OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠραγματοποιήθηκε από το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιάννη Θ. Πατέλλη με τίτλο: «Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση». Η παρουσίαση έγινε στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, το βράδυ του Σαββάτου της 19ης τρέχοντος.

            Προλόγισε ο πρόεδρος των «ΜΟΥΣΩΝ» κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, δεδομένου ότι το νέο βιβλίο εξεδόθη από το Αναγνωστήριο και αποτελεί την 41η αυτοτελή έκδοσή του. Ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον συγγραφέα για την τριετή επίπονη και κοπιαστική προσπάθειά του, εξαίροντας την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Χαρακτήρισε την έκδοση αυτή ιστορική από κάθε πλευρά, αφού κι αυτή αποθησαυρίζει ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού, διάρκειας ενός αιώνα περίπου, μέσα από την καταγραφή και ανάδειξη ενός ειδικού θέματος, αυτού της Υγείας στο νησί της Καλύμνου.

Ευχαρίστησε από καρδιάς και τον χορηγό της έκδοσης, τα ξενοδοχεία «ΕΛΕΝΑ» του συμπατριώτη ομογενή κ. Γιώργου Ντόβελλου. Έκανε μνεία και της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του κ. Μιχάλη Ζαΐρη, χειρουργού, πρώην δημάρχου, με τίτλο: «Τα πεπραγμένα μιας εικοσαετίας», που έχει κι αυτό συναφές  περιεχόμενο για την περίοδο 1969 – 1991. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Γαλουζής. Μίλησε με πολύ επαινετικά και εγκωμιαστικά λόγια για τον συγγραφέα και το πόνημά του, αναγνωρίζοντας ότι  αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ερευνητική δουλειά, που φωτίζει το τεράστιο αυτό θέμα της Υγείας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο (Τουρκοκρατία – Ιταλοκρατία) στο νησί μας και διασώζει εσαεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής των προγόνων μας, που διαπερνά, ταυτόχρονα, κι ολόκληρη την καθημερινότητά τους. Ως γιατρός και αυτοδιοικητικός, παράλληλα, υπογράμμισε τον αξιοθαύμαστο και πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του τρόπο, με τον οποίο η Δημογεροντία και αργότερα η Δημαρχία αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα τοπικά προβλήματα στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, στην κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, στην υγιεινή και σ΄ όλο αυτό το πλέγμα των θεμάτων που είχαν σχέση με την ποιότητα ζωής στο νησί μας.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Μηνέττος, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, παρουσίασε το βιβλίο.

Με μια ανάλυση, που προσιδίαζε περισσότερο σε αξονικό τομογράφο, φώτισε αριστοτεχνικά τις ευάριθμες ενότητες του βιβλίου, κρατώντας το ενδιαφέρον των ακροατών αμείωτο. Με λόγο καθαρό, επιστημονικό, γλαφυρό, περιεκτικό και εύληπτο κατάφερε- μέσα σε είκοσι πέντε λεπτά- να ξεδιπλώσει και να αναδείξει τον πλούτο τού υπό παρουσίαση βιβλίου, αποκωδικοποιώντας ισομερώς το περιεχόμενο όλων των κεφαλαίων αυτής της πραγματείας. Με μια ιδιαίτερα στοχευμένη προσέγγιση πέτυχε στην αποστολή του ως παρουσιαστής, αφού εξήψε  την περιέργεια αλλά και την επιθυμία των ακροατών να πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους και να το …ρουφήξουν. Συνεχάρη κι εκείνος τον συγγραφέα για το έργο του και θύμισε στο ακροατήριο ότι αυτό είναι το 4ο κατά σειρά βιβλίο (πνευματικό παιδί) του Γιάννη Πατέλλη.

Στο τέλος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας. Δεν έκανε αναφορές στο περιεχόμενο του βιβλίου του. Απλώς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τον τρόπο που εργάστηκε για να …χτίσει αυτό το έργο, δικαιολογώντας την επιλογή του για  το ιστορικό και χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε. Υπογράμμισε ότι το βιβλίο, παρότι έχει θέμα την υγεία, δε μιλάει για ιατρικά θέματα, αλλά είναι μια ιστορική έρευνα, στηριγμένη σε πλούσιο αποδεικτικό υλικό της εποχής εκείνης, συνεπικουρούμενο από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Εξήγησε τους λόγους που επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά μόνο στους γιατρούς που υπηρέτησαν στο νησί. Συνειδητοποίησε, είπε, ότι αν άνοιγε η …βεντάλια κι έπρεπε να καταγραφούν και όλοι οι Καλύμνιοι γιατροί που υπηρέτησαν σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και έξω από αυτήν, θα έμπαινε σε  αχαρτογράφητα νερά και δε θα έβρισκε  «…ούτε λιμάνι ούτε αγκυροβόλιο για να φουντάρει!»        

Έκανε ονομαστική αναφορά- με αλφαβητική σειρά- στους γιατρούς (όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς), οι οποίοι υπηρέτησαν  στο νησί  μας, στο οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο που επέλεξε.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην έκδοση του βιβλίου του, εκθειάζοντας ιδιαιτέρως τη συμβολή του κ. Κυριάκου Χατζηδάκη, μέσα από τα Αρχεία της Δημογεροντίας.

Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση.

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s