ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-2Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο (στη 1 το μεσημέρι στην ΕΡΤ-1), στο «Πάσχα του καλοκαιριού», ο Λάμπρος Λιάβας μάς ταξιδεύει μ’ ένα εορταστικό «Αλάτι της Γης» στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα, στην ακριτική Κάλυμνο. Οικοδεσπότες μας ο Δήμος Καλυμνίων και το δραστήριο τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟΣτην αυλή της Παναγιάς της Χαριτωμένης στη Χώρα, μας υποδέχονται τα παιδιά του νησιού, που διασώζουν στο παιχνίδι τους ένα παλαιότατο ακριτικό τραγούδι. Στην Κάλυμνο οι Βυζαντινοί ακρίτες γίνονται «τραγούδι στο στόμα των παιδιών»!..

Ακολουθούν κάποια από τα πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια των σφουγγαράδων, που αποτυπώνουν τα έντονα συναισθήματα των ανδρών αλλά και των γυναικών που έμεναν πίσω με τον καημό του ξενιτεμού και την αγωνία για την επιστροφή τους.

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-6

Ο καπετάν-Αντώνης Καμπουράκης, παλαιός σφουγγαράς, περιγράφει τη δύσκολη ζωή των βουτηχτάδων, αλλά και τα ξέφρενα γλέντια τους λίγο πριν μπαρκάρουν, καθώς δεν ήξεραν το αν και το πώς θα επιστρέψουν!.. Με συνοδεία από την τσαμπούνα του Μανώλη Χούλλη στήνουμε ένα μικρό γλέντι απάνω στο καΐκι του…

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-5Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, είμαστε όλοι προσκαλεσμένοι σ’ ένα δυναμικό καλύμνικο γλέντι, με τη μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων. Ο Δεκαπενταύγουστος και τα καλοκαιρινά πανηγύρια μαζεύουν τα «ξενάκια». Με τα βιολιά, τα λαγούτα και την τσαμπούνα, με τα «τσιμαρίσματα» των σφουγγαράδων και τα πειρακτικά δίστιχα των βοσκών,  με τους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς: ίσσο, σούστα, συρτά, καρσιλαμά, «μηχανικό» κ.ά.

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-1Οι γυναίκες έχουν γεμίσει τα τραπέζια με όλα τα αγαθά και τα φαγητά της τοπικής γαστρονομίας, με συνοδεία από το λιαστό κρασί. Ο δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής μιλάει για τις κοινότητες των απανταχού Καλυμνίων, ενώ η πρόεδρος Πόπη Μαύρου παρουσιάζει τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και την πλούσια και γοητευτική μουσική και χορευτική παράδοση του νησιού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: «Εννήματα» – Μικές Τσουνιάς και Πανορμίτης Πλάτσης (βιολί)- Γιάννης Καλιδώνης (λαούτο), Μανώλης Φράγκος (βιολί), Γιάννης Ψυρρής (λαούτο), Αντώνης Κουκουβάς (βιολί), Θοδωρής Χαλιπίλιας (λαούτο-τραγούδι), Άγγελος Κυράννης (βιολί), Σπύρος Κάππας (λαούτο), Μανώλης Χούλλης (τσαμπούνα).

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-4Τραγουδούν οι: Μανώλης Χούλλης, Αναστασία Καβουκλή, Θέμις Κουλλιά, Μιχάλης Γλυκοκάλαμος, Μανώλης Πετράκης, Πόπη και Άννα Μαύρου, Παπά-Ηλίας Μουζουράκης, Κυριάκος Μπαϊράμης και Σκεύος Πόλιας.

Επίσης, τραγουδούν και χορεύουν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Καλύμνου (πρόεδρος: Πόπη Μαύρου, χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Ιερομονάχου, Βούλα Κουτελλά, Ευδοκία Οικονομίδη, Νικόλας Κουκουβάς, Μιχάλης Καμπουράκης, Νεκτάριος Κυπραίου).

ΤΟ-ΑΛΑΤΙ-ΤΗΣ-ΓΗΣ-ΓΛΕΝΤΙ-ΣΤΗΝ-ΚΑΛΥΜΝΟ-7Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air.

Πηγή: press.ert.gr

 

 

One response »

 1. Ο/Η Ανδρέας Αλεξάνδρου λέει:

  ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ « ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ»

  Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο το « Αλάτι της Γης» παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα : Γλέντι στην Κάλυμνο. Το γεγονός ότι η ΕΡΤ παρουσίασε το πρόγραμμα Δεκαπενταύγουστο, στο Πάσχα του καλοκαιριού, δείχνει πόσο αξιόλογο ήταν το πρόγραμμα.

  Έχω παρακολουθήσει για δεύτερη φορά, χωρίς διακοπή, «το γλέντι στην Κάλυμνο» Απίστευτο ένα μικρό νησί με τόσο μεγάλη και πλούσια λαϊκή παράδοση στους χορούς, στο τραγούδι και στη γαστρονομία. Στην Κάλυμνο σέβονται, διατηρούν και προβάλλουν την λαϊκή παράδοση όπως αρμόζει στα ήθη, στα έθιμα, στα γλέντια και στις ασχολίες των κατοίκων, σφουγγαράδων, ψαράδων, βοσκών.

  Συγκλονιστικές οι φιγούρες των ανάπηρων σφουγγαράδων και « ο χορός του Μηχανικού», που χόρεψε και πάλεψε για να νικήσει την αναπηρία του.
  Δροσερή νότα επίσης ήταν το τραγούδι « της μηχανής το φόρεμα» , το σκάφανδρο, που ερμήνευσαν μάνα και κόρη : η Πόπη Μαύρου, Πρόεδρος το Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου και η κόρη της Άννα Μαύρου.
  Όλα τα τραγούδια και οι χοροί είναι εντυπωσιακοί όπως:
  Ο καρσιλαμάς , με το τραγούδι της Εβραιοπούλας που χόρεψε η Άννα Μαύρου, δύο ζευγάρια, ανάλαφρος και γρήγορος.
  Το Μελαχρινάκι , τα βοσκαρούδια με το παμπάλαιο μουσικό όργανο, τη τσαμπούνα, αλλά και το ανεπανάληπτο τραγούδι Ντιρλαντά , γνωστό στο Πανελλήνιο και όχι μόνο και έχει την προέλευσή του από την Κάλυμνο.

  Βέβαια σκοπός μου δεν είναι να αναφέρω εδώ όλο το πρόγραμμα. Όμως πρέπει να αναφέρω κάτι που αβίαστα συμπεραίνει ο θεατής από την εκπομπή. Πρόκειται για την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου Πόπη Μαύρου, η οποία φάνηκε καθαρά να είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη για τη διατήρηση και προβολή της λαϊκής παράδοσης του νησιού. Επίσης είναι έκδηλο ότι η Πόπη Μαύρου είναι ένας αξιόλογος και ικανός άνθρωπος που προσφέρει και προάγει πολιτισμό.

  Ανδρέας Αλεξάνδρου, Λεμεσός 2/9/2017 Τηλ. +357 99100350

  Πρόεδρος Συνταξιούχων Δασκάλων Λεμεσού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s