themelaros-744x558Τη στήριξη του περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων ζητά ο έπαρχος  Καλύμνου-Λέρου Γιάννης Θεμέλαρος, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έπαρχοι στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Μάλιστα όπως επισημαίνει σε σχετική του επιστολή στο σώμα και η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο τη Δευτέρα, οι έπαρχοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι δυσχέρειες στη λειτουργία των υπηρεσιών, οι δημοσιονομικές δυσκολίες, και η νομοθεσία δημιουργούν προβλήματα με πολλές επιπτώσεις.

Η επιστολή του κ. Θεμέλαρου έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και  κύριοι συνάδελφοι , Η σημερινή μου  παρέμβαση αφορά στα προβλήματα   λειτουργίας που αντιμετωπίζουμε ως Έπαρχοι κατά την άσκηση των καθηκόντων μας .Ήδη από το πρώτο διάστημα της θητείας μας , είχαμε εντοπίσει τις δυσκολίες και καταθέσαμε στον κ. Περιφερειάρχη μια επιστολή στην οποία αναφερόμαστε σε αυτές . Σήμερα επανερχόμαστε για το ίδιο θέμα καθώς έχουμε οι περισσότεροι από εμάς φθάσει σε οριακό σημείο.

Όπως γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, οι  Περιφερειακές Ενότητες  των οποίων την ευθύνη έχουμε ως αιρετοί Έπαρχοι, περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός νησιά . Στη δική μου περίπτωση για παράδειγμα η Π.Ε. Καλύμνου, περιλαμβάνει 13 κατοικημένα νησιά.

Οι Έπαρχοι  είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται συχνά,  να ενημερώνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε νησί, να παρακολουθούν την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων  της Περιφέρειας, να εκπροσωπούν την Περιφέρεια σε συνέδρια , εκδηλώσεις, επισκέψεις πολιτικών προσώπων  κλπ .

Επίσης έχουν στην ευθύνη τους ως πολιτικοί προϊστάμενοι τις υπηρεσίες που λειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, πρώην Επαρχείο, με αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί από τον Περιφερειάρχη.

Στα περισσότερα Επαρχεία , δεν λειτουργούν σωστά κάποιες από τις απολύτως απαραίτητες  υπηρεσίες, είναι υποστελεχωμένες, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν περιοδικά αφού  λείπουν βασικές ειδικότητες. Θα αναφερθώ και πάλι στο δικό μας παράδειγμα, που γνωρίζω καλύτερα , ξέρω όμως ότι και στα άλλα Επαρχεία η κατάσταση είναι περίπου ίδια.

Σε εμάς  λοιπόν  δεν λειτουργεί το Τμήμα Δημόσιας Υγείας  εδώ και ενάμιση περίπου  χρόνο καθώς δεν υπάρχει επόπτης δημόσιας υγείας, δεν λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας εδώ και ένα χρόνο καθώς η κοινωνική λειτουργός πήρε άδεια για να γεννήσει και δεν υπάρχει αντικαταστάτης και  το Τμήμα Κτηνιατρικής λειτουργεί, όταν το Υπουργείο εγκρίνει την πρόσληψη με 8μηνη σύμβαση ενός κτηνιάτρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌπως εύκολα γίνεται αντιληπτό απαιτείται πολύς  χρόνος, θα ’λεγα αποκλειστική απασχόληση, για την άσκηση των καθηκόντων μας .Όσοι μάλιστα από εμάς είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουμε μεγάλη δυσκολία να ασκήσουμε το επάγγελμα μας , από το οποίο βιοποριζόμαστε.

Όταν αποφασίσουμε να μετακινηθούμε  για να λύσουμε θέματα των νησιών που τρέχουν και δεν μπορούν να περιμένουν ,  πρέπει  πρώτα να υποβάλλουμε αίτημα στην  οικονομική επιτροπή (καινούργια οδηγία αυτή). Η οικονομική επιτροπή, σημειωτέον ότι  συνεδριάζει κάθε δέκα με δεκαπέντε  μέρες περίπου.

