thumbnail_15725583_1207150986036255_555952651_oΜια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει λανθασμένα ταυτίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με την ευκαιρία για δωρεάν διακοπές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τόσο για μαθητές/ φοιτητές όσο και για εκπαιδευτικούς. Το Erasmus+ χρηματοδοτεί τη μετακίνηση εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών σε ιδρύματα του εξωτερικού, δεν είναι όμως (μόνο) αυτό. Αποσκοπεί στο άνοιγμα του σχολείου προς τα έξω, στην τοπική κοινωνία, σε εθνικό ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο, μέσω ποικίλων δράσεων.

Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας. Το 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου και συγκεκριμένα παιδιά της ομάδας του έργου i-DEAL του προγράμματος Erasmus+ διοργάνωσαν μια συναυλία για την ανοχή στη διαφορετικότητα, για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα πλαίσια της δημιουργίας μιας «ομάδας πίεσης» (pressure group) που θα προβάλλει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και θα έχει στόχο τον προβληματισμό της ευρύτερης κοινωνίας. Τρία παιδιά (Μαριανίκη Πετράκη, Αγάπη Σδρέγα, Χαρούλα Μίχα) από το σχολείο μας συμμετέχουν στην ομάδα πίεσης «PAR», η οποία στοχεύει στο να αναδείξει θέματα που άπτονται πτυχών κοινωνικού αποκλεισμού.

thumbnail_15595706_1207142889370398_647043508_oΗ συναυλία διοργανώθηκε αποκλειστικά από τα ίδια τα παιδιά. Γενική συντονίστρια ήταν η μαθήτρια Μαριανίκη Πετράκη η οποία αναζήτησε χορηγούς (Halikos group) για την έκδοση των αφισών, κινητοποίησε μαθητές του σχολείου μας, όρισε τους/ τις νεαρούς/-ές καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου στην πλατεία Χριστού στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καλυμνίων.

Παρά το διαπεραστικό κρύο, όσοι παρακολουθήσαμε τη συναυλία αποζημιωθήκαμε υπέρ το δέον και θαυμάσαμε τα πολλά νέα μουσικά ταλέντα που υπάρχουν στο νησί μας. Τη συναυλία άνοιξε η μαθήτρια του 1ου ΓΕ.Λ., Σταματία Κλειδομύτη, με το τραγούδι «Don’t let them tell you who you are» που έγραψε η ίδια (στίχους και μουσική!) αποκλειστικά για την εκδήλωση. Ακολούθησαν οι μαθήτριες του 1ου ΓΕ.Λ., Κατερίνα Χριστοδούλου, Κασσιανή Τσουνιά, Κατερίνα Θεοφιλίδη, Κατερίνα Κουφού, με την εκτέλεση γνωστών αγγλόφωνων τραγουδιών.

Η συναυλία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Refusion του 2ου ΓΕ.Λ. Καλύμνου. Το συγκρότημα απαρτίζεται από τους: Μαρία Φραζή, Γιώργο Καραγεωργίου, Μιχάλη Καραφύλλη, Νικόλα Λισγάρη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα παιδιά του 2ου ΓΕ.Λ. για την προθυμία να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και το χρόνο που αφιέρωσαν παρόλο που είναι τελειόφοιτοι μαθητές. Θερμές ευχαριστίες στη διεύθυνση του 2ου ΓΕ.Λ. για τη συνεργασία και ευχόμαστε τέτοιου είδους δράσεις να επαναληφθούν μελλοντικά˙ στις μαθήτριες του 1ου ΓΕ.Λ. που συμμετείχαν στην εκδήλωση˙ στον χορηγό Halikos group˙ στον μαθητή του 1ου ΓΕ.Λ., Σακελλάρη Τρικοίλη, για τη φωτογράφηση των καλλιτεχνών˙ στους γονείς όλων των παιδιών˙ και, τέλος, στο τολμηρό κοινό που αψήφησε τον άσχημο καιρό για να ενισχύσει τα παιδιά στην αξιόλογη προσπάθειά τους.

Ειρήνη Πουγούνια

 

One response »

  1. Ο/Η Γιώργος Α Ρούσσος λέει:

    Υπάρχει ίσως κάποιο video από την συναυλία?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s