13912488_518255955047371_8354902943371179210_nΈξι χρόνια λειτουργίας μετρά φέτος στο νησί το Ωδείο Καλύμνου. Έξι χρόνια παροχής μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας σε παιδιά και ενήλικες, αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης και προσφοράς στα πολιτιστικά πράγματα της Καλύμνου.

Εμπνευστής και ιδρυτής του ο μουσικός Γιώργος Μπουφίδης ο οποίος επιστρέφοντας στη γενέτειρά του (μετά από μακροχρόνια απουσία για σπουδές, αξιοποιώντας ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας) έθεσε ως πρώτο μέλημά του τη δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρει πλήρη μουσική εκπαίδευση και αναγνωρισμένους, από το κράτος, τίτλους σπουδών.

Ιδρύει λοιπόν, με τη σύζυγό του Μαρία Φωκά, επίσης μουσικό, το Ωδείο Καλύμνου- το μοναδικό αναγνωρισμένο ωδείο στα Βόρεια Δωδεκάνησα- με θεμέλιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων το σεβασμό και την αγάπη για τη Μουσική Τέχνη.

Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής και δημιουργώντας ένα χώρο με αισθητική και συγκεκριμένη εργονομία, έσπευσαν να τον στελεχώσουν με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, αποτελούμενο από διπλωματούχους καθηγητές εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες για μια ουσιαστική και ευχάριστη επαφή με το γνωστικό αντικείμενο της μουσικής.

“Στο κέντρο της προσοχής μας είναι το παιδί και η μουσική. Εδώ το παιδί μαθαίνει να αγαπάει την μουσική, να αναζητά και να αναγνωρίζει την ποιότητα. Καλλιεργεί την ακοή και την φωνή του. Μαθαίνει μουσική ανάγνωση και γραφή για να μπορεί να απολαμβάνει την ελευθερία της επιλογής. Με τη βοήθειά μας και την σύμφωνη γνώμη των γονέων, το παιδί επιλέγει το όργανο που του ταιριάζει. Με τη διαρκή καθοδήγηση των εξειδικευμένων καθηγητών μας, μαθαίνει να παίζει μουσική. Παιδιά και ενήλικες βρίσκουν τον δρόμο τους προς την απόλαυση της μουσικής”.

14218082_10153870145683354_2080278538_n

Το «Ωδείο Καλύμνου» στην Ευαγγελίστρια

Η μουσική αλλιώς

Η αγάπη για τη μουσική και η γνώση της αναγκαιότητας της μουσικής παιδείας ωθούν τον Γιώργο Μπουφίδη στη δημιουργία μαθητικής χορωδίας στην Κάλυμνο με μαθητές Δημοτικών Σχολείων, παρουσιάζοντας πολύ γρήγορα τη δουλειά της, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Πέρυσι το Ωδείο Καλύμνου πήγε τη μουσική εκπαίδευση ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, συστήνοντας μαθητική ορχήστρα, ο χαρακτήρας της οποίας ήταν εκπαιδευτικός με στόχο την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων σπουδαστών, προκειμένου να συνυπάρξουν μουσικά, να πειραματιστούν, να εξελίξουν τη μουσικότητά τους, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα διδάχθηκαν από τους δασκάλους τους.

Η Κάλυμνος αποκτά το δικό της Μουσικό Σύνολο

Η προσωπική ανάγκη για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση του Γιώργου Μπουφίδη δεν σταματά στην ίδρυση και λειτουργία του Ωδείου Καλύμνου. Σχεδόν ταυτόχρονα αναζητεί εμπνευσμένους επαγγελματίες μουσικούς με πολυετή εμπειρία σε μουσικά σχήματα και συγκροτεί το Μουσικό Σύνολο Καλύμνου “MUSIKA, δίνοντας μιαν άλλη διάσταση στα μουσικά πράγματα του νησιού. Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι συναυλίες με τον Γιώργο Περρή, τη Σαββίνα Γιαννάτου, την Καίτη Κουλλιά, μουσικά αφιερώματα στον ξένο κινηματογράφο, εκδηλώσεις κλασικής μουσικής, συμμετοχές σε πολιτιστικά δρώμενα καθώς και το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη.

Επαγγελματική πορεία

13925319_518512921688341_5525419467897301162_nΟ Γιώργος Μπουφίδης σπούδασε κλαρινέτο στο Εθνικό Ωδείο με το Γιάννη Σαμπροβαλάκη (διεθνούς φήμης σολίστ και κλαρινέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Παράλληλα με τις σπουδές του στο κλαρινέτο σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Σπύρο Κλάψη αποκτώντας τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Βυζαντινής Μουσικής και Ενοργανωσης Πνευστών Οργάνων.

Εργάστηκε ως καθηγητής κλαρινέτου και μουσικός στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων και ως κλαρινετίστας στην Ορχήστρα του Δήμου Κηφισιάς, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στο γραφείο Παραγωγής και Οργάνωσης Συναυλιών της Ε. Ε. Μ. (ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ).

Τα τελευταία χρόνια, πριν την έλευσή του στην Κάλυμνο εργαζόταν στην Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ενώ παράλληλα δίδασκε κλαρινέτο στο Εθνικό Ωδείο Χολαργού.

Έναρξη μαθημάτων και κοινωνική πολιτική

Μια ακόμη χρονιά ξεκινά για το Ωδείο Καλύμνου. Στo πλαίσιo της κοινωνικής του πολιτικής διατηρεί την έκπτωση της τάξεως του 50% για το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας καθώς και μειωμένα δίδακτρα για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

Και φέτος οι σπουδαστές του μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα φλάουτου, κλαρινέτου, βιολιού, κλασικής και ηλεκτρικής κιθάρας, πιάνου, σαξόφωνου, μπουζουκιού, ντραμς, ανωτέρων θεωρητικών, βυζαντινής μουσικής, μονωδίας, σαντουριού, αλλά και προετοιμασίας για το ειδικό μάθημα της μουσικής στις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s