sxoleioΗ θεατρολόγος Δημοτικών Σχολείων της Καλύμνου Ιωάννα Δρούτσα είναι ανάμεσα στους δέκα εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους οποίους θα απονεμηθούν τα «Βραβεία Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές για το έτος 2017».

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 18 Σεπτέμβρη στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από τον Αν. Γενικό Διευθυντή της Unesco για την Εκπαίδευση Dr Qian Tang.

Τα βραβεία θεσπίστηκαν για πρώτη χρονιά το 2014-2015 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, με στόχο την επιβράβευση της προσφοράς εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, μέσω του εν λόγω θεσμού επιδιώκεται η ανάδειξη και διάχυση βέλτιστων πρακτικών στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η επιλογή της Ιωάννας Δρούτσα έγινε για τα δυο πολιτιστικά προγράμματα που υλοποίησε με τους μαθητές της:

-την ταινία μικρού μήκους –εκπαιδευτική πρόταση “Commedia Dell’ Arte – Μια διδακτική Προσέγγιση”. «Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους, που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει εκπαιδευτική πρόταση για την διδασκαλία του θεάτρου της Commedia Dell’ Arte  στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στην δευτεροβάθμια, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται είναι πολύ  περιορισμένο» εξηγεί η θεατρολόγος και συμπληρώνει: «Τα παιδιά της Στ’ τάξης γνώρισαν τους χαρακτήρες του Αναγεννησιακού θεάτρου της Commedia – λαϊκό θέατρο της Ιταλίας, Γαλλίας , Ισπανίας και Αγγλίας -, η οποία βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, το σωματικό θέατρο και είναι θέατρο μάσκας καθώς κάθε ανδρικός χαρακτήρας διέθετε την δική του συγκεκριμένη μάσκα που είχε ξεχωριστεί σημασία.

Το έργο αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή της εκπαιδευτικού Εικαστικών,  Άριας Κασαπάκη, που μαζί με τους μαθητές  έφτιαξαν τις μάσκες και στοιχεία των κοστουμιών, χωρίς την συμβολή του Aigaiotv , που μας παραχώρησε τους  χώρους και τον εξοπλισμό του για τα γυρίσματα, χωρίς τον Γιάννη Γλυνάτση και τον Γιάννη Αντωνόπουλο που ήταν πίσω από την κάμερα».

-το πρόγραμμα “Κινηματογραφική Λέσχη – Ιστορία Κινηματογράφου για Παιδιά”.  «Μέσα από αυτό το πολιτιστικό πρόγραμμα θέλησα να φέρω τους μαθητές  πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της 7ης Τέχνης, δεδομένου ότι εδώ και κάποια χρόνια στην Κάλυμνο  δεν υπάρχει πλέον κινηματογράφος και τα σχετικά ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά είναι ελάχιστα. Μέσα από παρουσιάσεις, κατασκευές  και σχετικές προβολές τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις πρώτες κινούμενες  εικόνες, τους πρώτους σημαντικούς κινηματογραφιστές, τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο, βραβευμένες ταινίες για παιδιά, την ιστορία του animation, ταινίες μικρού μήκους με νόημα και σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές που απευθύνθηκαν σε παιδιά».

Και οι 2 δράσεις πραγματοποιήθηκαν το 2015 και 2016 στο 1ο Δ.Σ. Χώρας.

 Δράσεις που καλλιεργούν το αισθητικό κριτήριο των μαθητών

Μιλώντας στο “Kalymnosola” για τα δυο προγράμματα που υλοποίησε στα σχολεία που δίδαξε, η Ιωάννα Δρούτσα υπογράμμισε: «Οι δράσεις αυτές σκοπό είχαν να καλλιεργήσουν το αισθητικό κριτήριο των μαθητών, την αυτέκφραση, τη δημιουργικότητα τους και την κριτική τους σκέψη. Το σχολείο, πέρα από το γνωστικό κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό, οφείλει να δίνει στα παιδιά τέτοια ερεθίσματα, καθώς βοηθούν στη διαμόρφωση πολυεπίπεδων -ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Στην Κάλυμνο, αν και τα αντίστοιχα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά είναι ελάχιστα (πλην φωτεινών εξαιρέσεων), στα σχολεία γίνονται φιλότιμες προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση».

21290995_10214129364896518_727150482_n (1)Η Ιωάννα Δρούτσα είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εργαστεί στο επαγγελματικό θέατρο και από το 2004 εργάζεται στον χώρο της εκπαίδευσης, ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ι.Ε.Κ. , Κ.Ε.Ε. κ.τ.λ.

Από το 2011 εργάζεται σε Δημοτικά Σχολεία της Καλύμνου.

Έχει παρακολουθήσει  και συμμετάσχει σε ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια εντός κι εκτός Ελλάδος σχετικά με το αντικείμενο του Θεάτρου,  της Θεατρικής Αγωγής  και του Θεάτρου εν γένει στην εκπαίδευση .

Την χρονιά 2016 – 2017 τοποθετήθηκε στα 2ο , 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s