Αφού εγκρίνει  τη μετακίνηση , πρέπει να αναρτηθεί η απόφασή της στη διαύγεια και ακολούθως να έχουμε το δικαίωμα να μετακινηθούμε. Για τη μετακίνηση μας,   πρέπει και να επιλέξουμε το προσφορότερο  και οικονομικότερο μέσο, γιατί αν υπάρχει πλοίο και μεις έχουμε την ιδέα να πάρουμε το αεροπλάνο ,  ώστε να κερδίσουμε πολύτιμο  χρόνο, πρέπει να δικαιολογήσουμε αυτή την απόφασή μας και φυσικά το όφελος από τον χρόνο που κερδίσαμε δεν προσμετράται. Σε διαφορετική περίπτωση   θα επιβαρυνθούμε τη διαφορά.

Επίσης πρέπει να δικαιολογήσουμε πειστικά , για πιο λόγο θέλουμε να μετακινηθούμε, αλλιώς η μετακίνηση μας θα απορριφθεί και δεν θα αποζημιωθούμε. Έχουμε φθάσει στο σημείο να ελεγχόμαστε γιατί προσπαθούμε σε βάρος της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής μας ζωής να προσφέρουμε κάποιο έργο από τη θέση που μας εξέλεξαν οι συμπολίτες μας να είμαστε.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό της πενιχρής  αποζημίωσης μας με την οποία πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα παράστασης, όπως είναι η φιλοξενία  επισήμων προσώπων, οι μετακινήσεις που δεν εγκρίνονται, τα τηλεφωνικά τέλη που δεν καλύπτονται και τα χαμένα μεροκάματα, όσοι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε το επάγγελμα μας.

Όσοι από μας δεν έχουν κάποια ασφάλιση δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ο χρόνος της θητείας δεν είναι καν συντάξιμος. Κάτι πρέπει να γίνει γιαυτό και θέλουμε την παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τα αρμόδια Υπουργεία. Αναγνωρίζουμε ότι είναι περίοδος ισχνών αγελάδων , όμως ο αριθμός των Επάρχων είναι μικρός και  το κόστος δεν είναι αξιόλογο , ενώ είναι  προϋπόθεση για την υποστήριξη της λειτουργίας μας .

Μετά τα παραπάνω και συνοψίζοντας , οι προτάσεις μας για την εύρυθμη  και αποδοτικότερη λειτουργία των Περιφερειακών μας ενοτήτων , για τις οποίες ζητάμε τη στήριξη του Περιφερειάρχη  και Περιφερειακού μας Συμβουλίου, είναι οι εξής :

-Παρέμβαση στα αρμόδια όργανα του Κράτους, για ενίσχυση του θεσμού του Επάρχου με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων  θεσμικά αλλά και σε συνεννόηση   και συνεργασία με την περιφερειακή αρχή και τις υπηρεσίες της έδρας.

-Ενίσχυση κατά προτεραιότητα με προσωπικό  των Περιφερειακών μας Ενοτήτων , ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες τους και να ανταποκρίνονται  με επάρκεια  στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους ως αυτοδιοικητικός θεσμός.

-Άμβλυνση  των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι Έπαρχοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με την :

α. Αύξηση της προβλεπόμενης αποζημίωσης  τους , ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους, ιδίως στις περιπτώσεις που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δυσκολεύονται να ασκήσουν το επάγγελμα τους και κάλυψη όλων  των δαπανών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των καθηκόντων τους, μετακινήσεις , διανυκτερεύσεις , τηλεφωνικά τέλη .

β. Αναγνώριση του χρόνου της θητείας τους, ως συντάξιμου  εφόσον το επιθυμούν και   γ. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εφόσον δεν καλύπτονται από κάποιο ταμείο.
δ. Αύξηση των επιτρεπόμενων  ημερών μετακίνησης από 60 σε 120.

Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον και την τεράστια επιθυμία όλων σας  να πάει καλά η Περιφέρεια μας και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες που εναπόθεσαν σε μας οι πολίτες των νησιών μας. Πιστεύουμε ότι λόγω του φόρτου εργασίας κάποια πράγματα δεν γίνονται αντιληπτά ή δεν αξιολογούνται επαρκώς . Νομίζουμε ότι σήμερα εκθέσαμε με σαφήνεια τα προβλήματα μας και αναμένουμε σύντομα κάτι να αλλάξει, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».

Πηγή: Rodiaki.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s