hopegenesis-1Mε απώτερο στόχο να συμβάλει στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, χειρουργός Δρ. Στέφανος Χανδακάς, ανακοινώνει την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, με σκοπό να συνδράμει στην επίλυση του μείζονος θέματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Η HOPEgenesis προσφέρει αφιλοκερδώς σε γυναίκες που ζουν σε απομονωμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, την πλήρη κάλυψη των αναγκών από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και τον τοκετό.

Την 1η Δεκεμβρίου 2016  γεννήθηκε το πρώτο παιδί της HOPEgenesis και κατάγεται από το ακριτικό νησί της Θύμαινας, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας με πληθυσμό 136 κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας εμφανίζεται εντονότερο σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Θύμαινα, καθώς οι γεννήσεις που σημειώθηκαν το 2015 ήταν μηδενικές.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί τα ακόλουθα 26 νησιά: Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνος, Κάσος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Οινούσσες, Σίκινος, Σκόπελος, Σκύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.

Κύριος στόχος είναι η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές κοινωνίες προκειμένου να διατηρηθεί, να αναβιώσει και σταδιακά να αυξηθεί ο ελληνικός πληθυσμός.

14572420_1812610989028482_5371606000833462870_n

Η Ψέριμος αποτελείται από έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό με λιγότερους από 100 κατοίκους. Κατά την τελευταία απογραφή, δεν είχε σημειωθεί καμία γέννηση

Σχετικά με την ίδρυση της HOPEgenesis ο δρ Χανδακάς δηλώνει: «Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, το οποίο επιδεινώθηκε το 2008, μετά την οικονομική κρίση, τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Οι δείκτες της EUROSTAT αναφέρουν ότι το 2050 ο αριθμός των Ελλήνων θα είναι περίπου 6 εκατομμύρια. Η HOPEgenesis ελπίζει, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι, να ξεκινήσει μία διαδικασία, μία προσπάθεια μέσω της οποίας θα ανατραπεί σταδιακά το κλίμα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας ενώ απώτερος στόχος είναι οι λειτουργίες της HOPEgenesis να δώσουν έναυσμα για να οργανωθεί μια εθνική καμπάνια που θα οδηγήσει στη λύση αυτού του προβλήματος».

Η HOPEgenesis καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής της γυναίκας της HOPE και συνοδού, προκειμένου να γίνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθείται από την ομάδα συνεργαζόμενων μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννήσει ασφαλώς σε μαιευτήριο της Αθήνας.

Όσον αφορά στην Κάλυμνο στο εν λόγω πρόγραμμα δράσης της HOPEgenesis εντάσσονται οι γυναίκες που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο το τρίτο τους παιδί.

 Λίγα λόγια για τον ιδρυτή της HOPEgenesis και τα ιδρυτικά της μέλη:

giatrosΟ ιδρυτής της HOPEgenesis, Δρ. Στέφανος Χανδακάς είναι απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας το 2001 (NHS). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και πρώην πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας της Ατλάντα του 1996. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ «Ομάδα Αιγαίου» παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά νησιά. Τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης προέρχονται από το χώρο της υγείας, της επικοινωνίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού, με τη σημαντική συμβολή μιας μεγάλης ομάδας γυναικολόγων, μαιών καθώς και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν στους παρακάτω συνδέσμους:

www.hopegenesis.org 

videohttps://www.youtube.com/watch?v=fvwlET8Icec 

καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πηγή:tanea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s