18671155_1567700759929729_309182933653051838_nΗ συγγραφέας κ. Σοφία Μαντουτβάλου που την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Κάλυμνο και επισκέφθηκε τα σχολεία του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιβλιοδρομίες» που διοργάνωσε το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων απέστειλε στον πρόεδρο του Σωματείου την παρακάτω επιστολή:

«Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς της Καλύμνου σας αγαπώ!

Η πρόσκληση από τον πρόεδρο του  αναγνωστηρίου Καλύμνου  Παναγιώτη Γιαμαίο να επισκεφθώ τα σχολεία του νησιού ήταν τιμή και χαρά για μένα. Τιμή για την εκτίμηση του συγγραφικού μου έργου και χαρά γιατί μου έδινε την ευκαιρία να μοιραστώ με τα παιδιά τα  όνειρα τις ιδέες και τις αξίες που κλείνω στα βιβλία μου για έναν καλύτερο κόσμο.

Τα παιδιά  για να αποκτήσουν προσωπική στάση  ζωής και άποψη πρέπει να μυηθούν από μικρά στην κουλτούρα της ανάγνωσης και το σχολείο είναι ο ιδανικός χώρος προώθησης της φιλαναγνωσίας  που κάνει πιο δυνατή τη σκέψη και το συναίσθημα τους μέσα από τη γνωριμία του κόσμου των συγγραφέων.

bibl-7Εδώ και τριανταπέντε χρόνια που επισκέπτομαι τα σχολεία της Ελλάδας έχω διαπιστώσει πως το λογοτεχνικό βιβλίο, ως μέσο επιμόρφωσης και απόλαυσης, δε έχει τη θέση που του πρέπει στα σχολεία μας. Όταν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και, στη χώρα μας, ελάχιστα σχολεία διαθέτουν λειτουργικές βιβλιοθήκες, πώς να πάρει το βιβλίο τη θέση που του πρέπει; Πώς να ανοίξει η όρεξη του παιδιού και του νέου για διάβασμα, ώστε να συνεχίσει και ως ενήλικας αναγνώστης να διευρύνει τη σκέψη του.

Ευτυχώς αυτό που δεν κάνει η πολιτεία το κάνουν φορείς όπως το αναγνωστήριο Καλύμνου σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και δασκάλους με όνειρα στα μάτια.

Όσο επισκέπτομαι τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και συναντάω εκπαιδευτικούς που ανοίγουν στους μαθητές τους παράθυρα στη γνώση της ζωής μέσα από το λογοτεχνικό βιβλίο ανοίγει η καρδιά μου και παίρνω δύναμη να συνεχίσω.

Έτσι έγινε και με την επίσκεψή μου σε όλα τα δημοτικά και το 3ο  γυμνάσιο της Καλύμνου. Οι αστραπές και η χαρά στα μάτια των παιδιών στα σχολεία με έκαναν να νοιώθω πως με καταλαβαίνουν πως μοιράζονται μαζί μου την αισθητική και το όνειρο μου  για τον κόσμο, την αισιοδοξία, τον καταλυτικό ρόλο που έχει το χιούμορ στη ζωή, την καθημερινή επανάσταση της πραγματικότητας για ένα καλύτερο αύριο.

Τα βιβλία μου έφτασαν μήνες πριν από μένα στα σχολεία για να διαβαστούν και να σχολιαστούν στην τάξη. Η προετοιμασία και η δημιουργικότητα των μαθητών σε μερικά σχολεία σε σχέση με τα βιβλία που είχαν διαβάσει έκαναν φανερή την προσπάθεια των δασκάλων ώστε τα παιδιά να αποκομίσουν το μέγιστο από την επίσκεψη του συγγραφέα. Εντύπωση μου έκανε η δημιουργική αξιοποίηση της επίσκεψης από το 2ο δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου και την A  τάξη του 3ου  Γυμνασίου.

Την επομένη της επιστροφής μου στην Αθήνα ξύπνησα πλημμυρισμένη από αφάνταστη αγάπη για τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς. Τους είδα στον ύπνο μου να μάχονται δίπλα, δίπλα με τους συγγραφείς στην εμπόλεμη ζώνη της ζωής με όπλο το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιώντας στην τάξη τη λυτρωτική παραμυθία της λογοτεχνίας ως πυρήνα ελευθερίας της σκέψης και ως μέσον αναζήτησης της γνώσης, οι γονείς ως  συνεργάτες των δασκάλων ενισχύοντας τη συνήθεια και την αγάπη για το διάβασμα, οι συγγραφείς πολεμώντας με όπλο το ανεξίτηλο μολύβι του πνεύματος για να αντιμετωπίσουν με τη δύναμη των λέξεων τις κοσμογονικές αλλαγές και οι μαθητές πέφτοντας με τα μούτρα στην απόλαυση της λογοτεχνίας να ανακαλύπτουν τις παγκόσμιες αλήθειες της ζωής. Την ασύνορη αγάπη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία .

Στη χώρα μας το εξωσχολικό βιβλίο μπαίνει  στο σχολείο από δασκάλους και συγγραφείς με όνειρα στα μάτια που ξέρουν πως όταν η γλώσσα στερεύει, στερεύει και η σκέψη και το συναίσθημα. Μήπως τέτοιους ανθρώπους φοβάται η εξουσία του κόσμου;

Ευχαριστώ τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Αναγνωστηρίου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλύμνου για την πρόσκληση στο φιλόξενο και πολιτισμένο νησί της Καλύμνου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s