βτραχέλι

Τα μωρέλια που πάλευε να σώσει ο 70χρονος Μυτιληνιός ψαράς («Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε...») τον Οκτώβριο του 2015 βουτηγμένος μες στην αρμύρα του Αιγαίου, όταν το κύμα ξέβραζε στο νησί του ξέπνοα κορμάκια δεκάδων ταλαιπωρημένων προσφυγόπουλων, μου θύμισε ο τίτλος του βιβλίου «Το βατραχέλι» του Καλύμνιου συγγραφέα Γιώργου Τυρίκου Εργά και της συντρόφου του Κατερίνας Ευσταθίου- Σελάχα. Ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ «Αγκαλιά» που προσέφερε ζωτικής σημασίας βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, από το νησί-σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων. Πρωταγωνιστής ένα μικρό βατραχάκι (βατραχέλι) που χωρίς μαμά και μπαμπά φτάνει σε μια άγνωστη πατρίδα και έχει την τύχη να συναντήσει μια γιαγιά κι έναν παππού που είναι έτοιμοι να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να το κάνουν παιδάκι τους. Το μυστικό τους έχει τις ρίζες του στην αντίστροφη διαδρομή που κάποτε κι εκείνοι έκαναν.

«Πίσω από το κλιμακωτό παραμύθι με το μικρό βατραχάκι κρύβεται η σχέση πολλών ανθρώπων από διάφορά μέρη του κόσμου. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο Σιδίκι και η Ναουζάτ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Άλλοι, όπως η Κατερίνα, η Αγγελική, ο Γιώργος (απόγονοι προσφύγων ή μετανάστες και οι ίδιοι) επέλεξαν να μην σταθούν απλοί θεατές στην ανάγκη. Μαζί γράφουν και μεταφράζουν στα ελληνικά, αραβικά, φαρσί και αγγλικά μια συγκινητική ιστορία για το ίδιο το νόημα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης…που μιλάει μια και μόνη γλώσσα παντού. Αυτήν της αγάπης δίχως αστερίσκους.»

«Το Βατραχέλι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη (ΕΔΩ).

Με κάθε αντίτυπο ενισχύετε την «Αγκαλιά» και στηρίζετε τη νέα δράση της «Εφόδια για το δρόμο» με σκοπό τη ψυχολογική, γνωσιακή και υλική στήριξη οικογενειών ντόπιων αλλά και προσφύγων που μεγαλώνουν παιδιά σε δύσκολες συνθήκες (ΕΔΩ).

Άλλωστε το καλοκαίρι ήταν πάντα η καλύτερη εποχή για βιβλία. Κάντε ένα όμορφο δώρο στο παιδί σας! Το προτείνει και το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» μεταξύ των βιβλίων που θα απογειώσουν το καλοκαίρι του, κρατώντας του καλή συντροφιά και προσφέροντάς του γενναίες δόσεις προβληματισμού (ΕΔΩ).

18556211_1381926361843411_2169035607476390589_n.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s