σχ..PNGΤο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για 2η φορά στα Βόρεια Δωδεκάνησα με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ) ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2017.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές, η επιτροπή του διαγωνισμού και οι επιτηρητές-αξιολογητές.

Συμμετείχαν συνολικά 33 μαθητές από όλα τα Γενικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου.  Όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος, γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες και από την πειραματική σκοπιά. Διαγωνίστηκαν σε τριμελείς ομάδες, ενθαρρύνοντας την συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

sx-1Η τελική κατάταξη των τριών ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

Σχολείο – ομάδα βαθμολογία
1η θέση 1ο Γενικό Λύκειο Κω “Ιπποκράτειο” – 1η ομάδα
(Κοκκινοβασίλης Χρήστος, Παπαδάκη Αικατερίνη – Μαρία, Παπαγεωργίου Βασίλειος)
274/300
2η θέση 2ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου – 1η ομάδα
(Λαζαρής Στέλιος, Παντελής Γεώργιος, Φραζή Μαρία)
266/300
3η θέση 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου – 1η ομάδα
(Σβύνος Αντώνης, Ρέβελας Δημήτρης, Ρούσσος Ιπποκράτης)
239/300

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω.

fys-2Οι δύο πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν, θα εκπροσωπήσουν την περιοχή μας στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2017, και θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. της Νότιας Ελλάδας. Από τον τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί η μία τριμελής ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας, στην 15ηΕυρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.

Και δυο λόγια για το περιεχόμενο και τους στόχους του διαγωνισμού.

thumbnail_euso_17-040Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad, EUSO (www.euso.ie) και στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στον διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα συμμετέχουν  τριμελείς ομάδες  μαθητών  ηλικίας  το  πολύ  17  χρονών  (μαθητές  Α ́  και  Β ́  τάξης  Λυκείου),  που  ο  καθένας  έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική – Χημεία- Βιολογία), από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα , δηλαδή στην επίλυση προβλημάτων  με  τη  διεξαγωγή  πειραματικών  μετρήσεων με χρήση πειραματικής διάταξης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών διαγωνίζεται σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών 

Παπαδάκης Γιάννης, φυσικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s