paidikiΠολύ όμορφα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά σε μια γειτονιά στον Άγιο Θεολόγο. Φωνές από πιτσιρίκια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, που σκάβουν το χώμα και φυτεύουν τα δικά τους φυτά, που παρακολουθούν την κυρία να τους αφηγείται όμορφες ιστορίες οι οποίες συνήθως εξελίσσονται κατά το δοκούν των μικρών ακροατών, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Σεβαστή Χαλκίτη – μας συστήθηκε μέσα από το πολύ πετυχημένο και ευπώλητο βιβλίο της “Ιστορίες του βυθού: Αθερίνα” έχει δημιουργήσει ένα εργαστήρι το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει “Ελεύθερο χώρο για την Παιδική Ηλικία”.

Τα παιδιά που μετέχουν στις δράσεις του, δεν εντυπωσιάζονται με όσα βλέπουν στον χώρο, αλλά με όσα πράττουν, δεδομένου ότι η Σεβαστή βασίζεται σ’ αυτή ακριβώς την παιδαγωγική αρχή της αυτενέργειας, δουλεύοντας με τους μικρούς της φίλους με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, ανάλογα με την δυναμική και την ηλικία τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔράσεις δημιουργικές, βιωματικές που εμπεριέχουν ζωντάνια και τη χαρά της συμμετοχής δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εργαστήρι της, στο οποίο οι βασικές δραστηριότητες αφορούν στη δημιουργική απασχόληση, στην καλλιτεχνική έκφραση και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παιδιών από 2 έως 10 ετών.

Για τη σχολική χρονιά 2016-2017 λειτουργεί καθημερινά το πρωινό προσχολικό τμήμα, ενώ τα απογεύματα μεγαλύτερα παιδιά συμμετέχουν σε θεματικούς κύκλους εργαστηρίων που αφορούν στην τέχνη και στην μουσικοκινητική καλλιέργεια.

Σημαντικό δε κομμάτι του εργαστηρίου αποτελεί ο κήπος του, ο οποίος περιμένει τα παιδιά να εμπλακούν και να αλληλεπιδράσουν με τη γη, να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και λουλούδια, με φυσικές παραδοσιακές μεθόδους. “Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αφυπνίσουμε οικολογικά το παιδί επαναχρησιμοποιώντας άχρηστο υλικό, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία του”.

Και οι χρήσεις του χώρου δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι μπορεί να διοργανωθούν παιδικές γιορτές και συγκεντρώσεις (παιδικά γενέθλια κ.λπ.) με χαρακτήρα δημιουργικό και με μια διαφορετική άποψη για την ψυχαγωγία του παιδιού.
Το εργαστήρι διευκολύνει τέλος και τους γονείς που θέλουν να εμπιστευθούν για μικρό χρονικό διάστημα το παιδί τους κάπου που να είναι ασφαλές και να περάσει όμορφα την ώρα του. Το τμήμα baby play λειτουργεί καθημερινά για μωράκια 10 έως 18 μηνών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδάκια μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορες δράσεις, κατόπιν συνεννόησης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ υπεύθυνη του χώρου Σεβαστή Χαλκίτη εκτός από τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά, έχει και ένα πλούσιο βιογραφικό:

-είναι πτυχιούχος “Προσχολικής Αγωγής”, έχει παρακολουθήσει διαδραστικά και βιωματικά σεμινάρια σχετικά με την προσχολική αγωγή και την Capoeira, τη σωματική έκφραση την κατασκευή και εμψύχωση κούκλας, την γραφή και αφήγηση παραμυθιού.

-την επαγγελματική της προϋπηρεσία την έχει αποκτήσει στο Κέντρο Παιδιού Εφήβου και Οικογένειας (συνεργασία με τα Χωριά SOS στην Αθήνα), στον Παιδικό Σταθμό “Φωτεινή” στην Αθήνα ως υπεύθυνη παιδαγωγός μεταβρεφικού τμήματος, στο 1ο Παιδικό Τμήμα “Παιδικών Σταθμών Κορυδαλλού”, στο Πρότυπο Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Σεβαστής Τσαγκάρη Πρέκα όπου έκανε παιδαγωγικό παιχνίδι στα αγγλικά σε νήπια, ενώ έχει συμμετάσχει και στις παραστάσεις κουκλοθέατρου “Αστράμαξα”.

Όσο για τα προσωπικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και ποικίλα: ασχολείται με την οικιακή αεικαλλιέργεια (παραδοσιακή μέθοδος καλλιέργειας της γης), τη σωματική έκφραση (χορός, πολεμικές τέχνες) και τη μουσική (τραγούδι, κρουστά).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 6930287263, στο email: sevastichal@gmail.com και στο Facebook: Εργαστήρι – Ελεύθερος Χώρος για την Παιδική ηλικία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s