παρουσιάζει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας.

-20.00: Η Θεατρική Ομάδα DUENDE παρουσιάζει «Το μαύρο κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

-10.00: Συζήτηση μεταξύ των ομάδων για τις παραστάσεις, στο Elena Village.

-18.00: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Αρχίλοχος» παρουσιάζει το έργο «Μόλις χώρισα»,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-21.00: Η Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο» παρουσιάζει το έργο «Υπό έλεγχο», του Frederic Soontag, στο Θεατράκι του Δήμου.

23.00: Variete από τη Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, στο Bar Del Mar.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

-11.00: Αρχαιολογικός περίπατος στην πόλη και τα μουσεία

-20.00: Η Θεατρική Ομάδα Σάμου παρουσιάζει παρουσιάζει τον «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-23.00: Ο ΜΕΑΣ Λήμνου παρουσιάζει το «Κόκκινο βελούδο» των Sam Bobrick- Ron Clark, στο Θεατράκι του Δήμου.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

-10.00: Συζήτηση μεταξύ των ομάδων για τις παραστάσεις, στο Elena Village.

-12.00: Η Πατμιακή Σκηνή παρουσιάζει το θεατρικό «Η κοιμωμένη ξύονησε» της Ξ. Καλογεροπούλου και του Θ. Μοσχόπουλου, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

-20.00: Η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι» παρουσιάζουν το «ΒΕΝΤ» του Martin Sherman,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

-23.00: Ο ΜΕΑΣ Λήμνου παρουσιάζει το «Κόκκινο βελούδο» των Sam Bobrick- Ron Clark, στο Θεατράκι του Δήμου.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

12.00: Διασκευή του παραμυθιού του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Οι καλοί και οι κακοί ιππότες» από τη ΘΟΚ στο κάστρο της Χρυσοχεριάς.

-18.00: Ο “Νηρέας” της Πάρου παρουσιάζει τα «4 δωμάτια» σε διασκευή Ασπασίας Κωβαίου, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

-21.00: Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου παρουσιάζει το έργο «Οι φόνισσες της Παπαδιαμάντη» των Α. Ρήγα και Δ. Αποστόλου,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

23.00: Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση Χορών και Γεύσεων

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

-10.00: Συζήτηση μεταξύ των ομάδων για τις παραστάσεις, στο Elena Village.

18.00: Η Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου (ΠΕΚΕΒ) παρουσιάζει τα «Σουσου…δ(η)είγματα» της Ηρώς Αναστασάκη, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου.

21.00: Το Αναγνωστήριο Αγιάσου της Λέσβου «Η Ανάπτυξη»- Πειραματική Σκηνή παρουσιάζει «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη,  στο Χώρο  Πολιτιστικών Συναντήσεων Καλύμνου (πρώην “By Night”).

oetha_ogΤην 28η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου διοργανώνουν:

-η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

-η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

-ο Δήμος Καλυμνίων και

-η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο με το οποίο η ΘΟΚ καλωσορίζει τους φίλους της απ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου και το οποίο ετοίμασε ο Γιάννης Γλυνάτσης-Ρεϊσης.

28_big

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s