3Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, της 30ής  Απριλίου, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, η προγραμματισμένη ομιλία του συμπατριώτη μας κ. Νικολάου Π. Ζαΐρη, Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου επί τιμή με θέμα: «Ανθρώπινη και Θεία Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Δικαστή».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» και η Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Κ. ήταν κατάμεστη και οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον την ωριαία ομιλία, χειροκροτώντας, στο τέλος, με θέρμη τον ομιλητή.

Η εμπειρία των σαράντα περίπου χρόνων στη διακονία του λειτουργήματος και  τα πλούσια βιώματα που συσσωρεύτηκαν  από την πολυετή ενάσκηση των καθηκόντων του,  όπλισαν τον κ. Ζαΐρη με ιδιαίτερα  και πολύτιμα εφόδια, έτσι ώστε  να φωτίσει με τρόπο πειστικό, αναλυτικό και εναργή τις πτυχές της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Με μια πλειάδα  από ρήσεις και θέσεις των μεγάλων σοφών των κλασσικών μας χρόνων, προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Εκκλησίας, των Επιστημών και της Πολιτικής, ενίσχυσε τα αποδεικτικά του στοιχεία, για να τεκμηριώσει με το δικό του τρόπο το πιστεύω του για την ουσία του θέματος, που εδράζεται στον πυρήνα της σοφίας των επί του θέματος  ρηθέντων.          4  Για τη Θεία Δικαιοσύνη στηρίχτηκε σε κείμενα των Αγίων Πατέρων, Προφητών, Ευαγγελικά χωρία, διδαχές και ρήσεις Αγίων, Μοναχών, με προεξάρχουσες αυτές του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη. Μια ανθολογία ποιοτικά κι εννοιολογικά μεστή, για να καταδειχθεί ότι αυτή, η Θεία Δικαιοσύνη δηλαδή, είναι παρούσα, όπως πανταχού Παρών είναι και Αυτός που την απονέμει.

2Αυτές τις δύο περί δικαίου έννοιες και τις πάμπολλες προσεγγίσεις τους ανέπτυξε με σαφήνεια και γλαφυρότητα ο ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μεταγγίζοντας  στις ψυχές των ακροατών του δημιουργικές  σκέψεις, ηρεμία, γαλήνη και περισυλλογή.

Ο κ. Νικόλας Ζαΐρης έκλεισε την ομιλία του περισσότερο θεολογικά, πατερικά θα λέγαμε, αφού, ωθούμενος από μια ζέουσα εσωτερική ανάγκη, εξωτερίκευσε κάποιες μύχιες επιθυμίες του, καλώντας την τοπική κοινωνία σε ομόνοια, ομοψυχία και αγάπη για το καλό του τόπου και των επερχόμενων γενεών.

Ως αντίδωρο, δε, στην παρουσία των προσελθόντων στην εκδήλωση ο ομιλητής  χάρισε το νεοεκδοθέν  βιβλίο του σε όλους τους παρισταμένους. Το βιβλίο του έχει τίτλο ταυτόσημο του θέματος της ομιλίας. Δηλαδή: «Περί της Ανθρώπινης και Θείας Δικαιοσύνης και ο ρόλος του Δικαστή».

1.JPGΤον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, πλέκοντας το εγκώμιο του καταξιωμένου και διαπρεπούς λειτουργού της Δικαιοσύνης. Έκλεισε την εκδήλωση ο Μητροπολίτης μας, ο κ. Παΐσιος, συγχαίροντας και επαινώντας τον κ. Ζαΐρη για την ποιότητα του περιεχομένου  της ομιλίας του και για τον τρόπο με τον οποίο  πέτυχε  τη σύζευξη, τη γεφύρωση των δύο αυτών δύσκολων εννοιών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: Ο Μητροπολίτης μας, ο  Δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Κασσάρας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μιχάλης Ζαΐρης, αρκετοί ιερείς, μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου.

Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s