ntr-1021x580

Ο Νικόλας Τρικοίλης στα μεταπολεμικά χρόνια

Στα μαύρα χρόνια της κατοχής ο Γιώργος Ν. Τρικοίλης και ο Νικόλας Δ. Τρικοίλης, έκαναν με τα καΐκια τους παράτολμα δρομολόγια κάτω από τη μύτη των κατακτητών. Το ένα καΐκι το έλεγαν «Αστραπή» και το άλλο «Παλαμίδα» (οι Εγγλέζοι το έλεγαν και «Δελφίνι»).

Την ιστορία αυτή μας μετέφεραν, αφού οι καπεταναίοι δεν βρίσκονται στη ζωή, ο ανιψιός τους Νικόλας Τρικοίλης, μόνιμος κάτοικος Ψερίμου, όπως και ο εγγονός του Νικόλα Δ. Τρικοίλη, Γιάννης Τρικοίλης, τους οποίους το www.ert.gr ευχαριστεί θερμά.

pserimos5.png

φωτο: tripinview.com

Επιστρέφουμε στο έργο των Τρικοίληδων, που ο Νικόλας είχε το παρατσούκλι «χοντρόκωλος» και ο Γιώργος το παρατσούκλι «Πουλάρι».

Οι Ιταλοί τους έδιναν άδεια μόνο για δρομολόγιο – ημερήσιο έως την Κάλυμνο. Παράτολμοι οι Τρικοίληδες ταξίδευαν και τις νύχτες μέχρι τα τουρκικά παράλια, το Μποντρούμ – την Αλικαρνασσό – πήγαιναν κόσμο που ήθελε να διαφύγει, μετέφεραν τρόφιμα για τους πεινασμένους νησιώτες, μετέφεραν μηνύματα και πληροφορίες κατασκοπείας.

Πήγαιναν στην Τουρκία πρόσφυγες και από εκεί έφεραν κομάντος για αποστολές. Ήταν κάτι παραπάνω από βαρκάρηδες, ήταν ενεργό κύτταρο αντίστασης στα νερά του Αιγαίου και στη μικρή αλλά περήφανη Ψέριμο. Συχνά άλλαζαν ονόματα και χρώματα στα καΐκια τους για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους.

bodrum.jpg

Αλικαρνασσός

Ο Νικόλας Τρικοίλης έγινε αντιληπτός από τους Ιταλούς και αναγκάστηκε να δραπετεύσει με την οικογένειά του στην Αλικαρνασσό, όπου και έμεινε μέχρι τη λήξη του πολέμου.

pserimos2-1021x576.pngΑρχικά συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Ιταλούς στην Κάλυμνο, κατάφερε να τους ξεγελάσει και πήγε να πάρει την οικογένειά του από την Ψέριμο για να γυρίσει, δήθεν για να παραδοθούν. Επιβίβασε στην Ψέριμο τα έξι παιδιά του, τη σύζυγό του, τον ανιψιό του το 18χρονο Νικήτα Μανιά, με σκοπό να του αναθέσει να προσέχει την οικογένεια, επιβίβασε και άλλους για να φανεί ότι θα έκανε δρομολόγιο για Κάλυμνο.

Τελικά έβγαλε σε άλλο σημείο της Ψερίμου τους «επιβάτες» και συνέχισε με την οικογένεια για την Αλικαρνασσό. Εκεί τον στρατολόγησε ο Γιώργος Σαμάρκος συντονιστής της αντίστασης στα βόρεια Δωδεκάνησα και ξεκίνησε η συνεργασία με τους Εγγλέζους.

LRDG_header_820Καθοριστικό ήταν το περιστατικό της διάσωσης Εγγλέζων κομάντος LRDG – Long Range Desert Group (σκορπιοί της ερήμου), όταν αυτοί μετά την κατάληψη της Κω στις 3/10/1943 από τους Γερμανούς κατέφυγαν στην Ψέριμο. Εκεί πήγαν οι Γερμανοί στις 6/10/1943 και οι Εγγλέζοι κρύφτηκαν σε σχισμές στην παραλία «τάφος» στον κόλπο του Μαραθώντα, από όπου τους πήρε ο Νικόλας Τρικοίλης.

Νικόλαος Τρικοίλης

Νικόλας Τρικοίλης

Έτσι πίστεψαν στις ικανότητές τους οι Εγγλέζοι. Με το καΐκι έκανε μεταφορές προσώπων, ασυρμάτων, χρημάτων, υλικού από την Αλικαρνασσό, ενώ την κεντρική διοίκηση των επιχειρήσεων είχε η Σμύρνη.

Ο Σαμάρκος κατάφερε να έχει συνεργασία και επικοινωνία με τον Ιταλό αντιφασίστα διοικητή Ντάντε Ζουκέλι και να στρατολογήσει στο δίκτυο ασυρμάτων τον Παντελή Τριπολίτη, τα αδέλφια Ζαχαρία και Γιαννακό Παπαζαχαρίου και άλλους. Χωρίς τις μεταφορές ασυρμάτων από τον Τρικοίλη δεν θα υπήρχε δίκτυο.

