IMG_3821Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τελική εκδήλωση του Προγράμματος «Βιβλιοδρομίες», που συνδιοργάνωσαν το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλύμνου, στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, το βράδυ του Σαββάτου της 26ης τρέχοντος.

bibl-7Στην αρχή ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, στη σύντομη εισαγωγική του ομιλία μίλησε για την αξία της φιλαναγνωσίας, την επιτυχία του φετινού Προγράμματος στα σχολεία μας, υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές. Ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο Πρόγραμμα και ιδιαιτέρως τη συγγραφέα κ. Σοφία Μαντουβάλου (φωτο), η οποία με προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών, αφιερώνοντας μία ολόκληρη εβδομάδα στο νησί μας, επισκεπτόμενη καθημερινά δύο σχολεία.

Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας, απευθυνόμενη σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, η οποία  μ’ έναν τρόπο απλό, κατανοητό και  ευρηματικό πέρασε τα μηνύματά της, μιλώντας κατ’ ευθείαν στις καρδιές των ακροατών της, με απώτερο στόχο την κατάδειξη της πολύπλευρης παιδευτικής αξίας του βιβλίου και της ανάγνωσης γενικότερα.

Η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικού βιβλίου, οι τίτλοι των οποίων  φτάνουν σήμερα τον αριθμό 70, έχει σπουδάσει Εξελικτική Ψυχολογία, Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Σκηνοθεσία. Για περίπου τριάντα χρόνια –από το 1979 έως το 2010- υπηρέτησε την εκπαιδευτική τηλεόραση ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, γράφοντας σενάρια που στηρίζουν το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων και την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Είναι δημιουργός τουλάχιστον εκατόν πενήντα εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για την εκπαιδευτική τηλεόραση με διεθνή βράβευση για τη σειρά: «Ένα γράμμα μια ιστορία», βασισμένη σε αντίστοιχο ποιητικό της έργο.

bibl-8.PNGΣτη γραφή της κυριαρχούν το χιούμορ, η εκρηκτική φαντασία, η αμεσότητα, η ποιητικότητα, καθώς και νεωτερικοί τρόποι. Είναι μια σύγχρονη, ανατρεπτική και πρωτοπόρα συγγραφέας για μικρά παιδιά.

Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μεικτό σχήμα, υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ιωάννας Μελά. Μιας μουσικού με ήθος, σεμνότητα, έμφυτη ευγένεια και θαυμαστές οργανωτικές ικανότητες, το πρόγραμμα της οποίας για άλλη μια φορά εντυπωσίασε και δικαίως καταχειροκροτήθηκε. Τα κορίτσια που τραγούδησαν ως σολίστ αλλά και ολόκληρη η χορωδία που τα συνόδευσε κατενθουσίασαν την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών συμμετοχής σε αντιπροσωπείες μαθητών απ’ όλα τα σχολεία που πήραν μέρος στο Πρόγραμμα. Στα παιδιά, εκτός από τον αναμνηστικό τίτλο, προσφέρθηκαν  δύο βιβλία. Ένα της συγγραφέως, προσφορά της Σχολικής Μονάδας κάθε μαθητή, κι ένας τόμος των Καλυμνιακών Χρονικών ( ο ΚΑ΄), προσφορά του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα Δημοτικά μας Σχολεία και το 3ο Γυμνάσιο (Χώρας).

Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια πολύ ωραία εκδήλωση.

Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s