OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ σημερινή εκδήλωση με την παράσταση του Καραγκιόζη στο Χώρο Έκφρασης Καλύμνου (πρώην By Night) που συνδιοργάνωσαν το «Αμόνι» και η ΕΑΚΑ είχε όλες τις προοπτικές και προϋποθέσεις για να είναι μια ακόμη αξιόλογη πολιτιστική πρόταση για τα μικρά παιδιά στο νησί. Η ερμηνεία άλλωστε μουσικών κομματιών από τα παράλια της Μικράς Ασίας από το συγκρότημα του Γιώργου Καραφύλλη «Πολίτικη Κουζίνα», ήταν ένας ακόμη λόγος για να μη χάσουμε αυτή την εκδήλωση.

Ένας από τους στόχους άλλωστε των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αμόνι» ήταν να υπάρξει μια συνέχεια όσον αφορά στα πολιτιστικά γεγονότα στο συγκεκριμένο χώρο που πρωτολειτούργησε πριν από ένα μήνα ακριβώς και φιλοξένησε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο της 28ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Και ήταν μια πολύ καλή σκέψη γι’ αυτό και ο κόσμος στήριξε με την παρουσία του το διήμερο της καλλιτεχνικής συνεργασίας Καλύμνου- Κω.

Και καλλιτεχνικά και οι δυο ημέρες ήταν δυο πολύ καλές πολιτιστικές προτάσεις!

Αυτό που συνέβη όμως σήμερα το μεσημέρι στο χώρο καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης του Καραγκιόζη, θεωρώ ότι δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον συγκριτικά με τα πολιτιστικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στο νησί και τα οποία έχω παρακολουθήσει.

Θα παραθέσω απλώς τα γεγονότα, χωρίς σχόλια, γιατί διακατέχομαι από πολύ θυμό και αγανάκτηση:

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να παίζει το μουσικό σύνολο «Πολίτικη Κουζίνα» επικρατούσε στην αίθουσα μια έντονη βαβούρα. Παιδάκια έκαναν βόλτες και ενήλικες (γονείς και συνοδοί των παιδιών)  μπαινόβγαιναν περνώντας μπροστά ακριβώς από τη σκηνή την ώρα που οι καλλιτέχνες έπαιζαν. Μάταια ο κ. Καραφύλλης προσπαθούσε με ευγενικό τρόπο να τους εξηγήσει πως δεν γίνεται εκείνοι να παίζουν και να επικρατεί τέτοια φασαρία. Μάταια προσπαθούσε να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον μιλώντας τους για τα μουσικά όργανα που ίσως κάποια παιδιά πρώτη φορά να έβλεπαν.

Κινητά σε λειτουργία, συζητήσεις, βόλτες και κανείς από τους υπεύθυνους δεν εμφανίστηκε για να βάλει κάπως μια τάξη στην αίθουσα. (Θα μου πείτε σε πολιτιστικό χώρο και θα έπρεπε να υπάρξει επιτήρηση; Κι όμως όπως αποδείχτηκε θα έπρεπε).

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα, μπροστά στην εικόνα που αντίκριζε κανείς μπαίνοντας στον προθάλαμο της αίθουσας. Πάνω σε ένα τραπέζι υπήρχε κατσαρόλα με χοτ ντογκ τα οποία πωλούνταν στο φιλοθεάμων κοινό!!! Δεν ξέρω αν πουθενά στον κόσμο επιτρέπεται να εισέρχονται θεατές σε πολιτιστικό χώρο με φαγητό. Θα μου πείτε αφού πωλούνταν μέσα στον χώρο, ήταν λογικό και επόμενο να το πάρει κανείς μαζί στη θέση του.

Τα χοτ ντοκ έδωσαν και πήραν στην αίθουσα και κάποιοι γονείς δεν αρκέστηκαν σ΄αυτά. Κουβάλησαν μέσα στην αίθουσα σακούλες με σουβλάκια, πίτες και τηγανητές πατάτες και τάιζαν τα παιδιά τους!!!!

Η αίθουσα θύμιζε πραγματικά χάβρα και φαστφουντάδικο. Οι μυρωδιές σε παρέπεμπαν σε ταβέρνα – ψησταριά.

Η εικόνα δε που παρουσίαζε ο χώρος όταν η παράσταση τελείωσε και οι μικροί και μεγάλοι θεατές έφυγαν, επίσης δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουμε: μπουκαλάκια με νερό παρατημένα, ποπ κορν στο πάτωμα, στις κερκίδες, σακουλάκια με πατατάκια και γαριδάκια σκόρπια παντού…

«Θα έπρεπε ο Δήμος να έχει τοποθετήσει μια ταμπέλα που να έγραφε ότι απαγορεύεται το φαγητό στην αίθουσα» σχολίαζε φίλη την ώρα που φεύγαμε εμβρόντητες.