Συχνά ο Νικόλας Τρικοίλης πήγαινε με βάρκα από την Αλικαρνασσό στην Ψέριμο, παρά το γεγονός ότι εκεί υπήρχε δύναμη 63 Γερμανών με διοικητή υπολοχαγό. Επίσης για αντίποινα οι Ιταλοί είχαν χτυπήσει μέλη της οικογένειάς του.

pserimos3

φωτο: tripinview.com

Και οι Γερμανοί, μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, τον είχαν στα μαύρα τους κατάστιχα γιατί ήξεραν ότι και μετά τη διαφυγή του εκτελούσε αποστολές. Την οικογένειά του στην Αλικαρνασσό την πήγε και ο Γιώργος Τρικοίλης που στο τέλος του πολέμου, προδόθηκε.

Ψάρευε με δυναμίτες που του έδιναν οι Γερμανοί, τους έδινε ψάρια και ταυτόχρονα υπέκλεπτε πληροφορίες, όπως αριθμό δυνάμεων, θέσεις οχύρωσης κλπ. Είχε συνδεθεί με τον υποπλοίαρχο Άρνολντ Πρότστ που ήταν στην επιτροπή τροφίμων των Γερμανών. Όταν οι Γερμανοί τον εντόπισαν, ένας αντιφασίστας Γερμανός έδωσε την πληροφορία στην αντίσταση και Λεριοί αντιστασιακοί πήγαν και τον ενημέρωσαν για να φύγει.

thalassopouliaΟι Γερμανοί δεν τον βρήκαν και συνέλαβαν επτά άτομα μεταξύ αυτών και ο μικρότερος αδερφός του, που δεν είχε ανάμιξη, αλλά «έπρεπε» να πληρώσει τα αντίποινα. Και οι επτά γλίτωσαν και δεν πρόλαβαν να μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου τους περίμενε η εκτέλεση, γιατί έληξε ο πόλεμος και οι Γερμανοί τους άφησαν.

Στο τέλος του πολέμου στις 9/5/1945 ο Νικόλας Τρικοίλης και ο Ζαχαρίας Παπαζαχαρίου που δεν γνώριζαν την εξέλιξη, αποβιβάστηκαν νύχτα στο Τιγκάκι της Κω και είδαν λάμψεις και κρότους. Πίστεψαν ότι θα πέθαιναν στο τέλος του πολέμου, αλλά δεν ήταν πυρά, ήταν πυροτεχνήματα και από Γερμανούς και από Έλληνες που γιόρταζαν το τέλος του πολέμου.

Νικόλας Τρικοίλης

Νικόλας Τρικοίλης

Τον ηρωισμό των Τρικοίληδων μνημόνευαν για χρόνια συμπολεμιστές τους, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Κώστα Κογιόπουλου «Κως 1912 – 1948 από την κατοχή στην ενσωμάτωση».

Μετά από όλα αυτά, η Ψέριμος μπορεί να καμαρώνει για την προσφορά των θαλασσόλυκών της, σε μία ιστορία που δεν είχε γίνει ευρέως γνωστή έως σήμερα.

 Πηγή: ert.gr  (Έρευνα & συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος)

4 responses »

 1. Ο/Η Κουλιανός Γεώργιος λέει:

  Ανάλογες ιστορίες αντιστασιακής δράσης και κατασκοπίας θα είχε να σας διηγηθεί κι ο Ψεριμιώτης παππούς μου Γεώργιος Τρικοίλης ( γνωστός ως Κυρ(γ)ιάννης ). Ανάλογη δράση είχαν επιδείξει κι άλλοι Ψεριμιώτες. Οι προαναφερθέντες δεν είναι οι μοναδικοί. Δυστυχώς δεν έχω πρόσφορο υλικό να σας παραθέσω για τη δράση του παππού μου, επιφυλάσσομαι ωστόσο να το κάνω στο εγγύς μέλλον.

 2. Ο/Η Australia λέει:

  This is my grandfather, my name is. Nicolas Trikilis and I live in Australia, my father is Panagoitis, is there any way I can have this article in English please

 3. Ο/Η Tina Mellas λέει:

  This is a beautiful story as Nicholas Trikilis is my Grandfather.
  His daughter Sevasti Trikilis (my mother) left pserimos in the early 60’s and came to Australia.
  I was very lucky and honoured to meet my grandparents ehen i went back to Greece
  and spent many months with them.
  Is this article in a magazine?
  Would love to surprise my mother
  Thank you

 4. Ο/Η ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΕΛΕΚΗΣ λέει:

  ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΨΕΡΙΜΙΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΨΕΡΙΜΟ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ. Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ, ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ (ΜΙΚΕΣ Ο ΜΑΚΡΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΚΩΛΟΥ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s