dsc0895011Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έναρξη της Τάξης Μαθητείας, που αφορά τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν άμεσα στα ΕΠΑ.Λ. αποφοίτησής τους για να υποβάλουν αιτήσεις προεγγραφής μέχρι την Τετάρτη  22-02-2017  εφόσον πληρούν και τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις:

 1. Δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας,
 2. Βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και
 3. Τέλος είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4186/2013 και του Ν. 3475/2006 της   ειδικότητας : α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι τρείς (3) στον Δήμο Καλυμνίων.

Στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας» στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητεία) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας», έχει το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, στο οποίο θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες). Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας και πριν την συμμετοχή σε εξετάσεις Πιστοποίησης κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν: Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Ε.Κ. Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες για 9 μήνες.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων της Τάξης Μαθητείας ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€) δηλαδή 17,12€. Τα 6,12€ της αποζημίωσης, καθώς και οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές, θα καταβάλλονται μηνιαίως από την επιχείρηση, όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας − Μαθητεία στον εργασιακό χώρο».

Τα υπόλοιπα 11€ της αποζημίωσης θα καταβάλλονται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητείας στον εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Την χρονιά που διανύουμε το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά από τη επόμενη χρονιά 2107-18  το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες τις ειδικότητες και για όλους τους απόφοιτους.

Συνοδευτικά έγγραφα – δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

 1. A) Φωτοαντίγραφα των:
 2. απολυτηρίου ΕΠΑΛ και
 3. πτυχίου ΕΠΑΛ
 4. ταυτότητας
 5. αποδεικτικού ΑΜΚΑ
 6. αποδεικτικού ΑΦΜ
 7. βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από οικείο Ο.Τ.Α.
 8. εγγραφή στον ΟΑΕΔ

Σημείωση: Ο υποψήφιος μαθητευόμενος δεν υποχρεούται να έχει κάρτα ανεργίας όταν καταθέτει την αίτηση συμμετοχής, αλλά είναι απαραίτητο να την κατέχει για να εγγραφεί στο τμήμα μαθητείας.

 1. B) Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στα συνοδευτικά έγγραφα είναι αληθή.

Έχεις αποφοιτήσει από το ΕΠΑΛ Θέλεις να αποκτήσεις  Επαγγελματική Εμπειρία ; Γράψου στην Τάξη Μαθητείας! –  Όσοι απόφοιτοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ.  Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22430 29600.    

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΙΑΚΩΒΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                                     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s