OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην παραγωγή ενός CD με Κάλαντα της Καλύμνου προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Παραρτήματος Καλύμνου του Λυκείου Ελληνίδων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ευχή και ελπίδα του ΛΕΚ το CD να φτάσει σε κάθε καλύμνικο σπίτι και να αγγίξει τις καρδιές όλων των Καλυμνίων όπου γης, θυμίζοντάς στους παλαιότερους και μαθαίνοντας στους νεότερους τους θησαυρούς της καλύμνικης παράδοσης  που κρύβουν τα παραδοσιακά κάλαντα.

Το Σωματείο έχει αρχίσει μάλιστα να αποστέλλει αντίτυπα του ψηφιακού δίσκου στις καλύμνικες κοινότητες του εξωτερικού, αλλά και στα σχολεία του νησιού «για να βοηθήσει στους δασκάλους και στους καθηγητές της μουσικής να διδάξουν τα παραδοσιακά μας Κάλαντα και να ανακόψουν τη μαζική «εισβολή» των ξενόφερτων».

Όπως σημειώνει στο έντυπο που συνοδεύει το cd η πρόεδρος του ΛΕΚ κ. Καλλιόπη Μαύρου «τα κάλαντα είναι ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ανήκουν στην ομάδα των «αγερμικών» τραγουδιών, δηλαδή αυτών που τραγουδάμε σε έθιμα στον κύκλο του χρόνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Άγιος Βασίλης έρσεται πάνω ‘που το Μαράσι», (Αρχείο Μ. Τρικοίλη)

Η αστείρευτη ποιητική δημιουργία του λαού μας κληροδότησε Καλάντα που οφείλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να μεταφέρουμε στις επερχόμενες γενιές. Τα Παραδοσιακά μας Κάλαντα κρύβουν θησαυρούς της ελληνικής Παράδοσης. Μας διηγούνται τις ιστορίες του Ευαγγελίου, μας δίνουν πληροφορίες για ήθη και διατροφικές συνήθειες, ακόμη και στοιχεία των κοινωνικών εξελίξεων, π.χ. από τη μια Κάλαντα με ντοπιολαλιά κι από την άλλη «λόγια».

Μας γνωρίζουν πολλά στοιχεία της λαϊκής λατρείας, που μας παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με τα άλλα τραγούδια της λαϊκής μας Παράδοσης, γεγονός που φανερώνει τη συνέχεια της ύπαρξης του ελληνικού λαού σ’ αυτό το χώρο. Στα Κάλαντα βλέπουμε στενή σχέση του θρησκευόμενου με τις γιορτινές μέρες.

Υπάρχουν διάλογοι, όπως τους έπλασε στη φαντασία του ο ανώνυμος λαϊκός ποιητής και ο λαός τα «ζει». Ήδη από την εποχή του Ομήρου ο ελληνικός κόσμος ήθελε να προσδίδει στη θεότητα ανθρώπινες συνήθειες, να φέρει το Θεό κοντά του, στα δικά του μέτρα, π.χ. Στον Αη  Βασίλης: Κάτσε να φας κάτσε να πιεις.

Η παραγωγή αυτή ελπίζω να φτάσει σε κάθε καλύμνικο σπίτι –και στις καρδιές μας- και να απολαμβάνουμε το άκουσμα των τοπικών μας Καλάντων τις Άγιες μέρες της Ορθόδοξης πίστης μας».

Στο cd τραγουδούν μέλη της Ομάδας Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λ.Ε.Κ. και παιδιά των παιδικών χορευτικών ομάδων.

Παίζουν οι μουσικοί: Mανόλης Φράγκος, βιολί και Καραφύλλης Γιώργος ,λαούτο
Ηχολήπτης: Καμπούρης Γιώργος
Μίξη ήχου: Ρούσσος Γιώργος, ηχολήπτης
Έρευνα, διδασκαλία των Καλάντων, επιμέλεια των κειμένων και των  σχολίων: Καλλιόπη Ι. Μαύρου
Την παραγωγή του CD στην Αθήνα επιμελήθηκε ο Μανόλης Καρπάθιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του CD θα γίνει την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου Αι Μούσαι, στο πλαίσιο της γιορταστικής κοπής της πίτας του ΛΕΚ. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και βράβευση πέντε μελών του ΛΕΚ που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο πολιτιστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό.

lykeio-ellinidon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s