%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bfΤο 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το πρώτο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσης εκπαίδευσης που στα χρονικά του θεσμού Erasmus+ στην Ελλάδα αποτελεί σχολείο υποδοχής και αποστολής μαθητών και εκπαιδευτικών σε δράσεις μακροχρόνιας κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, στην αρχή της περασμένης σχολικής χρονιάς η κυρία Noemi Bacci, καθηγήτρια Αγγλικών από το Istituto Rizza των Συρακουσών, επισκέφθηκε το νησί μας για να διδάξει για δύο μήνες˙ το ίδιο έπραξε κατά τη φετινή σχολική χρονιά ο κύριος Clodomiro Angotta, χημικός, από το ίδιο σχολείο αποστολής. Τον Απρίλιο του 2017 θα υποδεχθούμε την κυρία Bärbel Fünfe, καθηγήτρια ξένων γλωσσών από το σχολείο FriedrichEngelsGymnasium της πόλης Senftenberg. Ευχής έργο είναι η ίδια δυνατότητα να δίδεται και για τους έλληνες εκπαιδευτικούς, καθώς η βούληση εκ μέρους των εκπαιδευτικών υπάρχει, τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν εγκριθεί αλλά εκκρεμεί το νομοθετικό πλαίσιο εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας που να προνοεί για μια τέτοιου είδους μετακίνηση εκπαιδευτικών.

Εκτός από εκπαιδευτικούς, το φετινό φθινόπωρο φιλοξενήσαμε μια μαθήτρια από το σχολείο FriedrichEngelsGymnasium της πόλης Senftenberg, τη Lisa Liehmann, τελειόφοιτη με κατεύθυνση τα θετικά μαθήματα. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο σύντομα η Λίζα προσαρμόστηκε τόσο στο σχολικό πρόγραμμα όσο και στον ελληνικό τρόπο ζωής. Έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις, πράγμα που το αποδεικνύει το συγκινητικό της άρθρο που ακολουθεί (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να το διαβάσετε).

Από ελληνικής πλευράς και από τις 9 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, Γιάννης Χαλκίτης και Μανώλης Πολιάς, και οι μαθητές της Β’ Λυκείου, Κατερίνα Κουτρούλλη και Νικήτας Μαρίνος, συνέχισαν την εκπαίδευσή τους στο σχολείο Lycée Jeanne dArc στην πόλη Mulhouse της Γαλλίας. Το ίδιο ίσχυσε για τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Κασσιανή Τσουνιά, από τις 30 Αυγούστου 2016. Τα παιδιά μας γύρισαν ωριμότερα, πλήρεις όμορφων εικόνων και εντυπώσεων από την παραμονή τους στη γαλλική πόλη και τη φοίτηση τους στο γαλλικό σχολείο έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με συμμαθητές και συμμαθήτριες τους.

12065734_853914344707425_4853231342142177147_nΤο Υπουργείο Παιδείας, παρά την απουσία θεσμικού πλαισίου για τις περιπτώσεις μακροχρόνιας κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ενέκρινε την μετακίνηση των μαθητών αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τη χώρα. Της αναχώρησης των μαθητών στη Γαλλία προηγήθηκε προπαρασκευαστικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Διεύθυνση ειδικών προγραμμάτων διεθνών υποτροφιών – τμήμα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης – τομέας σχολικής εκπαίδευσης). Ομιλήτριες ήταν η κυρία Βίκυ Μουχτούρη, εκπαιδεύτρια διαπολιτισμικής αφύπνισης και διαπολιτισμικών σχέσεων του Γαλλικού ινστιτούτου και η κυρία Μπέτυ Σιαφάκα, ψυχολόγος της ΑμΚΕ Ίασις. Το σεμινάριο απευθυνόταν αποκλειστικά στους μαθητές για να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι και την παραμονή τους στην ξένη χώρα. Συγκεκριμένα, θίχτηκαν θέματα ουσιαστικά, όπως: το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, διαπολιτισμική προσέγγιση, κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, διαχείριση άγχους, εξοικείωση στη μεγαλούπολη, διαφορές και συνύπαρξη.

Ως σχολείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ομιλήτριες, κ. Βίκυ Μουχτούρη και κ. Μπέτυ Σιαφάκα, για την προετοιμασία των μαθητών μας˙ τις υπευθύνους του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), κυρίες Μαρία Νικητάκη, Ρένα Ντρούτσα, Μαρία Ξαρχουλάκου, για τη συνεργασία, τη διοργάνωση του σεμιναρίου, το χρόνο και την αγάπη τους˙ τη συντονίστρια για το γαλλικό σχολείο, κ. Elisabeth Lemay˙ τους εκπαιδευτικούς του γαλλικού σχολείου˙ τις οικογένειες που φιλοξένησαν αφιλοκερδώς τους Έλληνες μαθητές στη Γαλλία˙ την κ. Πόπη Κωλέττη-Χαραμή για τη γλωσσική προετοιμασία των παιδιών˙ τις οικογένειες των μαθητών μας για την εμπιστοσύνη αλλά και τη στήριξη στο πρόγραμμα και την όλη προσπάθεια που καταβάλλει το σχολείο μας.

Ελπίζουμε το παράδειγμά μας να ακολουθήσουν και άλλα σχολεία της ελληνικής επικράτειας καθώς το Erasmus+ αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεφύγει το σχολείο από την εσωστρέφειά του, ανοίγει ορίζοντες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, συχνά αλλάζει ζωές.

 

One response »

  1. Ο/Η Βιβή Γεωργοπούλου λέει:

    Να συμπληρωθεί ότι τη συγκεκριμένη σειρά δράσεων εμπνεύστηκε, υλοποιεί και συντονίζει με αρτιότητα η Dr. Ειρήνη Πουγούνια σε συνεργασία με τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές, γονείς και καθηγητές! Και εις ανώτερα!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s