stras-1.PNGΤο Νικηφόρειο 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου συμμετέχει τα τελευταία τρία χρόνια στο έργο i-Deal (:innovative, digital, European, active learning) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τη σύμπραξη πέντε ευρωπαϊκών σχολείων από τη Βόρειο Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία. Καθώς το έργο ολοκληρώνεται επίσημα τον Αύγουστο του 2017, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής μας στο Lycee Jeanne dArc της πόλης Mulhouse της Γαλλίας μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο προκειμένου να παρουσιάσουν οι μαθητές των έξι σχολείων τα αποτελέσματα του τρίχρονου έργου.

Συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από το διευθυντή του σχολείου, Νικόλαο Κορφιά, την εκπαιδευτικό κοινωνιολόγο, Νότα Φράγκου, τη συντονίστρια του έργου, Ειρήνη Πουγούνια, και τις μαθήτριες της Β’ Λυκείου, Ευαγγελία Καλογεράκη, Κατερίνα Κουφού, Καλλιόπη Χριστοδούλου, μετέβη στη Γαλλία από την 1η ως την 7η Απριλίου 2017. Το σχολείο Lycee Jeanne d’ Arc άνοιξε τις θύρες του για να υποδεχθεί όλες τις αποστολές και παρείχε όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τις απαιτούμενες πρόβες για την παρουσίαση του έργου.

thumbnail_17796401_10208521158807771_701380417459565764_nH iDeal παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Την Τρίτη 4 Απριλίου μεταβήκαμε οδικώς στο Ευρωκοινοβούλιο για την παρουσίαση του έργου i-Deal στο σύνολό του. Οι ελληνίδες μαθήτριες παρουσίασαν μία συγκριτική παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των έξι συνεργαζόμενων χωρών καθώς και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση τους. Η μελέτη συγκέντρωσε μόνο θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους για τον επιστημονικό τρόπο παρουσίασής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού φυσικού, Διονύσιου Τρικοίλη. Με το πέρας των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τους ευρωβουλευτές: Anne Sanders (Γαλλία), Eugen Freund, Michel Reimon, Otmar Karas (Αυστρία), Dr Christian Ehler (Γερμανία), Ignazio Corrao (Ιταλία), Jim Nicholson (Β.Ιρλανδία).

Την επομένη, πίσω στη Mulhouse, στο Orientoscope και υπό την αιγίδα του e-twinning οι ομάδες παρουσίασαν το έργο τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της πόλης και της γύρω περιοχής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας μεταβήκαμε οδικώς στα γαλλο-γερμανικο-ελβετικά σύνορα. Για τα παιδιά της αποστολής μας, που προέρχονται από μια παραμεθόρια περιοχή με δυσκολίες στη σύνδεση με τον ηπειρωτικό κορμό, ήταν γεγονός πρωτόγνωρο να μπορεί κανείς να επισκεφθεί τρεις χώρες σε διάστημα μόλις λίγων ωρών.

thumbnail_17799469_1829962870659928_8094371191930067385_nΜαθητές και καθηγητές αποχωρίστηκαν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης δίνοντας υπόσχεση ότι θα επικοινωνούν τακτικά και θα συναντηθούν σύντομα με την πρώτη ευκαιρία. Μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ τα παιδιά, πέρα από τις γνώσεις και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που αποκομίζουν, σφυρηλατούν δεσμούς πραγματικής φιλίας. Για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση των δρωμένων σε Ευρωβουλή και Orientoscope θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συντονίστρια του γαλλικού σχολείου, κυρία Elisabeth Lemay, τη διευθύντρια, κυρία Perny, την ευρωβουλευτή, κυρία Anne Sanders, καθώς όσους Γάλλους συναδέλφους εκπαιδευτικούς εμπλέκονται στο πρόγραμμα Erasmus+.

Σας ευχαριστούμε, φίλοι μας αγαπημένοι!

Ειρήνη Πουγούνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s