stomaa_627_355-620x330

Γράφει η Φανή Καπελλά Κουτούζη*

Το τελευταίο διάστημα είναι συχνό το φαινόμενο: συμπατριώτες ή απλώς επισκέπτες, με κοινό γνώρισμα, συνήθως την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας, αισθάνονται την ανάγκη και την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν, μαζί βέβαια με πολλά θετικά στοιχεία για το νησί μας, τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις τους σχετικά με σοβαρά θέματα αισθητικής, καθημερινότητας και κυρίως χρόνιων προβλημάτων όπως η πολεοδομική αναρχία ( που φθάνει στα όρια της  ύβρεως και στην Κάλυμνο), η καθαριότητα και όλα τα συναφή, υγειονομικά πλέον, προβλήματα που πραγματικά «ενδημούν» στην Κάλυμνο. Ας θυμηθούμε ως παράδειγμα τα όσα μας έγραψε-πέρσι;- ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος (ΕΔΩ) – παρότι δεν συμφωνούσα με το ύφος του κειμένου του.

Η δική μου παρέμβαση θα επικεντρωθεί σε δύο σημεία- παραμέτρους των θεμάτων που έθιξαν οι πρόσφατες επιστολές των Σ. Κλήμη (ΕΔΩ) και Μ. Ρούσσου (ΕΔΩ).

α. Να επισημάνει το γεγονός ότι όποιοι και όσα κι αν μας λένε δυστυχώς « δεν ιδρώνει το αυτί» κανενός, απ’όσους  έχουν την υποχρέωση να « ιδρώσουν» αλλά ούτε απάντηση  παίρνουν τον κόπο να δώσουν σε όσα μας καταμαρτυρούν και εξηγώ:

Η ευφάνταστη στον τρόπο παρουσίασης αλλά σοβαρότατη στο περιεχόμενο και τις προτάσεις του αγαπητού καθηγητή  Στάθη Κλήμη, και η άλλη της Δρ. κ. Μαρίας Ρούσσου Επίκουρης Καθηγήτριας Πληροφορικής- Ε.Κ.Π.Α., παραθερίστριας επί χρόνια στο νησί μας, έπρεπε να μας είχαν βγάλει «στα κάγκελα». Όχι βέβαια για να αποσείσουμε τις «προσβολές», ή να δικαιολογήσουμε την τραγική υστέρησή μας  με κείμενα «περί διαγραμμάτου» ως απάντηση αλλά για να αναλάβουν άμεση δράση οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Θα περίμενα π.χ. στην κ. Μαρία Ρούσσου επειδή το πρόβλημα που θίγει, -με περισσή ευπρέπεια-, είναι συγκεκριμένο -για την απουσία ανακύκλωσης- να σπεύσουν να απαντήσουν όλοι οι Δήμαρχοι, νυν, τέως και πρώην, οι κ.κ. Γαλουζής, Διακομιχάλης, Ρούσσος καθώς όλοι χειρίστηκαν τα συναφή θέματα της καθαριότητας, όχι απλώς με  αποτυχία  αλλά με επιδεινούμενα τα προβλήματα στο πέρασμα των  χρόνων.  Φθάσαμε στο σημείο να υπάρχουν σε πολλές γειτονιές υγειονομικές «βόμβες» με πρωταγωνιστές τα βρωμερά πλέον «πηγάδια», μια απολύτως αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, επιλογή, τους ξεχειλισμένους κάδους και τη μόνιμη ρύπανση της γύρω τους περιοχής.

Βέβαια σαφώς υπάρχει η διαβάθμιση των ευθυνών ανάμεσα στους Δημάρχους, με μεγάλα ανοίγματα διαφορών. Δεν πρέπει λ.χ. να έχει τον ίδιο καταλογισμό ο Δήμαρχος που τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά των αξέχαστων, λυσσαλέων «μαχών» της αντιπολίτευσης για την ανατροπή συγκεκριμένης πρότασης της τότε Δημοτικής Αρχής, είχαν χαρακτηριστικά western. Ίσως τελικά το ναυάγιο αυτό να ήταν ο καθοριστικός παράγων που μέχρι σήμερα έχουμε ενεργό τον «Βεζούβιό», το καμάρι μας!

β. O δεύτερος στόχος είναι να διαπιστώσει το γεγονός ότι δυστυχώς το σλόγκαν «Όλοι μαζί μπορούμε» μπορεί να ισχύει στην κοινωνική δράση και ειδικότερα στην φιλανθρωπία αλλά όχι στην πολιτική. Απευθυνόμενη στον κ. Κλήμη και αναφερόμενη στο σημείο που θεωρεί  ως λύση στα προβλήματά μας «να σταματήσουμε να κρίνουμε και να αρχίσουμε να προτείνουμε», του λέω να υπολογίσει πόσες φορές φορείς, προσωπικότητες, σύλλογοι, Μ.Μ.Ε. έχουν επισημάνει ένα μόνο από τα προβλήματα, αυτό της οριστικής λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και της χωματερής! Τα μεγάλα λοιπόν θέματα μόνο η πολιτική μπορεί να τα λύσει ή όχι. Στην πολιτική και τους πολιτικούς ανήκει ακέραια η ευθύνη γι’ αυτά. Οι πολίτες έχουν ευθύνες άλλης τάξεως, που καλό θα ήταν να τις συνειδητοποιήσουμε για να διευκολύνουμε το έργο των πολιτικών.

Παράδειγμα ευθύνης των πολιτών, την εποχή της διαδικτυακής ευκολίας, είναι η ηχηρή αποχή από κάθε είδους συμμετοχή σε διατύπωση γνώμης, διάλογο, παρατηρήσεις. Ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο ενώ τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και τόσο πιεστικά κι αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο.  Αλλιώς θα πιέζονταν οι αρμόδιοι εάν έβλεπαν ένα μεγαλύτερο   ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Νοσταλγώ την εποχή του κλασικού τύπου, με τις 15/πενθήμερες ή και μηνιαίες εκδόσεις, με την πλούσια αρθρογραφία, την παρρησία της υπογραφής και τις ζυμώσεις, ωριμάνσεις (ή και ωριμάσεις) των προβλημάτων. Τώρα μάλλον διάγουμε την εποχή της αφασίας!

Κάλυμνος, 31 Αυγούστου, 2017

*Η Φανή Καπελλά Κουτούζη είναι συντ. εκπαιδευτικός, πρ. συντονίστρια Αρσακείων Δημ. Σχολείων

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s