dsc08630

Ποδηλατάδα! Από τις πολύ όμορφες εκδηλώσεις της Ένωσης Γονέων Καλύμνου!

Δεκάδες Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη -οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής των δημοτών τους- γιορτάζουν κάθε χρόνο στα μέσα του Σεπτέμβρη (16 έως 22) την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Έναν θεσμό που καθιερώθηκε από την Ε.Ε. το 2002  με σκοπό την ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα και την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ο συνδυασμός αυτών, καθιστώντας τις πόλεις καθαρότερες, ασφαλέστερες και περισσότερο φιλικές.

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις και νησιά της χώρας μας, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ευαισθητοποίησης των πολιτών, δρομολόγησης μόνιμων μέτρων βελτίωσης της βιώσιμης κατάστασης των μεταφορών, συνάντησης των τοπικών φορέων και αναζήτησης καινοτόμων λύσεων για τη  μείωση του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης, των τροχαίων ατυχημάτων και των προβλημάτων υγείας.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» (22 Σεπτέμβρη), κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κεντρικοί οδικοί άξονες κλείνουν για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές και παραδίδονται στους πολίτες και δη στα μικρά παιδιά, στους μαθητές σχολείων για να παίξουν, να κινηθούν άφοβα με τα πόδια και με τα ποδήλατά τους. Διοργανώνονται συναυλίες, ποδηλατοβόλτες, ενημερωτικές ομιλίες κ.α.

Μια γιορτή που στοχεύει στο να αναδείξει το προφανές, δηλαδή τις επιλογές που έχει σήμερα ο σύγχρονος πολίτης για τις μετακινήσεις του. Και πως η τελική του απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με βάση κριτήρια όπως το κοινό καλό, η οικονομία, το περιβάλλον και φυσικά η εξυπηρέτησή του.

Ο Δήμος Καλυμνίων θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή αυτή καμπάνια η οποία θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο της ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Αν το κέντρο του νησιού και ο παραλιακός δρόμος της Πόθιας παραδίδονταν για μια μέρα στους δημότες αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, θα ζούσαμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Φανταστείτε τον παραλιακό χωρίς καθόλου αυτοκίνητα, χωρίς τον παραμικρό θόρυβο από μηχανάκια, με παιδιά να παίζουν και να ζωγραφίζουν στην άσφαλτο, με πολλά ποδήλατα, με διάφορες εκδηλώσεις.

Αν το ζούσαμε αυτό, σίγουρα θα αρχίζαμε να σκεφτόμασταν διαφορετικά για το νησί και τότε οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν πολύ πιο εύκολα, με την σύμφωνη γνώμη των πολιτών, αν όχι με την απαίτησή τους.

Με σωστή ενημέρωση, δράσεις, εξωστρέφεια και συνεργασία (ζητώντας τεχνογνωσία και βοήθεια από Δήμους που έχουν κάνει βήματα μπροστά) προχωράνε σήμερα οι τοπικές κοινωνίες και αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους.

Μεράκι, αγάπη και όραμα από τους ανθρώπους που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των τόπων τους χρειάζεται, τίποτα περισσότερο!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s