σκιτσο.PNG

Γράφει η Δέσποινα Γουρλά*

Όταν ακούμε τη λέξη καλοκαίρι και όσο αυτό μπαίνει για τα καλά στο μυαλό μας έρχονται η θάλασσα, τα μπάνια, η ξεκούραση, οι διακοπές. Μια ακόμη σχολική χρονιά τελειώνει αλλά σε λίγο ξεκινά μια ακόμη που για πολλά παιδιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και απαιτητική.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα…

Ποιος άραγε θέλει ή ήθελε ποτέ να κάνει μαθήματα και να διαβάζει στις καλοκαιρινές διακοπές από το σχολείο, πόσο μάλλον  τα παιδιά μετά από μια γεμάτη δραστηριότητες χρονιά;

Και  γιατί λοιπόν οι ειδικοί  επιμένουν ότι  κάνει καλό το παιδί μου να κάνει λογοθεραπεία  και το καλοκαίρι;

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν πρέπει να συγχέεται το πρόγραμμα μιας σχολικής χρονιάς με το πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης. Οι συνεδρίες λογοθεραπείας  καταρχήν δεν έχουν τη μορφή του «κλασσικού» σχολικού μαθήματος. Η συνεδρία λογοθεραπείας δεν είναι μάθημα ούτε παιχνίδι, είναι κάτι το ενδιάμεσο. Ο λογοθεραπευτής  ανάλογα το παιδί και τις δυσκολίες του φτιάχνει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δυνατότητες, τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού και ψάχνει να βρει τους πιο ευφάνταστους τρόπους ώστε η μάθηση να γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο. Σκοπός είναι το παιδί να κατακτά τους στόχους της εκάστοτε συνεδρίας και να φεύγει χαρούμενο, ευχαριστημένο και με ενισχυμένη την αυτοπεποίθηση και θέληση να γίνει καλύτερο.

Ωστόσο, πολλοί γονείς σκέφτονται: « Καλοκαίρι είναι, ας μη το ζορίσω, ας παίξει, θα το δούμε από Σεπτέμβρη». Έτσι όμως το παιδί χάνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσε να δουλευτεί πολύ καλά γιατί δεν έχει σχολείο. Το καλοκαίρι το παιδί έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, καλύτερη διάθεση και περισσότερη όρεξη. Τα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία είναι καλύτερα να την ξεκινούν πριν την έναρξη του σχολικού έτους για να μη ζοριστούν με το βεβαρημένο πρόγραμμα. Από Σεπτέμβρη μαζί με το σχολείο ξεκινούν και άλλες τόσες δραστηριότητες που κουράζουν το παιδί και σωματικά και πνευματικά.

σκιτσο-2.PNGΕννοείται πως η ξεκούραση και το αίσθημα ξεγνοιασιάς του παιδιού είναι πολύτιμο, ωστόσο μια μεγάλη διακοπή από το πρόγραμμα παρέμβασης του παιδιού ή μια καθυστέρηση στην έναρξη της παρέμβασης ενώ έχει εντοπιστεί από τους γονείς η δυσκολία και ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά που ετοιμάζονται για την είσοδο στην 1η Δημοτικού, πιθανά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του.

Κυρίως, για τα παιδιά που θα πάνε για πρώτη φορά στο δημοτικό, είναι σημαντικό πριν την έναρξη φοίτησης να έχουν αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες στο λόγο τους ,ώστε να μπορούν και  να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα μαθήματα και τις σχολικές τους υποχρεώσεις αλλά και να αποκλειστεί μια μεταφορά  δυσκολίας του προφορικού λόγου και στον γραπτό,  κάτι που βλέπουμε συχνά( παιδιά προσχολικής ηλικίας με δυσκολίες άρθρωσης και προφορικού λόγου στην σχολική ηλικία να εκδηλώνουν δυσκολία στον γραπτό λόγο και γενικά μαθησιακές δυσκολίες).

Κάποιες συμβουλές:

  • Αν ο παιδαγωγός παρατήρησε κάποια δυσκολία το Μάιο δηλαδή μερικούς μήνες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και ενημέρωσε γι’αυτό τους γονείς υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος αυτή να διορθωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέχρι το Σεπτέμβριο.
  • Μην διστάσετε και κλείστε ένα ραντεβού με τον λογοθεραπευτή ώστε να αξιολογηθεί η σχολική ετοιμότητα του παιδιού σας και να συζητήσετε για την όποια δυσκολία έχετε εντοπίσει.
  • Το παιδί δεν πρέπει να στερείται το παιχνίδι αλλά δεν πρέπει να παραμελούνται και οι δυσκολίες στο λόγο -όταν υπάρχουν- για να μην εξελιχθούν σε διαταραχές λόγου και μαθησιακές δυσκολίες!
  • Περάστε ένα όμορφο και ήρεμο καλοκαίρι με τα παιδία σας. Διαβάστε βιβλία μαζί τους. Παίξτε μαζί τους. Αναθέστε τους ευθύνες (π.χ. να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους, να στρώσουν το τραπέζι).
  • Βρείτε καινούρια παιχνίδια στην παραλία και εμπλουτίστε το λεξιλόγιο των παιδιών.
  • Κάντε συζητήσεις που να αναφέρονται στην εποχή που διανύουμε (φρούτα, λαχανικά, ενδυμασία) και βοηθήστε το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο.

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για παιχνίδι και συζήτηση και μια νέα γεμάτη σχολική χρονιά που θα κυλίσει ομαλά σας περιμένει!!!

*Η Δέσποινα Γουρλά είναι λογοθεραπεύτρια 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22430-22283 & 6982324638

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s