Μα θα τρελαθούμε εντελώς;;;; Ταμπέλα για να σου πουν ότι απαγορεύεται να τρως σε έναν χώρο πολιτισμού;;;; Σε έναν χώρο έκφρασης;;;;  Ταμπέλα για να σου απαγορεύσουν να μιλάς και να κάνεις βόλτες σε μια θεατρική, μουσική, γενικότερα καλλιτεχνική παράσταση;;;

Ταμπέλα για να σου απαγορεύουν να πετάς τα σκουπίδια στο δρόμο;;; Ταμπέλα για να σου υπενθυμίζουν να μην είσαι αγενής;;;

Θα τρελαθούμε εντελώς;;;;

 

 

3 responses »

 1. Ο/Η Σ.ΚΑΨΑΛΗ λέει:

  Πόσο δίκιο έχετε. Μια υπερκινητικοτητα από μικρούς και μεγάλους που δεν δικαιολογειται. Γενιές χωρίς αγωγή και παιδεία.

 2. Ο/Η Μακρυλλός Μιχάλης λέει:

  Μόνο την έννοια της καλλιέργειας του πολιτισμού και της πνευματικής ανάτασης των αυριανών πολιτών της Καλύμνου δεν προάγουν οι συγκεκριμένες εικόνες! Με πολλή λύπη και αγανάκτηση βλέπουμε τον Χώρο ‘Εκφρασης Καλύμνου να μετατρέπεται σε άτυπο ταχυφαγείο! Τι ασέβεια προς το χώρο!!! Η επιτομή του άρτος και θεάματα; Τελικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Καλά θα κάνουν «οργανωτές,συνδιοργανωτές και φορείς – ιδίως πολιτιστικοί-» να αναθεωρήσουν τους «τρόπους» τους!!!

  ΔΣ Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου

 3. Ο/Η Νίκη Μίχα λέει:

  Σχετικά με τις εκδηλώσεις της 12ης και 13ης Νοεμβρίου στο Χώρο Έκφρασης Καλύμνου.
  Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την πραγματοποίηση των δύο εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσε ο σύλλογος «ΑΜΟΝΙ» με την ΕΑΚΑ, το Σάββατο 12/11/2016 και την Κυριακή 13/11/2016 στο Χώρο Έκφρασης Καλύμνου. Η πρώτη εκδήλωση που έγινε το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου ήταν μια εξαιρετική συναυλία (για την οποία δεν έγινε καμία αναφορά) που απολαύσαμε όσοι παραβρεθήκαμε. Καλλιτέχνες, κοινό και διοργανωτές ευχαριστημένοι αποχωρήσαμε από εκεί , δίνοντας ραντεβού την επόμενη μέρα Κυριακή, στον ίδιο χώρο για την παράσταση Καραγκιόζη. Η πραγματικότητα είναι ότι την Κυριακή το μεγάλο πλήθος των παιδιών και των κηδεμόνων, το ότι έγινε επιτρεπτή η κατανάλωση σάντουιτς στο χώρο, καθώς και το ότι διάρκεσε λίγο περισσότερο το πρόγραμμα από όσο αντέχουν μικρά παιδιά οδήγησαν σε μια αταξία που μας αναστάτωσε και δεν ευχαριστηθήκαμε όσο θα θέλαμε την εκδήλωση.
  Το γεγονός αυτό, που προκάλεσε αρνητικές κριτικές, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα γεγονός ανατροφοδότησης, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον πράγματα και λόγια που στεναχωρούν , κυρίως τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την οργάνωση εκδηλώσεων (όσοι ανήκουμε σε σωματεία και συλλόγους, ξέρουμε τον κόπο και το χρόνο που απαιτείται).
  Συγκεκριμένα, ο πολιτιστικός σύλλογος «Αμόνι» δραστηριοποιείται στην Κάλυμνο περίπου δεκαπέντε χρόνια και μας έχει χαρίσει εκδηλώσεις με καλλιτέχνες και μουσικές που ανεβάζουν την ποιότητα πολιτισμού στο νησί μας, έχει αναδείξει πολλά νέα παιδιά που πρωτο τραγούδησαν ή έπαιξαν μουσική σε κάποιες από αυτές. Έπειτα, το «Αμόνι» έχει εμπνευστεί και καταφέρει κάτι που ίσως κανένας σύλλογος στην Ελλάδα δεν το έχει κάνει: έχει αγοράσει από τα έσοδα των εκδηλώσεών του πιάνα και άλλα μουσικά όργανα για όλα τα σχολεία της Καλύμνου. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί αυτή η προσφορά. Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, τώρα που πέρασε λίγος καιρός, όλες οι «δίκαιες» κριτικές μοιάζουν κάπως υπερβολικές και άδικες με τον τρόπο που εκφράστηκαν. Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, για να μην είμαστε μονομερείς.
  Είμαστε εν αναμονή της νέας εκδήλωσης του «Αμονιού»…

  Νίκη Μίχα-Ιστορικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s