17190884_1464442620255989_7510473795561350223_nΑπό κόσμο κατακλύστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου το αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» του Καλύμνιου συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη.

Πολιτικοί, δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθος αναγνωστών που ταξίδεψαν από τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Αθήνα, την Κρήτη, την Καλαμάτα, την Κοζάνη, την Καβάλα και αλλού, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Μουσείου.

17201441_1464443000255951_8612267596194831127_nO πρώτος ομιλητής, ο κ. Ιωάννης Καζάζης, ομ. Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υποστήριξε πως δεν πρόκειται για ένα καθαρόαιμο μυθιστόρημα, αλλά για σύγγραμμα, επιχειρηματολογώντας σχετικά και αναλύοντας τα κεφάλαια του βιβλίου.

«Ο Στέλιος Χαλκίτης καταγγέλλει και φιλοσοφεί» σημείωσε αμέσως μετά η κ. Ζαΐρα Παπαληγούρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και αναφερόμενη στα θέματα που θίγει το βιβλίο στάθηκε κυρίως στην υποκριτική στάση της εκκλησίας σε διάφορα ζητήματα, αλλά και στη στάση της κοινωνίας απέναντι σε πρόσωπα με κάποια προβλήματα.

Την φράση του Φραντς Κάφκα «τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας»  επικαλέστηκε στην ομιλία της η κ. Ευγενία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων – Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Φορολογικού Δικαίου της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών, τονίζοντας πως «τέτοιο είναι και το βιβλίο του Στέλιου Χαλκίτη».

17156167_1464442933589291_6933579481758931372_nΗ τέταρτη ομιλήτρια, η εικαστικός κ. Μαρία Κομπατσιάρη, χαρακτήρισε τον συγγραφέα μύστη και κοινωνό της συμπαντικής αλήθειας την οποία με τρόπο μαγικό, μοναδικό επιθυμεί να παρουσιάσει στον κόσμο.«Σαν προσωπική προσφορά του στην κοινωνία μας, θα μπορούσαμε μόνο να εκλάβουμε την εναντίωσή του στο πρέπον και την πίστη του στο ουσιώδες και διαρκές» είπε, για να προσθέσει: «Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οι άνθρωποι θεωρούν μέγιστη μάστιγα μια οικονομική καταστροφή, εκείνος προσπαθεί να μας κατευθύνει προς την οδό της αλήθειας, της ουσίας, στην εναντίωση της πραγματικής καταστροφής μας που είναι η απώλεια του υψίστου νοήματος και σκοπού της ύπαρξής μας».

Τέλος παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας αποκάλυψε στο κοινό τον βασικό λόγο που τον εξώθησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου που δεν ήταν άλλος από τη φιλία του με έναν ιερέα του νησιού του, έναν ιδιαίτερα καλλιεργημένο άνθρωπο με αξιόλογες σπουδές, ο οποίος είχε οικοδομήσει την φιλοσοφική του ανθρωπολογία πάνω στη βάση προσφοράς στον συνάνθρωπο. “Για μένα φιλία είναι ειδικά συναισθήματα και πράξεις. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που έκανα για τον φίλο μου είναι μια πράξη γι’ αυτή την εμβληματική προσωπικότητα» υπογράμμισε ο κ. Χαλκίτης.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, Φιλόλογος – πρ. Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s