sxΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Καλύμνου «Η Πρόοδος» Ομάδα Αλληλλεγγύης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία: 

Ζήσαμε, τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο, την πιο βίαια μετακίνηση πληθυσμών στην περιοχή μας, από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αναζήτησαν πέρασμα από τη χώρα μας προς μια ασφαλέστερη διαμονή, με ανθρώπινους όρους επιβίωσης και στοιχειώδους αξιοπρέπειας.
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι συνασπισμοί τους, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία, πυροδότησαν στην ευρύτερη περιοχή αιματηρούς πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς για τον έλεγχο εδαφών και πρώτων υλών. Γι αυτούς, οι ανθρώπινες υπάρξεις είναι αδιάφορα μεγέθη, χρήσιμα μόνο για να κινούν τις βιομηχανικές και πολεμικές τους μηχανές.
Έτσι, το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα βρήκε την Ευρώπη του δήθεν ανθρωπισμού, με ξιφολόγχες στα σύνορα και ηλεκτροφόρους φράχτες.

Ο λαός μας, μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ανέχειας και ανασφάλειας, συγκρότησε ένα ιστορικό μέτωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και αγωνίστηκε να καλύψει τα τεράστια κενά σε υποδομές και ανθρώπινη συμμετοχή, που άφηνε η κρατική ολιγωρία και η ευρωπαϊκή αδιαφορία.
Η αυτοοργάνωση των αλληλέγγυων ομάδων, πέρα από τον ανθρωπισμό, την περιστολή της ξενοφοβίας και τη δυναμική της συλλογικής προσπάθειας, ανέδειξε τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού, που είναι η συμπαράσταση στους ανέστιους.
Δυστυχώς, με το άνοιγμα των σχολείων, εμφανίστηκαν συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, που, αν μείνουν, αναπάντητες, επιφυλάσσουν μια ζοφερή προοπτική, όχι μόνο για τα παιδιά των προσφύγων αλλά για όλα τα παιδιά.
Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά, όταν ριζώσουν, προδικάζουν το σκοτάδι για όλη την ανθρωπότητα.

Το δημόσιο σχολείο, το προορισμένο και από το σύνταγμα της χώρας, να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα, την εθνικότητα, την ταξική προέλευση, έγινε για κάποιους γονείς αντικείμενο μισαλλόδοξου και μικρόμυαλου σφετερισμού και ιδιοκτησιακής αυθαιρεσίας.
Με ντροπιαστικά ψηφίσματα συλλόγων γονέων και με λουκέτα, επιχειρούν να στερήσουν από παιδιά, κυνηγημένα από το φόβο και το θάνατο, όχι μόνο τον αναφαίρετο δικαίωμά τους για ένταξη στο δημόσιο σχολείο αλλά την ίδια την παιδική ηλικία.

Η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με τη σχολική ζωή, τη συναναστροφή με άλλα παιδιά και το παιχνίδι.
Για την ομάδα Αλληλεγγύης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος», η σχολική ένταξη των προσφυγόπουλων είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κατατρεγμένων παιδιών και η αυτονόητη ικανοποίησή του αποτελεί την ελάχιστη συνεισφορά κάθε πολιτισμένης και με ανθρώπινα χαρακτηριστικά κοινωνίας.

Ζητάμε και αγωνιζόμαστε για:
-Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σχολείο και τις προσχολικές δομές.
-Μικρά τμήματα υποδοχής και ένταξης
-Δωρεάν σίτιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές, προκειμένου να μην πεινάσει κανένα παιδί στο σχολείο και να μη μείνει κανένα ελληνόπουλο ή προσφυγόπουλο ανεμβολίαστο λόγω οικονομικής ανέχειας.
-Καλούμε όλους τους συλλόγους και τα σωματεία των εκπαιδευτικών να πάρουν θέση σύμφωνη με την ιστορική μας πορεία, την κοινωνική ευαισθησία και τον ουμανισμό που διδάσκουν.
Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε τα σχολεία μας αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλου του κόσμου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s