ekthesi-1.PNGΓράφει ο Παναγιώτης Γιαμαίος*

Ο φετινός εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό στο νησί μας πέρασε στην ιστορία  ως ο λαμπρότερος μετά τον ιστορικό, τον δακρύβρεχτο, αναστάσιμο και μοναδικό, εκείνο της 7ης Μαρτίου του 1948.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, προσέδωσε τη δέουσα λαμπρότητα, κινητοποιώντας σύμπασες τις τοπικές συλλογικότητες στην προετοιμασία και οργάνωση της επίσκεψης του πρώτου πολίτη της χώρας.

Το αποτέλεσμα ήταν άριστο κι όλα …πήγαν κατ’ ευχήν. Κατά γενική ομολογία, όλα τα μέρη του προγράμματος ακούμπησαν οργανωτικά το τέλειο, με αποτέλεσμα να φύγει απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος ο υψηλός προσκεκλημένος.

Σύμπας ο λαός της Καλύμνου και της Ψερίμου υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, αγάπη,  θέρμη και περηφάνια τον κ. Παυλόπουλο, στον οποίο μετάγγισε δύναμη και αισιοδοξία. Αλλά κι εκείνος, με τις δηλώσεις του και με την εμπνευσμένη ομιλία του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Καλύμνου, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, τόνωσε το ηθικό και ενίσχυσε το φρόνημα των ακριτών των δύο νησιών.

Ο Μητροπολιτικός μας Ναός του Σωτήρος Χριστού έζησε μεγάλες στιγμές. Σπάνια τελούνται δοξολογίες αυτής της λάμψης κι αυτής της ιστορικής βαρύτητας. Eξαιρετικός και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθηγητή φιλόλογο κ. Ποθητό Μαγκούλια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ παρέλαση είναι βέβαιο ότι ήταν μακράν η καλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στο νησί. Όλα τα τμήματα: Λυκείου Ελληνίδων, αθλητικά, προσκόπων, σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Φάνηκε ότι έγινε πολλή δουλειά απ’ όλους κι έτσι  το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Οι διμοιρίες του στρατού ξηράς, του ναυτικού αλλά και των δικών μας, των εφέδρων, εκτίναξαν τον εθνικό παλμό στα ύψη, γεννώντας παραλήρημα ενθουσιασμού στις χιλιάδες των Καλυμνίων.

Η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του νησιού μας, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, κατεγράφη κι αυτή στην τοπική ιστορία. Η προσφώνηση του δημάρχου κ. Γιάννη Γαλουζή, η ανάγνωση του Πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου  από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ψαρά, η προσφορά των δώρων και, κυρίως, η αντιφώνηση του κ. Προέδρου περιποιούν τιμή στον ιστορικό αυτό βράχο.

Η επίσκεψη του Προέδρου στην Ψέριμο είχε κι αυτή την αξία της και έστειλε  μηνύματα  προς τη γείτονα, σαφή και αποφασιστικά. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μετά την επίσκεψη αυτή θορυβώδεις μεν, φαιδρές και ανιστόρητες δε. «Η Ψέριμος είναι τουρκικό νησί και κακώς την επισκέφτηκε ο Έλληνας Πρόεδρος!!!». Δήλωσαν.

Η επίσκεψη στη Μονή του οσίου Σάββα και το προσκύνημα στον τοπικό μας άγιο κατέδειξε την πίστη και το σεβασμό του ανδρός στα όσια και στα ιερά αυτού του λαού του οποίου είναι ο ανώτατος άρχων.

Το γεύμα στο ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ προσεγμένο από κάθε πλευρά και η εν γένει ατμόσφαιρα ζεστή κι ενθουσιώδης, εξέπεμπε τα γνωστά στοιχεία της καλύμνικης φιλοξενίας. Γεύσεις, αρώματα, χρώματα, ακούσματα.

Απ’ όλο αυτό το άκρως επιτυχημένο εγχείρημα βγήκε αβίαστα το συμπέρασμα: Όταν υπάρχει θέληση, συλλογική δουλειά, πειθαρχία και οργανωτικό πνεύμα, μπορούν να επιτευχθούν θαύματα.

Συγχαρητήρια πρέπουν σε όλους όσοι μόχθησαν γι’ αυτή την επιτυχία. Στον κ. δήμαρχο, στους κ. αντιδημάρχους, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στην Υπηρεσία Καθαριότητας ( καθαρίστριες-καθαριστές, βαφείς, μαραγκούς, ηλεκτρολόγους, εργάτες κλπ.). Στις υπεύθυνες του γραφείου του δημάρχου επί των τιμών κ.: Αγγελική Τρικοίλη, Νίκη Κίτσου και Καλλιόπη Μουσσά για την άψογη ετοιμασία και διεκπεραίωση του προγράμματος, στο σκέλος που ήταν εμπλεκόμενες. Στον Μητροπολίτη μας κ. Παΐσιο, στον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο πατέρα Αμφιλόχιο Σακαλλέρο και στον ιερό κλήρο. Στον άρχοντα πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Σακελλάρη Τρικοίλη και στους βοηθούς του. Στους τελετάρχες κ. Βασίλη Διακομιχάλη και κ. Γιώργο Κάππα. Στον κ. λιμενάρχη μας και στο προσωπικό του για την άψογη εικόνα και αστυνόμευση της παραλιακής. Στον κ. διοικητή του Α.Τ. Καλύμνου και στους άνδρες του για την προσφορά τους. Στην ηγεσία του τοπικού μας Στρατού – κ. Ταξίαρχο και κ. Διοικητή του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, όπως  και στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Στους εφέδρους μας με προεξάρχοντα τον πρόεδρό τους κ. Γιάννη Νομικάριο. Στη φιλαρμονική μας και τον μαέστρο της κ. Νικόλα Μαμάκα. Στο Λύκειο Ελληνίδων για την εντυπωσιακή, όπως πάντα, παρουσία του. Στα σχολεία των δύο βαθμίδων, στους προσκόπους, στα αθλητικά σωματεία. Στο Νεοκλασικό και στους κ: Μιχάλη Κυράννη και Νικόλα Κουτελλά για την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών αντικειμένων που έστησαν στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου. Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (κανάλια και εφημερίδες) που μόχθησαν για να καταγράψουν και να μας κάνουν κοινωνούς κάθε στιγμής αυτής της ιστορικής ημέρας. Σε όλους, τέλος πάντων, που έδωσαν το παρόν σ’ αυτή τη γιγαντιαία  για τα μέτρα του νησιού διοργάνωση.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στο λαό της Καλύμνου, που δήλωσε εμφατικά με την παρουσία του παρών, κατακλύζοντας την παραλιακή μας ζώνη. Ο ενθουσιασμός του, η ψυχική του ανάταση και η ζεστασιά με την οποία υποδέχτηκε τον πρώτο πολίτη της χώρας ήταν το αλάτι που χρειαζόταν για να πετύχει η απαιτητική αυτή συνταγή.

IMG_3375Να προσθέσουμε ότι τον πανηγυρικό εορτασμό της ημέρας έκλεισε το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» με την καθιερωμένη βραδινή επετειακή του εκδήλωση. Αυτή περιλάμβανε: α. Ομιλία του οικονομολόγου κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη με θέμα: «Δωδεκάνησα: Εβδομήντα χρόνια ελεύθερου βίου». Ο ομιλητής για λόγους υγείας ήταν απών και την ομιλία του διάβασε ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου κ. Γιάννης Θεοφιλίδης. β. Μουσικό μέρος από την Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Λ.Ε.Κ., υπό τη διεύθυνση της προέδρου του κ. Καλλιόπης Μαύρου. Στο πιάνο ήταν ο κ. Σωτήρης Κυπραίος, καθηγητής μουσικής, στο βιολί ο Άγγελος Κυράννης, μαθητής Λυκείου και στο λαούτο ο Σπύρος Κάππας, μαθητής Λυκείου. Να σημειώσουμε ότι τα δύο αυτά παιδιά έπαιξαν και στο τραπέζι προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι. Εκεί ομάδα χορευτών του Λ.Ε.Κ. χόρεψε τον μηχανικό, καλύμνικη σούστα και τραγούδησε τον τοπικό μας Ντιρλαντά.

Στην είσοδο του ισογείου του Αναγνωστηρίου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λειτουργούσε η έκθεση φωτογραφίας και  ιστορικών αντικειμένων, την επιμέλεια της οποίας είχαν οι κ.: Μιχάλης Κυράννης και Νικόλας Κουτελλάς από το Νεοκλασικό. Το πρωί ένιωσε πολύ μεγάλη συγκίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν πήρε στα χέρια του την πένα με την οποία υπεγράφη το 1920 η Συνθήκη των Σεβρών από τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Εξάλλου, το ομολόγησε στις δηλώσεις του που ακολούθησαν.

Έτσι έκλεισε η ιστορική αυτή ημέρα για την Κάλυμνο. Η 7η Μαρτίου 2017.

 *Ο Παναγιώτης Γιαμαίος είναι πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s